RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Названо країни, яким загрожує атака бойовиків "Ісламського держави"

Після територіальних втрат бойовики "Ісламського держави" будуть зацікавлені в сфері розширення впливу в таких країнах як Афганістан, Лівія і Південно-Східна Азія.

Таку думку висловив "Апострофу" директор Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України Олександр Богомолов.

"У контексті розширення впливу ІГ, без сумніву, розглядає Афганістан, де слабка влада, яка давно не досягала серйозних успіхів в боротьбі з "Талібаном", і Лівію, де єдиної влади досі немає. Також ІГ може активізуватися і в Південно-Східній Азії, наприклад, на Філіппінах, де в цьому році його "представництво" продемонструвало значні "успіхи". Існують побоювання і щодо Ємену, де йде війна, і, як і в інших зазначених країн, є представництво ІГ", - сказав Олександр Богомолов.

Серед територій, де ІГ може знову спробувати отримати територіальні ресурси, на думку Богомолова, це, перш за все Синайський півострів, тобто Єгипет, а також Лівія, країни на південь від Сахари (Малі, Нігер, Нігерія, Сомалі), Афганістан і Ємен.

А ось як вважає політолог-міжнародник Ілля Куса, Ісламська держава "перейде до підпільної боротьби.

"Ісламська держава" перейде до підпільної боротьби. У Сирії і Іраку їхні шанси не такі високі через відсутність великої соціальної бази. Швидше за все, терористи переведуть свої сили в інші регіони: Південно-Східну Азію (Бангладеш, Індонезія, Філіппіни, Малайзія) або Африку (Лівія, Судан, Малі, Нігерія, Сомалі), а також в Ємен. Успіх ІГ в інших країнах буде залежати від декількох факторів: рівня боєздатності місцевих сил безпеки, соціальної бази для їх пропаганди, рівня нестабільності, наявності економічної кризи, а також наявність великої мусульманської громади і міжконфесійних протиріч, як в Іраку, Лівані і Ємені ", - пояснив Ілля Куса.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Ісламська держава" програло, але може стати ще небезпечніше: під загрозою кілька країн.