RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фінансове здоров'я українських банків: не безсимптомно, але без реанімації

Банківський сектор, як і вся економіка, продовжує відчувати наслідки коронакризи

Банківський сектор, як і вся економіка, продовжує відчувати наслідки коронакризи Фото: pixabay.com

Економіка України в 2021 році потроху відновлюється після кризи, викликаної пандемією коронавірусу. Однак зростання ВВП в першому півріччі поточного року, за даними Мінекономіки, становило лише 1,7% в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року, що може свідчити про досить мляве відновлення і збереження негативних тенденцій. Банківський сектор країни, який є "кровоносною системою" економіки, також погіршив свої позиції через коронавірус, однак, як свідчить дослідження фінансового "здоров'я" банків, яке провів Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД), в цій сфері ситуація в цілому краще, ніж в інших сегментах. "Апостроф" публікує основні результати дослідження експертів центру.

Пандемія COVID-19 і викликана нею світова економічна криза продовжують створювати негативний вплив на українську економіку, зокрема, на банківський сектор країни. Про це свідчать результати недавнього дослідження, проведеного Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД).

Як і раніше, МЦПД оцінював фінансове "здоров'я" вітчизняних банків. Нинішній рейтинг відображає дані станом на середину 2021 року.

"В цілому, можна сказати, що криза зачепила український банківський сектор, але критичною ситуація не стала, зокрема, проблемних банків серед досліджуваних учасників рейтингу не з'явилося", - йдеться в матеріалах МЦПД.

Також наголошується, що розрив між найбільш і найменш фінансово здоровими фінустановами почав скорочуватися (на початок року тенденція була протилежна). Однак сталося це, в основному, через загальне погіршення ефективності використання банками своїх активів в першому півріччі 2021 року.

Максимальне значення показника фінансового здоров'я українських банків, згідно з дослідженням МЦПД, станом на початок 2021 року склало 5,8 бала, а в середині року - 3,69 бала.

У свою чергу, мінімальне значення показника фінансового здоров'я на початку поточного року було 1,06 бала, в середині року - 0,83 бала.

Ці дані свідчать про погіршення загальної ситуації.

З іншого боку, позитивним є те, що ті банки, які перебували в кінці рейтингу на початку року, не перетворилися на проблемні, відзначають експерти МЦПД.

У порівнянні з результатами на початок року найбільш позитивну динаміку поліпшення показника фінансового здоров'я на середину року продемонстрували такі банки: АТ "Укрексімбанк" (+34 позиції), АТ "КІБ" (+13 позицій), АТ "Дойче Банк ДБУ" (+12 позицій) і АТ "СЕБ КОРПОРАТИВНИЙ БАНК" (+10 позицій).

Погіршили показники фінансового здоров'я наступні банки: АТ АКБ "Львів" (-10 позицій), АТ "ТАСкомбанк" (-11 позицій), ПАТ "БАНК ВОСТОК" (-11 позицій), АТ "ПРОКРЕДИТ БАНК" (-13 позицій), АТ "КРЕДОБАНК" (-17 позицій), БАНК ІНВЕСТ. ТА заощадження (-17 позицій), АТ "ОЩАДБАНК" (-21 позиція), АТ "КБ" ГЛОБУС "(-22 позицій) і АТ" МІБ "(-26 позицій).

Інші банки "відчували" себе стабільно.

Хто в рейтингу

На сьогодні в Україні 73 діючих банка. У рейтингу МЦПД присутні 49 з них - ті, що мають активи більше 2 мільярдів гривень. При цьому в рейтингу не увійшли фінустанови з російським державним капіталом ("Сбербанк", "Промінвестбанк").

У нинішній рейтинг потрапили "ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК", АТ "БАНК" ГРАНТ ", АТ" БАНК АВАНГАРД ", АТ" УКРБУДІНВЕСТБАНК ", що пов'язано зі збільшенням активів цих фінустанов до зазначеного розміру.

Також в дослідженні окремо оцінювалися великі банки з активами понад 50 мільярдів гривень.

Рейтинг розраховується як сума субіндексів надійності і ефективності. Перший субіндекс узагальнює групу критеріїв, які оцінюють ступінь виконання банком ключових економічних нормативів, таким чином відображаючи його здатність протистояти внутрішнім і зовнішнім ризикам для його діяльності. Другий субіндекс відображає критерії, які оцінюють здатність банку генерувати прибуток і ефективність використання його активів.

Унікальність рейтингу полягає в тому, що він враховує, як показник ефективності, так і показник надійності банку. В результаті банк оцінюється з точки зору привабливості і для власних акціонерів, і для його клієнтів.

C детальної методологією можна ознайомитися тут .

З ризиками впоралися

Погіршення фінансового здоров'я банків в першому півріччі 2021 року відбувалося за рахунок зниження їх ефективності (нагадаємо, цей індекс оцінює здатність банків генерувати прибуток і відображає ефективність використання ними своїх активів).

При цьому індекс нормативів (ступінь виконання банками ключових економічних нормативів в порівнянні з попередніми результатами) залишився незмінним. "Причиною цього стала зважена політика НБУ і відсутність жорстких карантинних обмежень", - вважають експерти МЦПД.

В цілому, відзначають вони, українські банки змогли протистояти внутрішнім і зовнішнім ризикам для їхньої діяльності.

Крім цього, малі банки, як і раніше, успішно конкурують в дотриманні нормативів регулятора, а великі банки демонструють значну ефективність використання своїх активів.

"В цілому, великі банки продемонстрували кращі показники фінансового здоров'я, хоча розрив за цим показником між великими і малими банками скорочується за рахунок погіршення середньої ефективності використання своїх активів великими банками через нинішній стагнаційний розвиток економіки", - йдеться в матеріалах дослідження МЦПД.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки