RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Готуються до оголошення війни? У Росії внесли зміни до Кримінального кодексу

У Росії Держдума внесла пакет поправок до законопроекту про внесення змін до КК РФ, прийнятий у першому читанні в липні - з'явилися поняття "мобілізація", "воєнний стан" та "воєнний час".

Про це написав російський юрист у Telegram-каналі.

Так, добровільна здача в полон, мародерство та самовільне залишення частини в період бойових дій призводять до позбавлення волі.

Наголошується, що поправками вводиться цілий набір нових статей КК РФ: "Добровільна здавання в полон" (стаття 352.1) та "Мародерство" (стаття 356.1). За здачу в полон загрожує від трьох до десяти років позбавлення волі, якщо немає ознак державної зради. За мародерство – аж до 15 років колонії.

Крім того, у переліку обтяжуючих обставин з'являється скоєння злочину "у період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час" (стаття 63).

Також суворіше будуть карати за самовільне залишення частини в період мобілізації та військового стану (стаття 337 КК):

  • від двох до 10 діб - до 5 років позбавлення волі, а не до одного року
  • від 10 до одного місяця - до 7 років позбавлення волі, а не до трьох років
  • понад місяць - від 5 до 10 років колонії, а не до п'яти років.

У той же час, невиконання підлеглим наказу начальника, відданого в установленому порядку, у період воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту або ведення бойових дій, а також відмова від участі у військових чи бойових діях пропонується карати позбавленням волі на строк від двох до трьох років (ч. 2.1 статті 332 КК).

Також запроваджується також група статей про невиконання державного оборонного замовлення та порушення умов державного контракту (статті 201.2, 201.3, 285.5, 285.6 КК).

Варто зазначити, що законопроект набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Раніше ми писали, чому мобілізація в Росії вигідна Україні.