RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Загроза захоплення Росією Білорусі: названі головні помилки Лукашенко

За час при владі в Білорусі президент Олександр Лукашенко наробив ряд помилок, які зараз дозволяють Кремлю диктувати свої умови і фактично "інтегрувати" країну в РФ.

Про це "Апострофу" розповів білоруський політичний і громадський діяч, співголова партії Білоруська Християнська Демократія Віталій Римашевський.

"Найсерйозніша помилка була зроблена ним на самому початку його правління. Він прийшов до влади під гаслами реанімації СРСР і навіть прагнув стати лідером реанімованого Союзу. Саме Лукашенко лобіював цю ідею, у нього були високі рейтинги в РФ, якщо порівнювати з Борисом Єльциним. Лукашенко лобіював ідею інтеграції з РФ. Це зробило Білорусь заручницею Росії і в економічному, і в політичному, і у військовому плані", - зазначив він.

За словами Римашевського, перші 15 років свого правління Лукашенко намагався планомірно реалізувати цей план, планомірно зменшуючи значення білоруської мови, національної культури, і впроваджуючи в силові структури проросійські агенти. При цьому Захід подавався як загроза.

"Нагадаю, що в Білорусі ідеологи є на кожному держпідприємстві, в університеті і армії в якості політруків. Через них проводилася ідеї союзу з Росією і єдиного народу. Підрив економічної незалежності пов'язаний з фатальними помилками: зав'язування білоруської економіки на російський ринок, дешеві енергоносії і відсутність реформ, які дозволили б білоруській економіці бути більш конкурентоспроможною в сучасному світі, а значить - більш незалежною від будь-якої держави", - додав він.

Політик пояснив, що за останні 5 років Лукашенко зрозумів свої помилки, однак його шанси перехопити владу в Росії зведені до нуля - там влада жорстко контролює ФСБ, силові структури, підконтрольні Путіну.

"Лукашенко розуміє, що його можуть або просто знищити в рамках великої держави, або зроблять маленьким васалом. Тому поступово в Білорусі стала змінюватися політика: багато говорять про диверсифікацію економіки, є послаблення в сфері білоруської мови, пропаганди національної культури. Але час втрачено", - підкреслив Римашевський.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа" Лукашенко зрозумів, що Путін його може знищити: у нього є два сценарії - білоруський політик.