RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Вже "кілька десятків": у Путіна зробили нову заяву про загибель в Сирії найманців з ПВК "Вагнера"

Міністерство закордонних справ Росії заявило про "кількох десятків загиблих у Сирії росіян і громадян СНД, хоча кілька днів тому представник відомства Марія Захарова говорила про п'ятьох убитих громадян РФ.

Про це повідомляє прес-служба МЗС РФ.

"В ході недавнього військового зіткнення, в якому ніяким чином не брали участь військовослужбовці Російської Федерації і не застосовувалися штатні технічні засоби, є загиблі громадяни Росії і країн СНД, про це вже говорилося, є й поранені, їх декілька десятків. Їм було надано сприяння для повернення в Росію де, наскільки нам відомо, вони проходять курси лікування в різних медичних установах", - йдеться в повідомленні.

Також йдеться, що в Сирії знаходяться "російські громадяни, які поїхали туди з власної волі і з різними цілями". Проте МЗС РФ відмовився оцінювати правомірність і законність таких дій російських громадян.

Нагадаємо, 7 січня в сирійській провінції Дейр-ез-Зор США завдали удару по колоні військ, які воювали на боці уряду Сирії. Цей підрозділ мав намір взяти під контроль нафтопереробний завод і нафтові поля, які контролюють представники SDF – союзники американців.

Через деякий час з'ясувалося, що розбита колона військ в основному складалася з російських найманців з так званої ПВК "Вагнера", про що розповіли самі найманці. За їх словами, колону військ просто хтось здав, оскільки США знали про відсутність прикриття ППО. У Пентагоні ж заявляли, що перед ударом зв'язувалися з РФ і російська сторона запевнила, що її солдатів серед зазначеного підрозділу немає. За різними даними, загинули від 100 до 600 найманців.

ПВК "Вагнера" має таку умовну назву на честь підполковника запасу ЗС РФ Дмитра Уткіна з позивним "Вагнер", який раніше командував загоном спецназу ГРУ. Фігурувала інформація, що Уткін був нагороджений чотирма орденами Мужності. Зокрема, в грудні 2016 року він був запрошений на офіційний прийом в Кремль, про що свідчить і його спільна з президентом РФ Володимиром Путіним фотографія.

ПВК "Вагнера" брала активну участь у боях на Донбасі в 2014-2015 роках на боці бойовиків. За даними російських ЗМІ, саме представники ПВК ліквідували деяких неугодних Кремлю командирів сепаратистів.

Як писали ЗМІ, кадрове формування та підготовку підрозділу ПВК "Вагнера" проходять на території військової бази у селищі Молькино Краснодарського краю РФ, там же, де дислокується 10-а окрема бригада спецназу ГРУ.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії розповіли про проблеми з виплатами за контрактами, які укладають найманці з ПВК "Вагнера".