RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Замах на прем'єра Іраку: кількість поранених зросла

У неділю, 7 листопада, після невдалої спроби замаху з використанням збройних БПЛА на прем'єр-міністра Іраку, Багдад оточили військові. На цей час відомо про сімох постраждалих внаслідок атаки дронів.

Про це пише Times of Israel.

Офіційні особи, які побажали залишитися невідомими, розповіли виданню, що сімох охоронців прем'єр-міністра Мустафи аль-Кадхімі було поранено внаслідок замаху. Для нападу на чиновника було застосовано як мінімум два озброєні безпілотники.

Аль-Кадхімі з'явився на іракському телебаченні із пов'язкою на лівій руці. Пізніше прем'єр-міністр прийняв президента Іраку Бархама Саліха та очолив засідання уряду з питань безпеки.

Жителі Багдаду почули звук вибуху та стрілянини з боку Зеленої зони, де розташовано іноземні посольства та урядові установи. У резиденції аль-Кадхімі були пошкоджені вікна та двері.

Генерал Яхья Расул, прессекретар аль-Кадхімі та головнокомандувач Іраку заявив, що дрон прилетів із південного сходу Багдада на малій висоті, тому оборонні системи не змогли його засікти.

Влада підозрює у скоєнні замаху підтримуваних Іраном ополченців, які публічно атакували аль-Кадімі та погрожували йому. Атаці передувало протистояння між силами безпеки та проіранськими ополченцями шиїтів, прихильники яких вже майже місяць тому розбили табори за межами Зеленої зони. Причиною заворушень стала втрата шиїтами близько двох третин своїх місць на виборах.

У п'ятницю було вбито одного з протестувальників, які вважають результати виборами сфальсифікованими. Тоді ж у сутичках постраждали десятки силовиків.

В Україні рішуче засудили замах на прем'єр-міністра Республіки Ірак Мустафу Аль-Кадімі та закликали всі політичні сили Іраку до помірності, продовження діалогу та реалізації волі іракського народу, яку він виявив на минулих парламентських виборах.

Варто зазначити, що ніхто не взяв відповідальність за атаку дронів на резиденцію прем'єр-міністра Іраку.