RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Легендарного актора викрили в роботі на КДБ: з'явилися подробиці

Легендарний литовський актор Донатас Баніоніс в роки радянської окупації Литви був завербований агентами КДБ.

Про це повідомляє Центр по дослідженню геноциду і опору жителів Литви.

Встановлено, що Баніоніс був завербований в 1970 році і йому було присвоєно псевдонім "Бронюс". Радянським контррозвідникам актор передавав інформацію про литовців США.

"До поїздки агент був проінструктований про діяльність литовців Сполучених Штатів Америки, йому також було надано цінну інформацію і завдання, покладені на нього, які він виконав. Агент встановив контакти з деякими литовськими емігрантами, які цікавили КДБ. Він представив їх характеристику. Це могло б полегшити оперативну роботу (стеження) під час відвідування цими людьми Литви", - наголошується в повідомленні сайту, що представляє роботу КДБ.

Відзначається, що поїздка Баніоніса в США в 1970 році була корисна для ідеологічної роботи. З агентурної мережі актор був видалений через чотири роки після вербування. Ймовірно, причиною стало обрання його депутатом Верховної Ради ЛССР.

За даними Центру, агентом КДБ був і литовський диригент Саулюс Сондецкіс, який був завербований в 1962 і був у складі агентурної мережі до 1982 року.

Відзначимо, що Баніоніс помер в 2014 році у віці 90 років. Сондецкіс помер в 2016 році у віці 88 років.

Раніше колишній радянський розвідник Юрій Швець розповів про зв'язок колишнього топ-чиновника США Генрі Кіссінджера з КДБ.

За матерілами Delfi.