Лайм

Яблучний тарт татен із секретним інгредієнтом - потіште себе смаком Франції

З цим пирогом пов'язана мила історія про двох сестер-француженок

Французький яблучний пиріг "навиворіт" тарт татен ще називають перевертень, він готується за типом пирога киш, де поверх майже готового тіста розкладаються підсмажені або злегка карамелізовані в цукрі та маслі яблука. Є багато досліджень з походження та варіантів рецепта цього пирога, який є традиційною випічкою для регіону Солонь, Центральна Франція. А також мила історія про сестер Каролін і Стефанію Татен, які в кінці XIX століття керували готелем в Ла-Мотт-Беврон у Франції. Вони забули приготувати тісто або зіпсували його, тому просто накрили начинку іншим тестом у самому кінці приготування.

Шеф-кухар, експерт реаліті "На ножах" та Пекельний Шеф у проєкті "Пекельна кухня" Алекс Якутов вважає, що секрет приготування тарт татена в карамелі, куди занурюють нарізані яблука. А ще він пропонує додати до неї трохи соєвого соусу для злагодження смаків.

Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було.

Інгредієнти

  • Листкове тісто дріжджове - 1 шт.
  • Яблуко - 4 шт.
  • Цукор - 100 г
  • Масло вершкове 73% - 80 г
  • Лимон, сік - 1 ст. л.
  • Соус соєвий - 1 ст. л.
  • Кориця мелена - 3 г

Для приготування карамелі у каструлю висипте цукор, поставте її на середній вогонь і розтопіть його. Після того, як цукор повністю розтопиться, додайте до неї вершкове масло. Масу ретельно перемішайте і зніміть з вогню. Додайте лимонний сік, соєвий соус і корицю.

Читайте також: Сливовий пиріг із газети "Нью-Йорк Таймс" - рецепт, який став легендою.

Дно роз’ємної форми застеліть пергаментом.

Яблука - Алекс Якутов для цього рецепта бере будь-які сорти - наріжте скибочками і викладіть їх у форму, а потім залийте карамельним соусом.

Листковим дріжджовим тістом накрийте яблука і загорніть край усередину форми, щоб тісто виявилося між яблуками та бортиком приблизно на половину висоти форми. Наколіть тісто вилкою, щоб при випіканні пара його не деформувала.

Випікайте тарт 20-30 хвилин за 180 градусів до золотавості тіста.

Під час подачі пиріг переверніть яблуками доверху.

Цікаві новини для вас:

  1. Що спекти замість шарлотки: рецепт смачного пирога з перетертими яблуками та кремом.
  2. Болгарський пиріг із яблуками називають "сухим" - його готують без замішування тіста.
  3. Проста та швидка випічка до чаю: як приготувати морквяний пиріг із доступних інгредієнтів.

Новини партнерів

Читайте також

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами

Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою

Фудекспертка Світлана Левицька розповіла, як приготувати знамениті лимонні панкейки з рікотою за рецептом з газети New York Times