RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Freedom Finance: Фінансування бізнесу через випуск облігацій та акцій

Як Freedom Finance допомагатиме компаніям виходити на фондовий ринок

Як Freedom Finance допомагатиме компаніям виходити на фондовий ринок

11 березня 2021 року ТОВ "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА" отримало від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України безстрокову ліцензію на здійснення андеррайтингу. Ми зустрілися з генеральним директором інвестиційної компанії Мариною Машковською, щоб розпитати, як це вплине на діяльність Freedom Finance в Україні та на розвиток національного фондового ринку.

- Які нові завдання й обов'язки відтепер може брати на себе ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА?

- Як андеррайтер ми можемо консультувати представників середнього й великого бізнесу України та місцеві органи влади щодо розміщення їхніх цінних паперів на українському фондовому ринку. Компанія також надаватиме послуги, пов'язані з первинним публічним розміщенням акцій (IPO) або облігацій. Тут ми виділяємо 4 основні кроки:

  • Підготовка до випуску цінних паперів. Йдеться про розробку структури угоди, погодження умов випуску акцій або облігацій, визначення попиту.
  • Реєстрація у НКЦПФР. Ми можемо консультувати потенційних емітентів щодо підготовки проспекту емісії, збору й подачі необхідної документації для реєстрації цінних паперів у регулятора.
  • Розміщення акцій або облігацій на біржі. ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА буде здійснювати й контролювати включення цінних паперів емітента (компанія, що випускає цінні папери, - прим.) у біржовий список або їх лістинг.
  • Маркетинг і підтримка. Ми будемо зустрічатися з інвесторами та представляти їм емітента, будемо організовувати торги на біржі. Як маркет-мейкер компанія підтримуватиме котирування цінних паперів на вторинному ринку.

Одразу скажу, що ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА як андеррайтер має особливі переваги. Ми реалізуємо повний цикл робіт від первинного аналізу до підтримки ліквідності, готові працювати за методом твердих зобов'язань, будемо розповсюджувати цінні папери емітента через мережу філій по Україні.

Марина Машковська

- Вважаєте, українські компанії готові торгувати своїми цінними паперами?

- Наразі лише поодинокі українські компанії розміщують свої акції або облігацій на вітчизняному фондовому ринку, хоча все більше підприємств мають такі плани. Отримати ліцензію андеррайтера нас стимулювали емітенти, які готові залучати капітал через фондовий ринок, та клієнти, яким не вистачає дохідних інвестиційних інструментів. Зараз ми працюємо над декількома проєктами, в яких хотіли б дебютувати як андеррайтер.

Вихід на фондовий ринок - це хоч і не просто, але перспективно й цінно. Залучення коштів через продаж облігацій або акцій нагадує отримання банківської позики, але з однією великою перевагою - компанії не потрібно надавати повне забезпечення (заставу).

- Ви кажете, що компаніям вигідно залучати гроші від інвесторів. На що вони витрачають ці кошти?

- Компанії зі стабільним і розвиненим бізнесом розміщують свої цінні папери на біржах, щоб отримати гроші для активного розвитку. Кошти направляють на купівлю нової техніки, підтримання необхідного рівня виробництва продукції, реструктуризацію заборгованості, відкриття нових структурних підрозділів, розвиток логістики, купівлю нерухомості або землі тощо. Також це дуже добре для кредитної історії на публічному ринку боргового капіталу.

- Які загалом привілеї дає компанії емісія облігацій або випуск акцій?

- З досвіду можу назвати 7 головних переваг:

  • Доступ до численної кількості інвесторів на фондовому ринку.
  • Залучення коштів для подальшого розвитку або масштабування.
  • Укріплення ділової репутації, підтвердження прозорості бізнесу.
  • Відповідність стандартам корпоративного управління бізнесом.
  • Зниження відсоткової ставки та спрощене залучення інвестицій у майбутньому.
  • Отримання коштів без забезпечення.
  • Альтернатива банківському кредитуванню.

- ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА буде працювати з усіма емітентами?

- Ні, не з усіма. Інвестиційна компанія готова працювати з емітентами, які мають:

  • готовий продукт або послугу для кінцевого споживача;
  • зрозумілу бізнес-модель та середньострокову й довгострокову стратегії розвитку;
  • стабільні грошові потоки;
  • понад 100-300 млн гривень річної виручки залежно від галузі, в якій працює емітент;
  • середню або вище середньої рентабельність по ринку;
  • прозору структуру власності;
  • від 50 млн гривень річного доходу після вирахування операційних витрат та до оподаткування, виплати відсотків та амортизації;
  • чистий прибуток за останній рік.

При цьому обсяг розміщення має перевищувати 20 млн гривень, а залучені гроші мають направити на розвиток бізнесу.

- Що для вас означає отримання чергової ліцензії від регулятора ринку?

- Це нові можливості для розвитку національного фондового ринку та діяльності Freedom Finance в Україні. Також це змога активно розробляти нові інструменти та розширювати продуктову лінійку.

- Які труднощі й проблеми ви передбачаєте при виконанні зобов'язань андеррайтера?

- Сьогодні на фондовому ринку України не вистачає ліквідності, недостатньо активні інвестори та не досить розвинена інфраструктура. Потрібно розв'язати ці три проблеми, а потім потужно нарощувати силу й розвиватися.

Ми у Freedom Finance працюємо над вирішенням критичних питань. Зараз Freedom Holding Corp. володіє 24% акцій АТ "Українська біржа", і це доказ нашого бажання інвестувати в інфраструктуру фондового ринку країни. У компанії працює "Біржовий університет", в рамках якого ми розвиваємо культуру інвестування та навчаємо інвесторів-початківців торгувати цінними паперами.

Загалом же миналаштовані позитивно й готові долучатися до всіх процесів, які будуть стимулювати розвиток інвестування в Україні. Все вдасться, якщо можливостей буде більше, а обмежень менше.

Довідка:

ТОВ "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА" входить до складу міжнародного холдингу Freedom Holding Corp., який є провідним інвестиційним брокером Центральної Азії. Freedom Finance надає великий спектр фінансових послуг, включаючи організацію випуску боргових інструментів на фондових ринках низки країн, послуги з організації публічних розміщень акціонерного капіталу та консультаційні послуги. Філії ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА є у 12 містах України, тому кожен охочий може отримати безкоштовну консультацію експерта особисто в офісі компанії або за телефоном 4343.

Новини партнерів

Читайте також

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

На доходи від заморожених активів Росії в ЄС можна купити мільйон снарядів або три системи Patriot

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги