RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Працював під прикриттям: Reuters дізналося подробиці про російського генерала, який воював на Донбасі

Генерал-лейтенант збройних сил РФ Валерій Асапов, який загинув у Сирії, командував на Донбасі так званим "першим армійським корпусом" бойовиків "ДНР" під псевдонімом генерал Примаков. Також він використовував позивний "Туман" – як і всі російські військові, які командували даним формуванням сепаратистів.

Про це пише агентство Reuters з посиланням на п'ятьох бойовиків Донбасу, які зберегли анонімність в цілях своєї безпеки.

Відзначається, що Асапов прибув на Донбас восени 2015 року.

Молодший брат генерала В'ячеслав також підтвердив, що той був в Україні.

"Був він там. Цілий рік", - сказав він агентству.

"Як до цього ставився? Нормально, як військовий", - додав В'ячеслав Асапов.

Троє бойовиків підкреслили, що Валерій Асапов був не першим генералом, якого прислали командувати військами і що ротація російських командуючих триває досі.

Відповідаючи на питання, чи грає якусь військову роль так зване "міністерство оборони ДНР", високопоставлений офіцер сепаратистів сказав агентству: "Ні, міноборони займається політичної та гуманітарної діяльністю".

Під час "відрядження" на Донбас Асапов формально служив в Ростові-на-Дону, в 60 км від українського кордону. Приблизно в той час, коли він закінчував "відрядження" влітку 2016 року, президент РФ Володимир Путін присвоїв йому звання генерал-лейтенанта.

Однак, як говорить один з бойовиків "ДНР", коли Асапов був в Україні, то носив форму без розпізнавальних знаків.

"Нам сказали, що до нас прибув командувач. Ми встали і представилися", - згадує інший бойовик.

За його словами, багато офіцери "ДНР" знали, що Асапов був генералом ЗС РФ: "Це і так зрозуміло було... Якщо Росія направляє сюди допомогу, снаряди, то потрібно дивитися, щоб це не розкрадали".

Як кажуть бойовики, Асапов зосередився на навчанні місцевих бійців.

Один з офіцерів "ДНР" сказав, що зі свого штабу в районі Боссе на півдні Донецька Асапов багато їздив по військовим частинам і щодня вислуховував доповіді про обстановку на місцях. Також при Асапові покращилося постачання бойовиків. Після його приїзду багато бойовики "ДНР" отримали нову форму, яку раніше доводилося діставати самим.

Крім цього, російський генерал керував створенням військового полігону неподалік від міста Торез (Чистякове). На даному полігоні Асапов організував змагання з "танковому біатлону" – змагань танкових екіпажів за зразком тих, що проходять в збройних силах РФ.

Як повідомляв "Апостроф", на могилі Валерія Асапова поставили прапорець "ДНР".