RU  UA

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коломойський звинувачується США в крадіжці та відмиванні мільярдів доларів – The Washington Post

Ігор Коломойський Фото: УНІАН

У четвер Міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського, якого вважали союзником президента України Володимира Зеленського, в розкраданні мільярдів доларів з банку, яким він колись володів, а потім використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей у Сполучених Штатах і в усьому світі.

Про це повідомляється в матеріалі The Washington Post.

У цивільному позові про конфіскацію комерційної власності в Кентуккі і Техасі Міністерство юстиції заявило, що Ігор Коломойський і його діловий партнер Геннадій Боголюбов вкрали у ПриватБанку так багато, що Національний банк України був змушений надати цій установі фінансову допомогу в розмірі 5,5 мільярда доларів, "щоб запобігти економічній кризі для всієї країни".

Коломойський, один з найбагатших людей України, пов'язаний з українським президентом Володимиром Зеленським та зіграв певну роль в подіях, які привели до імпічменту президента Трампа в минулому році. Він заробив статок на суворому капіталізмі, яке охопило Україну після розпаду Радянського Союзу, накопичивши активи, включаючи авіакомпанії і фінансові установи, і створив собі неприродний імідж, отримавши прізвисько "Беня" і навіть тримає в своєму офісі акваріум з акулами.

Коломойський і Боголюбов були двома основними власниками ПриватБанку до того, як він був націоналізований у відповідь на шахрайство, заявило Міністерство юстиції, і ці люди в основному використовували його в якості особистого рахунку для створення бізнес-імперії в Сполучених Штатах. Вони запросили гроші у ПриватБанку - які завжди отримували, тому що були власниками, а потім переміщували кошти через мережу компаній, щоб "ретельно приховати їх характер, джерело, власність і контроль", як стверджує Міністерство юстиції.

Експерти висловлюють стурбованість з приводу того, що нерухомість в США, включаючи заводи та об'єкти, важливі для американської промисловості, стали магнітом для іноземних грошей, в тому числі доходів, одержаних злочинним шляхом за кордоном. Серед покупок Коломойського і Боголюбова понад 5 мільйонів квадратних футів комерційної нерухомості в Огайо; сталеливарні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані; завод з виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі; і комерційна нерухомість в Техасі, заявило Міністерство юстиції. Скарги на конфіскацію були спрямовані на захоплення офісного парку площею близько 19,5 акра в Далласі і будівлі PNC Plaza в Луїсвіллі.

Майкл Салліван, адвокат Коломойського, написав в електронному листі: "Пан Коломойський категорично відкидає твердження, що містяться в скаргах, поданих Міністерством юстиції". Звинувачення, які не є кримінальними звинуваченнями, аналогічні звинуваченнями в позові, поданому банком в суд штату Делавер. Адвокат Боголюбова не відповів на повідомлення електронної пошти з проханням про коментар.

Офіс генерального прокурора СШАФото: Getty images

У своїй заяві Коломойський сказав, що всі гроші, використані для покупки нерухомості в США, були його власними, отриманими в результаті угоди з гірничодобувною компанією у 2007 і 2008 роках, а також від інших підприємств, які працювали з ПриватБанком.

Коломойський також давно стикається з кримінальним розслідуванням прокуратури США в Клівленді з приводу можливого відмивання грошей. В рамках цієї справи у вівторок ФБР провело обшук в офісі Optima Management Group в центрі Клівленда, а також в офісі Optima в будівлі південно-східного фінансового центру в Майамі.

У судових документах міністерство юстиції заявило в четвер, що два ділових партнера Коломойського та Боголюбова з Майамі Мордехай Корф і Уріель лабері допомагали купувати і управляти холдингами олігархів в Сполучених Штатах, які часто носять таку собі версію назви Optima. У якийсь момент Optima Ventures стала "найбільшим власником комерційної нерухомості в Клівленді", використавши вкрадені кошти для купівлі великих офісних будівель в центрі міста і готелі, як стверджує Міністерство юстиції.

У минулому році Марк Касовіц, нью-йоркський адвокат, який також представляє Трампа, підписав контракт з Коломойським і Боголюбовим в справі Делавера. Він не відразу відповів на запит про коментарі в четвер.

При п'ятому президенті України Петра Порошенка уряд націоналізував ПриватБанк, стверджуючи, що Коломойський і один з його ділових партнерів пограбували банк на мільярди доларів. Коломойський заперечив ці звинувачення, але втік з Києва до Ізраїлю, де він також має громадянство. Він зберіг політичну владу в Україні через свої бізнес-холдинги, в тому числі, через великий український телеканал.

Коломойський вважається союзником Зеленського, який до свого обрання був актором і знявся в комедійному шоу, яке транслювалося на телеканалі Коломойського. Обрання Зеленського багато хто вважав благом для Коломойського, особливо після того, як новий президент призначив особистого адвоката українського олігарха главою своєї адміністрації. Деякі в Сполучених Штатах з підозрою ставилися до зв'язків Зеленського з магнатом, вважаючи, що цей зв'язок суперечить обіцянкам українського президента проводити антикорупційну і реформістську програму.

Однак з тих пір Зеленський не підтримував повернення контролю над ПриватБанком олігархові, і він звільнив його головного помічника. Проте, Коломойський був досить задоволений нинішнім керівництвом України, тому повернувся з добровільного заслання в Тель-Авіві і знову оселився в Києві, де підтримує зв'язки з членами президентської адміністрації.

Ігор Коломойський на зустрічі з президентом та прем'єр-міністром УкраїниФото: president.gov.ua

Навесні 2019 року, коли особистий повірений Трампа Рудольф Джуліані приступив до місії з надання тиску на Зеленського, щоб той допоміг Трампу, почавши політично мотивоване розслідування відносно колишнього віце-президента Джо Байдена і його сина, соратники Джуліані зустрілися з Коломойським, щоб попросити юриста американського президента зустрітися з висхідним українським політиком.

Юристи Джуліані Лев Парнас і Ігор Фруман зустрічалися з Коломойським в квітні 2019 року в Тель-Авіві, і, на загальну думку, зустріч пройшла не дуже добре.

Після зустрічі двоє керівників бізнесу з Флориди звинуватили Коломойського у фізичних погрозах і подали на нього позов до України. Парнас і Фруман, які допомагали Джуліані в його українському проекті, в минулому році були звинувачені в США в порушеннях фінансування виборчої кампанії. Вони заперечували будь-які порушення.

Джуліані сказав, що давав юридичні консультації Парнасу і Фруману в їх боротьбі з Коломойським. Він також неодноразово писав у Twitter про своє невдоволення Коломойським в травні 2019 року, коли він чинив тиск на Зеленського, щоб той допоміг Трампу в розслідуванні Байдена. У якийсь момент Джуліані поскаржився, що Зеленському давали поради "представники Коломойського та вороги президента Трампа".

Тим часом, адвокат Коломойського повідомив The Washington Post, що під час зустрічі в Тель-Авіві Парнас і Фруман заявили, що вони можуть умовити вищих посадових осіб США, в тому числі віце-президента Пенса і тодішнього міністра енергетики Ріка Перрі, поїхати в Україну під час правління Зеленського. Інавгурація в травні 2019 року якщо Коломойський заплатив їм кілька сотень тисяч доларів. За словами його адвоката, Коломойський не заплатив гроші, а вигнав двох зі свого офісу.

Адвокат Брюс Маркс сказав The Post, що Коломойський передбачив своїм друзям в той час: "Це закінчиться скандалом".

Читайте також

Тактика "тисячі порізів": на що чекати від нових санкцій ЄС проти Росії

Нові санкції ЄС щодо російського газу не підірвуть фінансовий стан РФ, але стануть черговим ударом по країні-агресорці

Щастя привалило: чому на торгах для Нафтогазу перемагає та ж сама компанія

НАК "Нафтогаз" забезпечує відсутність конкуренції на тендерах для своїх постачальників

Скільки Україна втратила через польську блокаду: суми вражають

Загальні втрати економіки України від блокади кордону з Польщею протягом майже трьох місяців могли становити до 100 мільярдів гривень