RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми віримо в Україну і не збираємося йти - литовський інвестор Раймондас Туменас

Українська влада стала краще розуміти потреби інвесторів

партнерський матеріал

Раймондас Туменас Компания Novus Фото: Офійційний сайт Novus

Чим Україна приваблива для інвесторів, з якими проблемами іноземні компанії стикаються в нашій країні - про це і не тільки "Апостроф" поговорив з інвестором з Литви, співзасновником відомих українських компаній "Сандора" та Novus Раймондас Туменас.

- Іноземні інвестори постійно скаржаться на, м'яко кажучи, не найкращий інвестиційний клімат в нашій країні. Однак, Ваші інвестиційні проекти в Україні успішно розвиваються вже більше 25 років. В чому секрет?

- Інвестиційний клімат значно покращився в останні роки. Наприклад, повернення ПДВ зараз відбувається майже автоматично. Гарний наш приклад - спільний проект з українськими партнерами - новий зерновий термінал ЕВТ в Миколаєві. Термінал працює другий рік, і побудовано вже 336 000 тон одночасного зберігання складів і силосів, також і вся інша інфраструктура. Дуже допомагало в будівництві то, що повернення ПДВ відбувався за нормальним графіком.

В останні роки з'явилася валютна стабільність. Це дуже важливо для всіх. Наприклад, при будівництві торгових центрів частину обладнання потрібно імпортувати. Але доходи-то в гривні. Якщо курс слабшає, все більше потрібно віддавати за валютні кредити. Коли є валютна стабільність, відсоткові ставки в банках повинні знижуватися, і, як бачимо, процентні ставки НБУ знижуються.

Потрібно завжди вірити в успіх, в зміни і в те, що твій бізнес - це теж частинка цих змін. Наш основний підхід - вести бізнес в рамках закону, платити податки, і тоді ти стаєш менш уразливим для всіх тих, чиї наміри не збігаються з твоїми поглядами. Підтвердженням цьому є кілька фактів. Ми завжди аудіруем наш бізнес в міжнародних компаніях, залучаємо кредити у найсуворіших і визнаних у світі кредитних інституцій, таких як Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародна фінансова корпорація (МФК).

Успіх бізнесу залежить від професіоналізму команди - чути, чого хоче клієнт, і намагатися йому надати те, що він очікує. Я пишаюся людьми, які працюють з нами вже багато років, на яких можна покластися.

Візит в Україну президента Литви Далі Грібаускайте, грудень 2011 року. Відвідування Литовської ярмарки та фестиваль сиру в ТЦ Novus. Раймондас Туменас крайній зліва. Фото: Прес-служба Раймондаса Туменаса

- Як Ви оцінюєте інвестиційний потенціал України?

- Україна має потенціал стати такою країною, як Франція. Україна - велика країна з різними регіонами, традиціями, кліматом. Всі знають про величезні площі чорнозему та про потенціал аграрної галузі. Але Україна може пишатися і традиціями машинобудування, металургії, енергетики. У неї є атомна, космічна галузі. Українські IT-професіонали також добре відомі в світі.

Але країні потрібна сучасна інфраструктура -транспортна мережа (автомобільні дороги та залізниця, аеропорти), комунальні мережі в містах, а також і соціальна складова (школи, лікарні).

Крім того, важливо приділити увагу модернізації державних послуг (особливо в системі правосуддя). Органи державного управління повинні мати чіткі повноваження і адекватне фінансування. Їх робота має бути відкритою і підзвітною.

Так що, якщо є фінансова стабільність, адекватна інфраструктура та хороші адміністративні послуги або, інакше кажучи, сучасне держуправління, - країна отримає все більше інвестицій і більше робочих місць.

- З якими основними труднощами стикається іноземний інвестор в Україні?

- Зарегульованість законодавства і ризик рейдерства. Ми на своєму досвіді зіткнулися зі спробою рейдерського захоплення в 2016 році. Шахраї спробували переписати в держреєстрі права власності на ТОВ "Мартiн", що володіє торговим центром під брендом Retroville. Завдяки сприянню посольства Литви та українських державних служб помилка була оперативно виправлена, але невпевненість в недоторканності власності залишилася.

Ще один момент - відсутність довгострокового плану реформ. Часті зміни в законодавстві і, нерідко, кардинальні зміни протягом дуже короткого періоду часу стримують розвиток вже існуючих інвестиційних проектів і, відповідно, запуск нових. Необхідний чіткий довгостроковий план, який втілюється в життя.

Більш детальна інформація про те, що потрібно робити, міститься в рекомендаціях Офісу бізнес-омбудсмена. Як зазначив колишній бізнес-омбудсмен з Литви Альгірдас Шемета (обіймав посаду з грудня 2014 року до жовтня 2019 року - "Апостроф"), контролюючі органи України досі вважають себе контролерами, а не помічниками бізнесу, як це повинно бути, і як це є в багатьох країнах Європи.

- На вашому прикладі можна сказати, що влада в Україні починає краще розуміти потреби бізнесу та інвестора?

- Розуміння поліпшується, і в цьому важливу роботу проробляють посольства обох країн. Я особливо вдячний зусиллям литовського посольства в Україні в посиленні економічних відносин між нашими країнами. Я також радий відзначити, що вище керівництво Литви та України завжди про наші інвестиції говорять хорошим словом. Колишній президент Литви Даля Грібаускайте відкривала торговий центр "Новус" та ярмарок литовського сиру.

А Володимир Зеленський під час візиту в Литву в листопаді 2019 року відзначив, що інвестиції БТ "Інвест" важливі для української економіки. У той же день під час офіційного обіду, ми з міністрами України за одним столом більш відкрито обговорювали інвестклімат в Україні. Розмова показала, що вони глобально знають проблеми та в якому напрямку треба йти. Так що розуміння і відносини на вищому рівні і на рівні посольств дуже гарне. Сподіваюся, що такі відносини будуть продовжуватися і тільки поглиблюватися.

З президентом України Володимиром Зеленським під час його візиту в Литву, листопад 2019 року. Офіційний обід в Палаці Великих Князів у Вільнюсі.Фото: Прес-служба Раймондаса Туменаса

- У Вас тривалий та успішний досвід співпраці з серйозними іноземними фінансовими інститутами. Зокрема, з ЄБРР, що славиться своєю вибірковістю і вимогливістю до фінансованих ним проектів. Як Вам вдавалося і вдається їх переконувати надавати Вам кредити?

- Так, наш досвід дуже позитивний, як з ЄБРР, так і з МФК. Остання фінансувала розвиток нашої компанії "Сандора".

Історія прямих і партнерських відносин з одним з глобальних фінансових гігантів важлива і для інших фінансових партнерів. Міжнародні фінансові інститути цінують прозорі бізнес-структури та відкриту взаємодію з ними.

ЄБРР - не виняток. Ми дотримуємося фундаментальних принципів, встановлених цією організацією, суворо дотримуємося правил звітності, і це дозволяє встановити взаємну довіру. При цьому ми дотримуємося законів та правил. Ми віримо в створення довгострокових партнерських відносин, які є взаємовигідними.

Якраз днями ЄБРР виділив кредит на 100 мільйонів доларів для розвитку мережі Novus та будівництва нового розподільчого центру.

- Які Ваші подальші плани щодо розвитку бізнесу в Україні? Розширення існуючих проектів, можливо, запуск нових?

- Хочу підкреслити, що ми віримо в Україну. Не збираємося йти. Сподіваємося, що буде рости економіка та рівень життя в Україні, і ми своїми зусиллями та інвестиціями сприятимемо цьому прогресу.

Крім мережі Novus, є й інші галузі, де ми інтенсивно інвестуємо. Розвиток житлових проектів під егідою компанії Stolitsa Group, сподіваюся, буде продовжуватися. Компанія демонструє європейський, комплексний підхід до забудови, і найбільш яскраво це виражається в розвитку мікрорайону "Варшавський" з сусідніми ЖК "Варшавський плюс" та ЖК "Варшавський 2", які утворюють новий район міста Києва.

Розвиток "Варшавського мікрорайону" в КиєвіФото: Прес-служба Раймондаса Туменаса

Поруч знаходиться відкритий в 2020 році ТРЦ Retroville. Його загальна площа складає 120 тисяч квадратних метрів, а орендована, тобто "корисна", - близько 90 тисяч квадратних метрів. Офісна будівля та спортивний центр з трьома басейнами створюють прекрасні умови для життя і роботи. Я вірю в те, що в нових житлових кварталах буде розвиватися і якісна сфера послуг.

ТРЦ Retroville на межі столичних районів "Варшавський" та "Виноградар"Фото: Прес-служба Раймондаса Туменаса

І, нарешті, Портовий термінал продовжує будуватися, щоб покращувати умови експорту нашим аграріям.

Так що ми маємо намір і далі інвестувати в ті напрямки, де ми вже багато зробили. Потенціал розвитку в цих галузях далеко не вичерпаний. Я вірю в ці напрямки і, відповідно, буду концентруватися на їх розвитку.