Лайм

Урожай будете збирати відрами: городник розкрив секрети вирощування солодкого перцю

Солодкий перець – теплолюбива культура, якій потрібні гарні умови

Великі й м’ясисті солодкі перці є мрією багатьох городників - щоб виростити їх, потрібно докласти чимало зусиль. Однак важливо знати й головні правила вирощування перців - їх не так багато, але саме вони можуть стати запорукою щедрого врожаю.

Про вирощування солодких перців розповів автор YouTube-каналу "Корисне TV".

Читайте також: Можна зібрати ще один урожай: посівний календар на серпень.

"Щоб отримати дійсно щедрий і великий врожай, секретів небагато і їх дуже легко дотримуватися. У мене завжди ростуть великі і м’ясисті перці, оскільки я вирощую їх в теплиці", - розповів автор відео.

За його словами, солодкий перець – теплолюбива культура, якій потрібні гарні умови.

"Солодкі перці потрібно вирощувати обов'язково у теплиці, а не у відкритому грунті. Коли ви висаджуєте розсаду навесні, ночі ще прохолодні, а також і влітку бувають перепади температури. Тому перці можуть повільно рости - кущ не виростає великим і сильним, не має сил закласти багато врожаю, а самі плоди виростають меншого розміру. Також у відкритому ґрунті на рослини частіше нападають шкідники та хвороби, а на перцях у теплиці таке буває рідко", - поділився городник.

Другий секрет - це правильний полив.

"Перці люблять не тільки тепло, а й вологу. Найкраще для них, звісно, це крапельний полив. Якщо ж ви поливаєте з лійки, обов'язково зробіть невеличкі поглиблення біля стовбура, щоб вода залишалася у центрі, а не розтікалася далі від стовбура під час поливу. Річ у тім, що коренева система у перців не дуже велика і полив повинен бути сконцентрований саме тут", - розповів автор відео.

Читайте також: Як врятувати помідори від спеки: терміново зробіть це, щоб не втратити урожай.

Третій мій секрет вирощування солодкого перцю - це підживлення.

"Перці просто обожнюють підживлення і їх має бути щонайменше чотири. Через 7 днів після висадження розсади у теплицю я підживив перці стимулятором росту на основі дріжджів - це дало моїм перцям сили для зростання. Потім ще через два тижні після цього я підживив їх азотним органічним добривом - настоєм із коров'ячого посліду, тут також можна підливати настоєм із курячого посліду.

Коли перці почали набирати технічну зрілість - це коли вони вже не чисто зелені, а потихеньку починають змінювати колір - їм потрібне ще одне підживлення. У цей час я підживлюю рослини рідким гуматом калію - 35 мл на 10 л води. Також у цей розчин можна додавати 1 літр настою з коров'ячого посліду.

Важливо: коли перший врожай перцю починає набирати технічний окрас, він ще також продовжує рости вгору, тому йому потрібен не тільки фосфор і калій, а ще і азот, щоб рости догори і закладати другий врожай, котрий я буду збирати наприкінці літа.

Ще одне – четверте - підживлення буде потрібно, коли ось ці перці почнуть набирати технічний окрас. Їх потрібно підживити гуматом калію із розрахунку 35 мл на 10 л води. Азот нам вже буде не потрібен, оскільки кущі виростуть ще вище і далі їм вже не потрібно буде рости", - розповів городник.

Четверте правило - вентиляція.

"Цей секрет полягає в тому, що під час висаджування перців розсадою у грунт обов'язково потрібно видалити все листя, яке йде до першого міжвузля, до першої розвилки. Також потрібно видаляти всі пасинки, щоб вони не тягнули на себе поживні речовини.Коли ми видаляємо ці пасинки і зайве листя, ми провокуємо перенаправлення поживних речовин до верхівки і тут починає наростати молоде листя, яке працює на наш кущ шляхом фотосинтезу. Таким чином рослина отримує все необхідне для зросту і не витрачає сили на непотрібні процеси", - пояснив автор відео.

Читайте також: Коли викопувати часник і що зробити, щоб він довше зберігався.

П'ятий секрет полягає у правильному запиленні рослин.

"Особливо це стосується випадків, коли ми вирощуємо перці у теплиці - тут немає природних запилювачів - вітру, бджіл, а тому нашим перцям потрібно допомогти запилитися і зав’язати міцний врожай. Що ми робимо? Коли квітка квітне, ми беремо і пальцем робимо запилення - переносимо пилок. Тоді перчик дуже швидко перетвориться з квітки у невеличкий плід, котрий буде рости і розвиватися", - пояснив городник.

Шостий секрет - догляд за перцями і боротьба зі хворобами.

"Щоб перці не хворіли, треба забезпечити достатнє провітрювання - так вони швидше будуть визрівали і ростимуть догори. Якщо подивитися, як росте стовбур, то ми бачимо, що в сторону йде пагін, а між цими двома пагонами завжди росте маленький перчик. Потім вище також йде наступна розвилка - пагони, котрі ростуть до середини тим самим притіняють центр куща. Їх потрібно видаляти - можна просто відламувати, перець все легко переносить, а також можна відрізати ножицями. Коли ми видаляємо пагони, котрі ростуть усередину, ми робимо нормальне провітрювання, на рослину потрапляє більше сонця - і кущі ростуть швидше й потужніше", - резюмував городник.

  1. Як врятувати помідори від фітофтори: перевірена схема боротьби з хворобою.
  2. На листі огірків з'явилися жовті плями: як врятувати врожай від пероноспорозу.
  3. Петрушка дасть чотири врожаї за сезон: дачник розкрив секрет вирощування.

Новини партнерів

Читайте також

Як зробити шви на плитці знову білими: простий лайфхак

Експерти розповіли, як відбілити шви на плитці у ванній і кухні - є простий лайфхак, який допоможе без фарбування

Мусака з баклажанів - рецепт традиційної грецької запіканки

Грецька мусака - страва, яка дійсно варта, щоб над нею потрудитися. Пропонуємо приготувати мусаку з картоплею

Мариновані помідори з цибулею - класичний рецепт, який люблять всі

Приготуйте смачні мариновані помідори з цибулею - стерилізувати банки за цим рецептом не потрібно