Лайм

Чи потрібно готувати 12 страв на Щедрий вечір - яким має бути меню

Тонкощі, про які ви могли не знати

13 січня в Україні відзначають Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки. Згідно з давньою дохристиянською традицією, Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні свята. Після цього 14 січня настає Старий Новий рік, який називають днем Василя. Напередодні Старого Нового року господині готують набір певних частувань, присвячених святкуванню.

На відміну від Святвечора перед Різдвом, в Щедрий вечір на столі не обов'язково має бути саме дванадцять страв, але все-таки є важлива умова: вечеря має бути багатою, адже різдвяний піст вже позаду. Меню на Щедрий вечір можна скласти за прикладом різдвяного, додавши до традиційних страв м'ясо, сало, вершкове масло, молоко.

Фото: Pinterest

Що приготувати на Щедрий вечір?

  • Щедру кутю, яку зазвичай готують із пшениці, а також додають сухофрукти, мед, родзинки та горіхи.
  • Пироги з різними начинками – тут право вибору належить лише господині. Можна приготувати частування з м'ясом, капустою, яблуками, яйцями та зеленню. Слід вибирати той варіант начинки, який точно сподобається вашим близьким та гостям.
  • М'ясні страви цілком спокійно можна ставити на святковий стіл, бо різдвяний піст закінчився. Буженина, домашні ковбаси, шинка - приготуйте ласощі, які давно хотіли спробувати.
  • Узвар прийнято готувати не лише на Різдво, але також і на Щедрий вечір. Для начинки можна використовувати різні фрукти: яблука, груші, родзинки, чорнослив, вишню, курагу.

Фото: Pinterest

  • Холодець – традиційна страва української кухні, яка стане чудовим доповненням до святкового столу.
  • Вареники – ще одне традиційне частування, без якого не обходяться різдвяні свята. Начинку можна вибрати не тільки солону, а й солодку: картопля, гриби, капуста, сир, вишня.
  • Борщ із пампушками – це не лише повсякденна, а й святкова страва, яка є обов'язковою у Щедрий вечір.
  • Голубці готують з м'ясного або овочевого фаршу, до якого додають відварений рис. Потім начинку потрібно загорнути в капустяне листя, надавши голубцям необхідну форму.

Фото: Pinterest

  • Смажена чи заливна риба – ще один варіант страви на Щедрий вечір.
  • Крученики з м'ясом і грибами точно сподобаються вашим гостям.
  • Також можна подати на стіл кров'янку – вид ковбаси, головним інгредієнтом якої є бичача, теляча чи свиняча кров.
  • Тушкована капуста з грибами – ще одна страва, яку прийнято готувати на різдвяні свята.

Фото: Pinterest

Відомо, що після ситного застілля молодь перевдягається в яскраві костюми і в такому вигляді щедрує від будинку до будинку. У деяких українських регіонах люди навіть влаштовують на честь свята цілі вистави. Один із головних обрядів – "водіння кози", що символізує врожай. Господарі дякують гостям різними смаколиками або грошима. Наступного дня, коли настає світанок, хлопці йдуть засівати зерном. Також у цей день дівчата гадають.

  • Дізнайтеся, чим кутя на Старий Новий рік відрізняється від різдвяної. Проведіть Святвечір зі смачною та ароматною стравою.
  • Читайте також, з якої крупи не варто готувати кутю. TheLime вирішив детальніше розповісти, яких помилок не варто припускатися при виборі головного інгредієнта.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво