RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розлучення та дівоче прізвище: як ділитимуть "Укрнафту", і що отримає Коломойський

Сторони поки що не дійшли згоди

Сторони поки що не дійшли згоди Фото: Апостроф / Колаж / УНІАН

Українська держава та олігарх Ігор Коломойський ділять активи ПАТ "Укрнафта", яке є найбільшою нафтовидобувною компанією нашої країни. Збори акціонерів "Укрнафти", на яких планувалося оформити "розлучення", відбулися 17 лютого, але жодних рішень з цього питання принаймні публічних на них прийнято не було. "Апостроф" розбирався, що відбувається у квазідержавній компанії, і на що претендує олігарх у результаті її поділу.

Ігор Коломойський визнає, що відповідає всім критеріям олігарха, які прописані у відповідному законі. Проте, як з'ясувалося, він не бачить у цьому проблеми і навіть вважає цей закон корисним для себе. Принаймні, про це Коломойський сказав в одному з нещодавніх та рідкісних останнім часом інтерв'ю, яке він дав "Українській правді".

Втім, ніколи не можна бути до кінця впевненим, коли Ігор Валерійович серйозний, а коли жартує, а тому сказане ним про свій статус олігарха варто сприймати з неабиякою часткою скепсису.

З іншого боку, Ігорю Коломойському справді особливо нема на що скаржитися – адже після обрання Володимира Зеленського президентом у 2019 році справи олігарха, який до цього був в опалі та вимушеній еміграції, налагодилися. І, схоже, принаймні в Україні, він почувається дуже комфортно, незважаючи на санкції, які проти нього запровадили США на початку 2021 року.

Щоправда, досі Коломойському не вдалося повернути своє дітище – "ПриватБанк", націоналізований у 2016 році, хоча він заявляє, що рано чи пізно це обов'язково станеться. Однак, можливо, найближчим часом на олігарха чекає набагато приємніший бонус.

Йдеться про найбільшу нафтовидобувну компанію "Укрнафта", в якій державі належать 50% плюс одна акція, а Коломойському – близько 42%. При цьому компанію за фактом контролює олігарх.

Переговори про долю "Укрнафти" між акціонерами розпочалися у 2021 році, і очікувалося, що процес поділу активів компанії буде запущено на загальних зборах 30 листопада. Але тоді збори не відбулися через відсутність кворуму або, якщо перекласти це простою мовою, - через збереження розбіжностей сторін з цього питання.

Ще одна спроба офіційно оформити "розлучення" була зроблена 23 грудня, але і вона виявилася невдалою.

Черговою датою проведення зборів акціонерів "Укрнафти" було призначено на 17 лютого 2022 року, і вони все ж таки відбулися. Щоправда, на ньому було ухвалено лише рішення оновити склад наглядової ради компанії.

По справедливості чи по-братськи

Таким чином, можна констатувати, що сторони знову не дійшли згоди. Але інтрига зберігається, і головні акціонери продовжать шукати вихід із ситуації.

Як це можна зробити? Раніше планувалося, що частину активів "Укрнафти" передадуть створеній 2021 року компанії "Нафта-Актив", після чого компанії Ігоря Коломойського та його бізнес-партнерів викуплять акції цієї компанії. Йдеться про офшорні компанії, зареєстровані на Кіпрі, - Littop Enterprises Limited та Bridgemont Ventures Limited мають отримати по 34% її акцій, а Bordo Management Limited – 32%.

При цьому сама "Укрнафта", а точніше те, що від неї залишиться, викупить у міноритаріїв їхні акції, після чого анулюють їх.

Проте все одно незрозуміло, кому що має дістатися. Передбачалося, що до вже повністю державної "Укрнафти" відійдуть 75% газовидобутку компанії та 40% нафтовидобутку. Відповідно, Коломойський та Ко мають отримати 25% газових родовищ та 60% нафтянки.

Такий варіант вигідний олігарху, тому що саме нафтовидобуток для нього найбільш цінний. До того ж, Ігор Коломойський контролює єдиний великий в Україні нафтопереробний завод – Кременчуцький НПЗ, а також понад 1500 автозаправних станцій по всій країні (близько 25% усього вітчизняного роздрібного ринку нафтопродуктів). Відповідно, якщо держава збереже якусь частину нафтовидобутку, сировина все одно піде на завод Коломойського.

Кременчуцький нафтопереробний заводФото: УНІАН

Але важливі не лише цифри. Очевидно, деякі родовища, як газові, так і нафтові, залишаються цілком рентабельними, а інші вже майже повністю виснажені. І які з них відійдуть державі, а які Коломойському, – велике питання.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко впевнений, що олігарх опиниться в результаті цієї угоди у виграші.

"Коломойський як завжди обіграє державу, тому що він завжди обігрує державу", - сказав Омельченко у розмові з "Апострофом".

При цьому експерт вважає, що основну частину угоди буде засекречено.

Це підтверджують і джерела видання. "Коломойський отримає найбільш ласі шматки "Укрнафти", - каже один з них, утримуючись при цьому від точної оцінки активів, які дістануться олігарху".

Коломойський тисне на газ

При цьому крім власне поділу майна очікується укладання мирової угоди щодо спірного газу, який "Укрнафта" видобула ще у 2007-2013 роках. Йдеться про більш ніж 9 мільярдів кубометрів. Це паливо було реалізовано населенню за пільговими цінами материнською компанією "Укрнафти" – "Нафтогазом". "Укрнафта" визнала цю ціну заниженою, у зв'язку з чим подала судовий позов проти НАК.

Наразі ж у рамках мирової Ігор Коломойський може претендувати на повернення йому згаданих 9 мільярдів кубометрів газу. Це колосальний обсяг – майже половина того, що за рік видобувається в Україні, і його просто може не бути в наявності, тому що цього опалювального сезону з газом напруга.

До того ж, останнім часом суттєво зросла ціна питання – у буквальному значенні цього слова. Як відомо, ринкова ціна газу сьогодні становить близько 1000 доларів за 1000 кубометрів палива, відповідно гіпотетична вартість цих 9 мільярдів кубів - приблизно 9 мільярдів доларів.

"Якщо йому (Коломойському) дозволять забрати ці 9 мільярдів (кубометрів газу) або гроші за нього, це буде колосальний скандал", – каже Володимир Омельченко.

Але, на жаль, держава, схоже, не збирається цьому перешкоджати, а можливо навіть сприяє реалізації саме такого сценарію. А тому тут важливу роль мають відігравати громадянське суспільство та ЗМІ: "Щоб не було "договорняків".

Потрібно визнати, що час для віджиму активів "Укрнафти" зараз вдалий - за завісою повідомлень про вторгнення в Україну російських військ, а також нескінченних скандалів у партії влади можна спокійно займатися серйозними справами. До того ж вікно можливостей для Ігоря Коломойського незабаром може дещо звузитися, оскільки, судячи з усього, президент Володимир Зеленський примирився з олігархом Рінатом Ахметовим - нещодавній помпезний візит останнього до Маріуполя може служити цьому непрямим підтвердженням.

Але якщо процес розділу "Укрнафти" все ж таки буде найближчим часом запущений, і Ігореві Коломойському до того ж віддадуть 9 мільярдів кубометрів газу, ймовірно, його турбуватиме лише одне питання: а чи справді Рінат Ахметов є найбагатшим українцем?

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі