RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

У Росії еліта могла отримати доступ до вакцини від коронавірусу ще в квітні

Перед стрибком пандемії коронавірусу в Росії представники ділової та політичної еліти могли мати доступ до експериментальної вакцини проти Covid-19, розробленої Національним дослідницьким центром ім. Гамалії.

За даними агентства Блумберг, це сталося ще в квітні цього року.

Видання нагадало, що Росія прагне бути однією з першовідкривачів вакцини проти коронавірусу. Дослідження фінансуються Російським фондом прямих інвестицій (РФПІ), глава якого Кирило Дмитрієв заявив, що друга фаза тестування вакцини, розробленої центром ім. Гамалії, завершиться 3 серпня. За його словами, третя фаза випробувань буде проходити не тільки в Росії, але і в інших країнах, в тому числі на Близькому Сході.

Видання з посиланням на свої джерела серед мільярдерів і топ-менеджерів великих компаній повідомляє, що представники ділової та політичної еліти вже отримали дози експериментальної вакцини. Пацієнтам роблять щеплення, плату за це не стягують. Це тримається в секреті, щоб уникнути напливу потенційних учасників.

Агентству вдалося підтвердити десятки випадків використання вакцини, але ніхто не дав згоди на згадку свого прізвища.

Один з топ-менеджерів, якому була введена вакцина, сказав, що у нього не було побічних ефектів. За його словами, він вирішив ризикнути, щоб мати можливість жити нормальним життям і проводити бізнес-зустрічі в звичайному форматі. Інші люди сказали, що після ін'єкції у них була підвищена температура і біль в м'язах.

У міністерстві охорони здоров'я Росії та в центрі ім. Гамалії заперечують можливість того, що представники еліти отримали доступ до російської вакцини від Covid-19.

Як повідомляв "Апостроф", в Міністерстві закордонних справ Великобританії впевнені, що кібератаки на лабораторії, де намагаються винайти вакцину від коронавируса здійснювала Росія. Представники країни впевнені в тому, що російські спецслужби намагалися отримувати прибуток від досліджень і розробок з пошуку ліків від Covid-19.