RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Що не так з Україною: радянський дисидент дав чесну відповідь

Україна переживає певний хаос, коли стара система зламана, а нова ще не збудована.

Про це розповів "Апостроф", радянський дисидент, голова Асоціації єврейських громадських організацій та громад України Йосип Зісельс.

"У нас зламана стара система стосунків, яка існувала в Радянському Союзі, як в одному з образів Євразії. Майбутнє європейське, якщо ми, дай Бог, дійдемо до Європи, ще не побудовано. Ми зараз перебуваємо в хаотичному стані: 45 мільйонів хаотично рухається, але ця система потихеньку зсувається на Захід. У хаотичному стані дуже важко вловити якісь важливі тенденції: деякі можуть, деякі ні. Характеристика хаотичної системи відносин - коли стара система зламана і формально, і неформально, а нова ще не збудована, ні будуть викристалізовуватися з цього хаосу, який представляють сьогодні собою", - переконаний експерт.

За його словами, держава мало працює над вибудовуванням нових інституцій, потрібних для створення порядку в країні.

"Я б порівняв це з абстинентним синдромом, з ламкою наркомана, якому перестали давати наркотики. Ідеологія і насильство в Радянському Союзі - це було схоже на наркотик, люди до них звикли. Тому, коли це відпало, хоча брехні і сьогодні вистачає, ідеології, правда, немає в такому вигляді, - люди відчули ось цю ломку. Вони деморалізовані, вони дезорієнтовані. З цього хаосу має виростати щось інше, і на це працює громадянське суспільство. На жаль, держава мало на це працює - на вибудовування нових відносин, нових інституцій. Держава має сприяти громадянському суспільству, оскільки більш чутливо, краще розуміє, як вибудовувати нові відносини, нові інституції. Тому треба не тільки воювати з порушеннями закону, я це говорю з приводу корупції, а виховувати повагу до закону. Тому що корупція - це похідна від неповаги до закону", - заявив Зісельс.

Більш детально про те, як подолати хаос в країні читайте в матеріалі "Апострофа": Україна деморалізована, у неї абстинентний синдром після СРСР - радянський дисидент.