RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Прес-конференція Януковича: основні тези з промови втеклого екс-президента України

25 листопада в російському Ростові відбулася велика прес-конференція Віктора Януковича, який в 2014 році втік з України, коли в центрі Києва загинуло понад 100 учасників Революції Гідності.

Наводимо для вас основні тези з цієї прес-конференції.

Про анексію Криму

"Я на цю тему мав розмову з Володимиром Володимировичем Путіним. Це його, можна так сказати, позиція як людини, як громадянина Росії і як патріота. Тут те, що я з ним погоджуся чи не погоджуся, не має ніякого значення. Вона гідна, я б сказав, що викликає повагу", - каже Янукович.

При цьому він додав: "Але як я ставлюся до питання Криму. Добре, що Крим відокремився від України чи ні? Ні. Не добре. Я вважаю, що це погано".

Про вивезені кошти

Втеклий екс-президент сказав, що у нього немає грошей на рахунках у західних банках.

"Що стосується якихось казкових грошей, про які багато писали, на сьогоднішній день в жодному банку світу немає жодного цента моїх грошей. У мене не було і немає ніяких рахунків", - заявив він.

"Це була ручна поклажа", - сказав Янукович.

Про воєнний стан

"Я дійсно зробив низку помилок, я не святий", - несподівано сказав Янукович.

"Найголовніша помилка, яку я зробив, - я не зміг, не знайшов у той час в собі сил підписати наказ про введення військ та введення воєнного стану в Україні. Це єдиний тоді був спосіб зупинити радикалів. Я не пішов на кровопролиття", - заявив Янукович.

Про повернення в Україну

"У ЗМІ дуже багато пишуть, що я хочу повернутися у владу, реванш якийсь і так далі. Я взагалі-то про що думаю, можна сказати, мрію. Я мрію про те, щоб якомога швидше закінчилася в Україні війна, на моїй батьківщині, на Донбасі, щоб перестали гинути люди, щоб Донбас воскрес із цих руїн, в які його привела війна", - сказав втеклий екс-президент.

Про слід в історії

Журналістка СТБ задала питання Януковичу: "Що про Вас напишуть в підручниках історії?".

"Я відповім вам на це запитання. Прийде час, напишуть правду. Зараз досить багато вже наговорили про мене, знаєте, крім мого прізвища, імені та імені по батькові, це єдина правда, все інше брехня. І цей проект був побудований на брехні і обмані. Тому вам не вдасться мене принизити. Я прожив досить серйозне і складне життя, і я його продовжую жити. Я буду відповідати перед своїми дітьми, перед своєю родиною і перед своїм народом", - відповів Янукович.

Потім його щось вивело з себе: "Знаємо ми ваших господарів і знаємо, як вони з вами обходяться. Ви того не варті, щоб витрачати на вас час".

Про російських військових на Донбасі

"Мені доводилося, особливо перший час бувати в таборах біженців. І я в цих таборах зустрічав, ну як їх можна назвати найманцями? Добровольців, які добровільно йшли воювати в Донбас, приїжджали, просили, брали зброю, їх зараховували в ці загони і так далі. Що стосується російських військових, дуже багато про це писали, що Росія бере участь у цьому збройному конфлікті. Я сказав би так, що інтерес списати на Росію все дуже великий, величезний", - розповідає Янукович.

Про прихильників в Україні

"Впевнений, що є, і впевнений, що є багато однодумців", - каже Янукович.

Про долю Донбасу

"Потрібно створювати широку автономію. Тому що знадобиться багато часу, щоб з'явилася довіра і повага один до одного. Я маю на увазі Донбас і Україну. Територіальна цілісність повинна бути збережена, але без широкої автономії вирішити це питання не вдасться", - підкреслив Янукович.

Читайте також на "Апострофі" матеріал з фото, відео та реакцією соцмереж на прес-конференцію Януковича.