RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Атака на Роттердам+: как власть подыгрывает Коломойскому

К чему приведёт ситуация по делу Роттердам-

К чему приведёт ситуация по делу Роттердам- Фото: Апостроф / Колаж

Порушеннями з боку НАБУ та САП в справі "Роттердам+" мають стати предметом юридичної оцінки, а поки що все більше фактів свідчать про те, що антикорупційні органі підіграють інтересам олігарха Ігоря Коломойського. Таку думку висловив колишній глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк. Пропонуємо повний текст звернення.

Підводимо підсумки тижня:

1. "Фальсифікатори" з НАБУ та САП програють суди. Справа "Роттердам+" на 3-й рік фальсифікацій з боку НАБУ підходить до логічного завершення:

- відсутність доказів;

- підтвердження юридичної "нікчемності" справи;

- продовжуються нищівні поразки в судах;

Розслідування відбувалось з ігноруванням рішенням судів та експертиз якими визнано законність, дотримання процедур та обґрунтованість дій Комісії, економічну обґрунтованість формули.

Тому кричущі порушеннями з боку НАБУ та САП ще маюті стати предметом юридичної оцінки.

2. Сліпі НАБУ та САП

Крім фальсифікацій, НАБУ та САП спеціалізуються на закриванні очей та бездіяльності в резонансних справах розкрадання Приватбанку, Укрнафти та свіжої активності Центренерго - і все на користь Ігоря Коломойського.

Серед фахівців не секрет поточна схема зловживань на Центренерго:

- вугілля купується по 2500 грн/тонну - це вище ніж ціна Роттердам+, тобто завищення собівартості;

- собівартість електричної енергії з такою ціною вугілля складає не менше 1.90 грн/кВт.год;

- але продаж відбувається майже виключно підприємствам Коломойського по ціні 1.30 грн/кВт.год, тобто зі збитком 30%.

В результаті прибуткове підприємство Центренерго стає різко збитковим, оборотні кошти вимиті - запаси вугілля критичні, а джерел для закупівлі відсутні.

Але це і є мета діяльності Ситника в НАБУ - не помічати та не розслідувати зловживання Коломойського - банкрутство Центренерго на очах у всіх.

3. "Роттердам+" виявляється найдешевшим

В Офісі президента відбулась резонансна нарада по ситуації в енергетиці.

З’ясувалось, що маємо наступні ціни:

- 4000 грн/тонна є собівартість вугілля державними шахтами. Фактичний продаж відбувається за цією ціною всі ми, громадяни України, через бюджет доплачуємо дотації 1500 грн/тонна до ціни реалізації 2500 грн/тонна;

- 1800-1900 грн/тонна є поточні ціни для вугілля доставленого з ЮАР, Колумбії чи США. Вказані ціни матимуть тенденцію до сезонного зростання восени-взимку та залежатимуть від курсу валют;

- 1740 грн/тонна є "Роттердам+", тобто індекс API2 з урахуванням логістики усереднений за 12 місяців є найдешевшим.

Таким чином, цілком логічно в якості цінового орієнтиру користуватись розкрученим "Роттердам+", як найбільш прозорим, ліквідним та релевантним.

4. Підтримай громадянина Коломойського

Ініціативи Геруса, представника Зеленського в уряді, направлені на зниження тарифів на електричну енергію в більшій мірі для промисловості.

Ви можете логічно спитати: чому тільки для промисловості?

Можливо через те, що вони піклуються про свого роботодавця, колишня власника ПриватБанка, а питання населення їх не цікавлять.

5. Радник президента Андрій Герус та НАБУ працюють на Коломойского

За "медійно-юридичною бульбашкою" справи "Роттердам+", навіть, неозброєним оком видно пана Коломойського, які проявляються маніпуляціями та пропагандою на медійному напрямку, які найчастіше висловлював Андрій Герус за підтримки 1+1; а також фальсифікаціями на юридичному напрямку, за які могли відповідати Артем Ситник, використовуючи ресурси НАБУ, та прокурори САП.

Підводячи риску цим підсумкам хочу звернутись до журналістів: суспільство потребує розслідування злагоджених дій та співпраці НАБУ з Герусом на користь Ігоря Коломойського, і, скоріш за все, все це буде варто уваги далеко не одного розслідування.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту