RU  UA

Середа, 9 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85
Погляд

Михайло Подоляк: Українська трагедія живить дивний розквіт торгівлі з РФ

Графік Image by krzysztof-m from Pixabay

Зрозуміло, що в держав немає абстрактних друзів – лише національні інтереси. Яскравою ілюстрацією цієї простої максими є показники торгівлі членів ЄС із країнами Закавказзя та Середньої Азії. З 2022 року європейський експорт у цьому напрямку зріс на сотні відсотків. Живить цей дивний розквіт передусім… українська трагедія: на ті ж сотні відсотків злетів імпорт із країн-сусідів до Рф. Так примітивно й відверто агресор обходить торговельні санкції, затягуючи до себе не лише побутові товари, але й інструменти та компоненти для виробництва озброєння. Це вже банальна істина.

До економічного зиску, який отримує Рф, додається й політичний. Через великий паралельний імпорт підсанкційних товарів Кремль формує навколо себе буферну зону із сателітів, міцно пов’язаних з ним високомаржинальною торгівлею, а тому безпосередньо зацікавлених у «незакінченні війни проти України». Вівці грають у вовчій команді. Держави, які завтра з високою ймовірністю стануть наступними жертвами прагнення росіян до розширення кордонів, сьогодні допомагають імперії вистояти під зовнішнім тиском.

Цікаво, як бачать свій національний інтерес країни Європи, що ціннісно солідаризуються з Україною, а на ділі часто нарощують експорт до Рф через різноманітних посередників. Безпрецедентними називають торговельні санкції, запроваджені проти агресора після початку великої війни. На жаль, так само безпрецедентними є зусилля бізнесу – часто за сприяння влади в багатьох країнах, – покликані перетворити ці санкції на порожню формальність. То в чому ж сенс цієї «гри»?

Джерело: t.me/M_Podolyak

Читайте також

В Росії не можуть зупинити інфляцію: чи чекати на кризу в 2025 році

Росія найближчим часом може увійти у стагфляцію, є ризик настання повноцінної економічної кризи

Вразливе місце: як підірвати економіку Росії

Росії поки що вдається розвивати економіку за рахунок держінвестицій у ВПК, тому потрібні більш рішучіші санкції та успіхи на полі бою

Опитування

Необходима ли Украине 4-ая волна мобилизации?