RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

На виборах в Латвії перемагає проросійська партія: тривожні результати екзит-полів

Результати опитування виборців на виході з виборчих дільниць в Латвії свідчать про ймовірну перемогу ключової проросійської партії країни - "Злагоди".

Про це говорять результати репрезентативного опитування, спільно проведеного Латвійським радіо, Латвійським телебаченням і національним інформагентством LETA спільно з ризьким університетом Страдініса, передає "Українська правда".

Альтернативний екзит-пол, проведений порталом "Delfi" спільно з Латвійським університетом, дає "Злагоді" низькі результати і 4 місце, однак автори цього опитування визнають, що їхні дані можуть бути помилковими через відмову російськомовних виборців відповідати на питання, задані латиською мовою.

Обидва екзит-полу свідчать, що в Сейм проходять 7 партій.

За даними основного опитування, лідирує "Злагода" на чолі з мером Риги Нілом Ушаковим, яка отримує 19,4% голосів. На другому місці партія "Для розвитку/За!", 13,4%. Третє місце – "Національне об’єднання", 12,6%, четверте - Консервативна партія із 12,4%. На п'ятому місці – популістична партія KPV ("Кому належить держава") із показником 11,5%.

Політсила нинішнього прем’єра "Партія зелених та селян" отримала провальний результат 9,7% та шосте місце, хоча їй прогнозували 2-3 місце.

Остання партія, яка швидше за все потрапить до Сейму – права "Нова єдність" із 6,9%. Всі інші партії не долають прохідний бар’єр у 5%.

Варто зауважити, що результати очікуваного переможця виборів - партії "Злагода" - дещо нижчі за очікування її лідерів. За опитуваннями прогнозувалося, що її відрив від наступних учасників буде вагомішими.

Ще одна, радикальніша проросійська партія "Союз росіян Латвії" не потрапляє до парламенту.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 6 жовтня в Латвії в день парламентських виборів хакери зламали соціальну мережу draugiem.lv: при спробі зайти в мережу звучить російський гімн, з'являються прапор РФ, фотографії з президентом Путіним і "зеленими чоловічками".