RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Росії вказали на ознаки підкилимної боротьби в оточенні Путіна

Ситуація з блокуванням доступу до Telegram в Росії показує, що Федеральна служба безпеки (ФСБ) хоче отримати повний контроль над життям росіян. При цьому в оточенні президента РФ Володимира Путіна не всі вітають такий стан справ і намагаються протистояти тотальному контролю.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" озвучив російський історик і опозиціонер Андрій Зубов.

"Логіка дуже проста: ФСБ хоче повністю контролювати життя кожної людини в Росії, за необхідності читати всі її думки. А Telegram вони розкрити не можуть. Telegram для них – закритий канал. Тому вони зляться і вимагають віддати їм ключі. Павло Дуров виявився справжнім російським громадянином, оскільки відмовився це робити, він бореться з ними. Я думаю, що це форма нової боротьби. Є "майдан", вуличні протести – і це важливо, є підкилимна боротьба еліт, що теж важливо насправді, а є боротьба як громадянська непокора в інтернеті", - говорить Зубов.

При цьому історик не виключає, що Росію спробують перевести на національний інтернет, але при цьому каже, що навіть в адміністрації Путіна борються з таким станом справ.

"Дуже багато хто в президентській адміністрації від самого початку були проти закриття Telegram. Але у них сил мало, вони не можуть протидіяти ФСБ. Але нелегально, напівлегально підтримують ті сили, які чинять опір наступу ФСБ. Тобто всередині Росії йде боротьба. І все більше і більше людей, що дуже важливо, усвідомлюють, що це йде боротьба не просто між якимись людьми, Путіним-Сєчиним, а це боротьба радянського (нехай і без ідеології) тоталітарного режиму з суспільством, яке хоче стати нормальним європейським вільним суспільством", - відзначає він.

Також Зубов констатує, що в Росії можлива реалізація обох варіантів. Однак в разі ізоляції від зовнішнього світу країна багато втратить.

"Вона стане просто придатком до Китаю. Через Китай, звичайно, вона буде отримувати технології і гроші, але ставши фактично його колонією. Чи захоче сама ФСБ на це піти і стати відділом китайської служби держбезпеки? Це теж відкрите питання", - говорить Зубов.

Також читайте повний текст інтерв'ю на "Апострофі": Донбас і Крим знову будуть українськими, а Путін боїться - російський історик Андрій Зубов.