RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Поява на росТВ полоненого українського журналіста: названо причини і мету Кремля

Недавнє інтерв'ю полоненого українського журналіста Станіслава Асєєва, опубліковане на державному телеканалі "Росія 24", покликане дискредитувати Україну в очах російської публіки і посилити "шпигунономанію" на окупованих територіях.

Про це "Радіо Свобода" розповіла заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

"Зізнання" українського журналіста – приклад єзуїтських методів окупаційного режиму, який відпрацьовує політичний запит Кремля щодо "доблєстной" боротьби з "українськими шпигунами". По-перше, створений наратив "українських шпигунів" підкріплюється періодичним та системним "знаходженням" таких. Така практика існує з 2014 року. Це ідентичний інструмент, який використовується як в окупованому Криму, так і в окупованому Донбасі. Його мета, окрім іншого, – дискредитація українців та України в очах головного "споживача" російської пропаганди – громадян Росії", - говорить вона.

Колишній викладач Асєєва, який також знаходився в полоні у бойовиків, вчений Ігор Козловський розповідає, що практика виступів полонених на телебаченні досить поширена.

"Коли я перебував там, у підвалах, декілька наших бранців також виступали на телебаченні. Я питав їх, чому вони це робили. Вони мені пояснювали, що, по-перше, це було пов’язано з побоюваннями за життя рідних, і боялися за свої життя також. У кожного є своя межа, яку він може витримати. Ми бачимо, що пішов уже другий рік перебування Асєєва в концтаборі, зрозуміло, що вже не витримує і фізично, і психологічно", - зазначає Козловський.

"У нього немає вибору, як у людини, що перебуває "на підвалі" у "ДНР", до якої застосовують тортури: будеш ти говорити чи не будеш. Росія хоче показати, що він признається сам: "ми приїхали взяти інтерв’ю, Стас добровільно погодився і признається у шпигунстві на користь України". А у чому злочин Станіслава? У тому, що він, будучи там, із точністю документального фільму показував, що там відбувається, по той бік лінії розмежування?!. І, власне, це не сподобалося бойовикам і російським представникам, що перебувають на Донбасі, бо їм непотрібна правда, аби її дізнався світ", - додає Катерина Дячук, експерт Інституту масової інформації.

Нагадаємо, бойовики ОРДО змусили взятого в полон українського журналіста Станіслава Асєєва (Васіна) зізнатися в шпигунстві і показали це на одному з російських телеканалів