RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

З'явилися нові дані про страти геїв в Чечні: подробиці

Шото-Шаміль Акаєв і Аюб Ібрагімов, яких утримували в так званій "секретної в'язниці для геїв" на території Чечні, було вбито 30 березня 2017 року пострілами в потилицю з близької відстані.

Про це пише "Новая газета", посилаючись на дані судово-медичну експертизу, отриману в ході перевірки Слідчого комітету.

При цьому за офіційною версією Акаєва і Ібрагімова застрелили нібито при спробі нападу на поліцейських.

У доповіді СК РФ проаналізовані повідомлення про злочини, що мали місце в Чечні з 1 січня 2017 року по 31 січня 2018 року, а також реакція на них російської влади і правоохоронних органів. Факт скоєння цих злочинів визнаний "незаперечним і доведеним".

СК почав перевірку за заявою громадянина Росії, жителя Пермського краю Максима Лапунова, який проживав в Чечні протягом двох років. У жовтні 2017 року він був затриманий місцевою поліцією і доставлений в Управління карного розшуку МВС Чечні, де, за його словами, незаконно утримувався в підвалі два тижні, піддаючись побиттям через свою гомосексуальну орієнтацію.

Від чоловіка також вимагали видати чеченців, з якими він вступав у близькі стосунки. Лапунову вдалося вибратися з в'язниці завдяки допомозі родичів.

Після цього він написав заяву на ім'я голови СК РФ Олександра Бастрикіна, де Лапунов дав докладні описи місця свого ув'язнення, а також співробітників поліції, які були присутні там.

За його словами, одночасно з ним в підвалі знаходилися десятки затриманих, в тому числі Акаєв і Ібрагімов. Їх тримали в ув'язненні понад 40 діб, намагаючись вибити зізнання в причетності до вбивства.

Слідчі встановили, що Акаєв і Ібрагімов зникли 6 лютого 2017 року і були вбиті через півтора місяці. Однак відмовилися порушувати кримінальну справу в зв'язку з тим, що "обставини, викладені в заяві Лапунова, що стосуються його незаконного затримання, не отримали об'єктивного підтвердження".

Як повідомляв "Апостроф", раніше брат глави Чечні збив на смерть жінку з дитиною.