RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Помер відомий радянський шпигун з MI6 - його втечу з британської в'язниці фінансував володар " Оскара"

Серце легендарного радянського розвідника Джорджа Блейка, який перейшов на бік Кремля з MI6, зупинилося на 99-му році життя.

Про це інформує РІА Новини.

Інформацію про смерть 98-річного перебіжчика офіційно підтвердили в Службі зовнішньої розвідки РФ.

"Помер від старості, зупинилося серце", - підкреслили в прес-службі.

Як відомо, Джордж Блейк, який працював на MI6, перейшов на бік Радянського Союзу в 50-х роках і почав співпрацювати з КДБ. Саме перебіжчик поінформував Кремль про намір Лондона прокласти тунель до ліній зв'язку групи радянських військ у Німеччині (операція Берлінський тунель - ред.).

Після Другої світової Джорджа Блейка направили до Кореї, де він потрапив в полон. Після трьох років, проведених в Північній Кореї, розвідник став "комуністом". Керівництво MI6 із завданням відправило його в Берлін, де він став "потрійним агентом", який працював на КДБ.

У 1959 році його викрив польський перебіжчик Міхал Голенєвський, який почав співпрацювати з ЦРУ. У 1961 році відбувся закритий суд, за рішенням якого Джордж Блейк був засуджений до 42 років ув'язнення за зраду.

Фото: Культурология.ру

Через чотири роки він примудрився втекти з в'язниці, а втечу профінансував англійський режисер Тоні Річардсон, який отримав в 1964 році премію "Оскар". Джорджа Блейка зуміли таємно перевезти через Ла-Манш нічним поромом до Бельгії, а далі - до кордону НДР.

Після втечі британського перебіжчика перевезли в Радянський Союз, він розлучився з колишньою дружиною, з якою у нього було троє дітей, і почав нове життя. Джордж Блейк жив в Москві, навіть викладав в Академії СВР і мав звання полковника КДБ СРСР.

Раніше ми розповідали, що на Заході режиму Володимира Путіна поставили жорсткий діагноз.