RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Як зупинити путінську пропаганду: в Росії дали несподіваний "рецепт"

Зупинити пропаганду президента РФ Володимира Путіна можна лише шляхом руйнування міфів про США як про "центр світового зла".

Про це на своїй сторінці в Facebook написав російський соціолог Ігор Ейдман.

Соціолог розповів, що проводить з колегами зйомки в Німеччині про російську пропаганду, в ході яких проводить опитування серед російськомовного населення.

"Всі опитані, як злочинці на допиті, що заздалегідь змовилися, або послідовники тоталітарної секти, відтворювали одні і ті ж вигадані історії, що складаються в цілісну, внутрішньо несуперечливу картину світу. Замковий камінь цієї ідеологічної конструкції - образ ворога в обличчі США. На ньому тримається все", - розповів він.

"Багато російськомовних в Німеччині визубрили і впевнено повторюють пропагандистські меседжі російського телебачення. Звучить це приблизно так: "США хоче підпорядкувати і експлуатувати весь світ і, перш за все, дуже багату ресурсами Росію". Доходить до курйозів. Один з опитаних сказав, посилаючись на РЕНТВ , що скоро якась кліматична катастрофа знищить Америку і її влада хоче заздалегідь захопити Сибір, щоб врятуватися там від загибелі. "США винні у всіх сучасних війнах, в тому числі в Україні, Сирії, Іраку і т.д. Американці хотіли захопити Крим і Донбас, допомагають ІДІЛ, всюди сіють смуту і кровопролиття. Крим, звичайно, наш і завжди їм був (про захоплення півострова Катериною 2 багато хто просто не знає), але найголовніше, що американці хотіли його окупувати, щоб ближче підібратися до Росії". Переозброєння російської армії, інтервенції в Сирії і в Україні, військова істерія на РосТБ - "все це всього лише відповідь на агресію США", - додав Ейдман.

За його словами, деякі ще називають ворогом Велику Британію, в той час як Німеччина сприймається ще однією жертвою США, а не як самостійна міжнародна сила.

"Путін для них - "відмінний керівник". "Він би більше зробив в соціальній сфері, для підвищення рівня життя людей, але всі сили йдуть на те, щоб відбиватися від американців. Таким чином він зберігає Росію і мир на землі". Інші міфи: про розвал СРСР; про Горбачова, якому американці обіцяли не розширювати НАТО, але обдурили; про лихі 90-і і т.п. - вторинні. "Весь цей розвал і занепад Росії відбувався в інтересах США. А тепер Путін навів порядок і відновив зруйновану країну. Тому американці хочуть його скинути, використовуючи якихось Навальних", - навів приклади соціолог.

"Путінська пропагандистська кампанія виявилася надзвичайно ефективною. Протистоянням з США вдалося виправдати в очах людей економічні труднощі, військові авантюри, територіальні захоплення, - зауважив Ейдман. - Я не фанат Америки. Мені більше подобається політичний і соціально-економічний устрій Скандинавських країн. Але треба визнати, що зупинити путінську пропаганду, можна тільки зруйнувавши міф про США, як про центр світового зла. Цим судячи з усього ніхто не займається, в тому числі і самі американці".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Ейдман пояснював, як Кремль вміло використовує комплекси населення Росії для своєї пропаганди і посилення влади путінського режиму.