RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У бюджеті-2022 поділили шкуру невбитого ведмедя – економіст

​Держбюджет-2022 є нереалістичним та соціально неспрямованим

​Держбюджет-2022 є нереалістичним та соціально неспрямованим Олег Пендзин Фото: facebook.com

Проголосований Верховною Радою держбюджет України на 2022 рік є соціально неспрямованим. Він нічим не відрізняється від цьогорічного бюджету, за яким ми бачимо, що наприкінці року на єдиному казначейському рахунку не вистачає коштів на фінансування незахищених статей. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів економічний експерт Олег Пендзин.

— Як ви оцінюєте проголосований бюджет на 2022 рік?

— Він абсолютно нічим не відрізняється від тих проектів бюджету, що були у 2018–2020 роках. Цифри змінилися, але логіка формування бюджету, його максимальна нереалістичність і соціальна неспрямованість лишилися.

Найбільш яскравий приклад — це цифра прожиткового мінімуму, від якого залежать 150 інших показників держбюджету. Мінсоцполітики друкує на своєму сайті для працездатної особи 5086 гривень, для непрацездатної — 3800. Розгортаємо бюджет 2022 року — 2,5 тисячі гривень. Просто заради цікавості, у нас сьогодні середня пенсія 3600 гривень. Фактичний прожитковий мінімуму для непрацездатної особи 3800 гривень.

Про яку соціальну спрямованість і реалістичність бюджету на 2022 рік можна говорити? Ось і вся відповідь.

— Наскільки суттєві зміни відбулися між першим та другим читанням?

— Зміни відбулися суто косметичні. Найголовніше - додали 54 мільярди, пов’язаних з ухваленням закону 5600.

Ми маємо розуміти, що ще нічого не заробили. Поки що незрозуміло, що буде робитися на світових сировинних ринках, але ми вже з вами радісно додали в дохідній частині 54 мільярди гривень, які так само радісно поділили. Класичний варіант ділення шкури невбитого медведя.

— Щодо тисячі Зеленського, як ви бачите джерела для її реалізації?

— Давайте будемо відверті: механізм роздачі цієї тисячі максимально прив’язаний до електронного гаджету й додатку "Дія", який необхідно інсталювати.

Для кого реально та тисяча є найбільш важливою? Як правило, для людей літнього віку, чи тих, хто живе в невеликих районних містечках та селах. Скажіть, будь ласка, вони можуть теоретично скористатися тією тисячею? Хочу нагадати, якщо людина протягом чотирьох місяців не використає ті гроші, вони будуть автоматично списані до Державного бюджету.

— Існує думка, що будь-яке заохочення до вакцинації — це позитивний момент.

— Я наведу приклад, як американці стимулювали свою вакцинацію. Вони під час щеплення фізично роздавали людям 1200 доларів. От ти приїхав вакцинуватися, тут стоїть каса, тут стоїть людина, яка представляє місцеву адміністрацію, і тут же дає тобі гроші в руки. Нормальний був стимул? Я впевнений, що так.

А механізм Зеленського — це цікавий спосіб однією п’ятою точкою опори всидіти на двох стільцях. З одного боку нам розказують, що це прекрасний спосіб стимулювання бізнесу, а з іншого боку — стимулювання людей, щоби вони вакцинувалися. Я думаю, що не буде виконано ні перше, ні друге.

Бо якщо ви біжите за двома зайцями — не піймаєте жодного. Й от така сама ситуація нас чекає з тою тисячею вельмишановного пана президента.

— Як ми вийдемо з цього року по бюджету?

— Кожен листопад-грудень ми маємо абсолютно подібну ситуацію — припинення фінансування незахищених статей держбюджету у зв’язку з відсутністю коштів на єдиному казначейському рахунку. Бюджет — це план, у якому можна намалювати які завгодно цифри. Якщо у вас немає коштів на єдиному казначейському рахунку, ви не фінансуєте відповідні статті.

Будемо відверті, на сьогоднішній момент графік отримання коштів по доходах виконується. Але повністю провалений графік запозичень. Це при тому, що ми цього року у вересні місяці отримали величезний подарунок від МВФ у розмірі 2,7 млрд доларів. Тобто у вересні ми вийшли по погашенню наших боргів дуже легесенько і це власне відчув валютний ринок. Тому що ми використали ті гроші.

Вибачте, будь ласка, та Міністерство фінансів систематично не виконує графік запозичень, і, як наслідок, немає грошей на єдиному казначейському рахунку — це свідчить про "високий професіоналізм" відповідних підрозділів, які займаються запозиченнями на різних ринках.

Те, що вони за два тижні запозичили 26 млрд грн — це не рятує ситуацію. По-перше, давайте подивимось, під які відсотки це робиться, там 12,5% — це фантастика. І другий момент, який треба також розуміти - ми з вами сьогодні наближаємося до кінця року, який має дуже велику специфіку. Припиняється робота великих фінансових спекулянтів, вони закривають рік, і з 15 грудня взагалі нічого не працює, люди переходять до різдвяних канікул. Те, що ви не встигли запозичити, ви вже нізвідки не знайдете чисто фізично.

А коли ми з вами говоримо про дефіцит держбюджету, який росте - то це відбувається насамперед за рахунок того, що ми не можемо виконати те, про що говорили.

Новини партнерів

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші