Жовтень-початок листопада - це пік сезону опеньків, якими зазвичай усіяні великі пеньки та повалені дерева у листяних та змішаних лісах. Особливо їх багато у Карпатах, де екологічно чисті території та немає зон хімічного забруднення, тому процес збору грибів перетворюється на справжнє задоволення.
Український ресторатор Євген Клопотенко на своїй сторінці у Facebook розповів, як правильно чистити опеньки перед тим, як робити заготовки на зиму.
Лісові опеньки
Спочатку треба зрізати три сантиметри у нижній частині ніжки, аби на грибах не залишилось землі. Якщо середина гриба білого кольору, його можна вживати. А якщо вона темного відтінку, гриб краще викинути.
Читайте також: Як засолити опеньки на зиму: простий рецепт та поради для довгого зберігання.
Гриби треба посортувати: з маленькими нічого не робити, а великі розірзати навпіл.
Насамкінець опеньки треба помити холодною водою, позбувшись зайвого бруду та листя. Капелюшки можна протерти м'якою щіточкою.
Додамо, що з опеньків можна приготувати чимало страв: це і заготовки на зиму, і їжа для щоденного столу. Особливо українці полюбляють смажені опеньки з цибулькою та спеціями, тушені в сметані, які ідеально пасують до картоплі, або ж солоні та квашені на зиму.
Раніше ми писали, як приготувати галушки по-закарпатськи. Подавати їх потрібно зі шкварками та грибною підливою.