Лайм

Жодних неприємних запахів: 10 способів освіжити повітря натуральними засобами

Це ефективно і корисно!

Неприємні запахи в наших будинках можуть з’являтися всюди - від спальні до кухні. Комерційні освіжувачі повітря не рятують ситуацію, бо часто занадто хімічні. Та завжди можна створити свій власний аромат для дому - це просто і економічно.

Експерти видання Sante+ назвали 10 способів зробити домашній натуральний освіжувач повітря.

Читайте також: У ванній з'явилася цвіль? Ці лайфхаки допоможуть її видалити і запобігти появі.

На відміну від комерційних спреїв, у цих саморобних розчинах немає сумнівних інгредієнтів, ці ароматизатори можна знайти у кожній домівці, а їхні натуральні інгредієнти матимуть позитивний вплив на ваше здоров'я.

1. Апельсин і гвоздика

Ці натуральні цитрусові ароматизатори для дому легко зробити: просто наколіть апельсин (або будь-який інший цитрусовий фрукт) гвоздикою, поставте у блюдечко і потім посипте його порошком кориці чи меленого мускатного горіха. Саморобний засіб нейтралізуватиме неприємні запахи та поширюватиме ніжний та вишуканий аромат.

Фото: village-life.biz

2. Спрей з лимоном і базиліком

Освіжіть свій простір спреєм з ароматами лимона та базиліка. Закип’ятіть 200 мл води, потім додайте чотири столові ложки сушеного базиліка і дайте настоятися кілька хвилин.

Процідіть суміш і перелийте її до пульверизатора, додайте 200 мл води, столову ложку горілки або спирту (щоб допомогти розсіяти) і п’ять крапель ефірної олії лимона або лемонграсу. Закрийте флакон, добре струсіть і розпиліть за потреби для свіжого природного аромату по всій кімнаті.

3. Натуральний освіжувач повітря на основі ефірних масел

Олія лемонграсу відома своїми антимікробними властивостями, ідеально підходить для усунення запахів на кухні, тоді як олія бергамоту, заспокійлива та дезодоруюча, особливо підходить для ванної кімнати.

Для ванної кімнати

У скляний пульверизатор налийте 20 крапель олії бергамоту, 15 крапель олії чебрецю та 10 крапель олії герані. Додайте 500 мл води. Використовуйте за потреби для очищення та дезінфекції повітря.

Фото: village-life.biz

Для кухні

У пляшку з розпилювачем додайте 15 крапель ефірної олії лемонграсу, 10 крапель м’яти перцевої та 5 крапель базиліка. Додайте 500 мл води. Цей розчин чудово нейтралізує запах їжі та паленого жиру.

4. Харчова сода

Харчова сода ефективно нейтралізує неприємні запахи, поглинаючи їх. У маленькій пляшці з розпилювачем змішайте 1 столову ложку харчової соди з водою і розпиліть у кімнаті чи на кухні.

Читайте також: Ніякого бруду і пригорілого жиру: як очистити скло на дверцятах духовки за 5 кроків.

5. Свічка з ефірною олією

Ви завжди можете зробити власні ароматичні свічки з соєвого воску і ваших улюблених ефірних олій. Поставте каструлю з водою на повільний вогонь, а потім розтопіть на водяній бані 200 г гранул соєвого воску. Коли віск повністю розтане, зніміть ємність і додайте до воску одну чайну ложку ефірної олії лаванди, ¾ чайної ложки ефірної олії кедрового дерева та ½ чайної ложки ефірної олії ветиверу. Добре перемішайте, щоб аромати рівномірно поширилися по всьому воску.

Фото: tarlini.com.ua

Обережно вилийте ароматизовану воскову суміш у форми, стежачи за тим, щоб оточити гніт. Дайте свічкам охолонути при кімнатній температурі кілька годин, поки вони повністю не застигнуть. Коли віск затвердіє, вийміть його з форм і використовуйте в нагрівачі.

6. Лимон

Шкірка лимона чудово усуває неприємні запахи їжі. Заморозьте лимонні шкірки, а потім перебийте їх потужним блендером, щоб аромат поширився у вашому помешканні. Очистити повітря на вашій кухні ви зможете, коли кілька скибочок лимона заллєте гарячою водою і будете варити їх на повільному вогні - легкий аромат заполонить всю кухню.

7. Кава

Незалежно від того, чи є ви прихильником домашньої кави чи постійним відвідувачем місцевої кав'ярні, кава здатна творити чудеса як природний дезодорант. Якщо в кімнаті неприємно пахне, поставте кілька чашок свіжозвареної кави в декількох місцях. Наприклад, поблизу джерела циркуляції повітря, щоб швидше поширювати аромат. Кавова гуща ефективно нейтралізує неприємні запахи, залишаючи приємний і комфортний аромат.

Фото: espressolab.com.ua

8. Ароматизатор кімнати

Закип’ятіть 250 мл води в середній каструлі, в трохи охолоджену воду додайте чотири пакетики нейтрального желатину, і повністю розчиніть. Додайте чайну ложку ефірної олії на ваш вибір, за бажанням можна додати краплю харчового барвника.

Наповніть сумішшю невеликі скляні банки та дайте їй охолонути, поки гель не стане твердим. Поставте банки без кришок на стіл або робочу поверхню. У міру висихання гель поступово виділить свій аромат.

9. Активоване вугілля

Активоване вугілля має здатність поглинати неприємні запахи. Ви можете всипати гранули активованого вугілля на дно сміттєвого відра, щоб нейтралізувати неприємні запахи. Кілька жмень покладіть у котячий лоток, щоб уникнути стійких запахів. Покладіть вугілля у невеликі пакети та повісьте їх у місцях у шафах, де пахне.

Читайте також: Як наточити ножі за допомогою зубної пасти - хитрий лайфхак.

10. Кімнатні рослини

Квітучі жасмин або лаванда природно виділяють солодкий аромат. Вирощуйте на кухні ароматичні трави - м’яту чи розмарин, які ідеально підходять для маскування неприємних запахів і водночас корисні на кухні.

Як запобігти появі неприємного запаху вдома

Використання освіжувачів повітря лише приховують проблему. Якщо ви дійсно хочете, щоб ваш дім випромінював свіжість, вам потрібно звернутися до джерела і безпосередньо усунути причини.

Ось кілька кроків, щоб досягти цього:

  • Регулярно спорожнюйте сміттєві баки, особливо ті, що містять залишки їжі або компостні відходи.
  • Регулярно чистіть килими та оббивку або навіть викликайте професіоналів для глибокого чищення.
  • Часто пилососіть, щоб видалити пил і запахи, що залишилися в килимах.
  • Зніміть взуття, коли входите, щоб уникнути занесення зовнішнього бруду.
  • Не паліть всередині, це запобіжить запахам залишатися на стінах і тканинах.
  • Провітрюйте щодня, відкриваючи вікна для циркуляції свіжого повітря, наскільки це дозволяє погода.
  • Використовуйте витяжки на кухні та у ванній, щоб видалити вологу та запахи.
  • Регулярно купайте своїх вихованців, чистіть лотки і витирайте їм лапи після прогулянок.

Зрештою, запах вашого будинку відображатиме рівень його чистоти. За допомогою цих порад і природних дезодорантів ви зможете зменшити неприємні запахи та насолодитися приємним середовищем.

Цікаві новини для вас:

  1. Простіше простого: ці два продукти з кожної кухні допоможуть вимити вікна до блиску.
  2. Як зробити шви на плитці знову білими: простий лайфхак.
  3. Як очистити решітки духовки - 5 простих і ефективних способів.

Новини партнерів

Читайте також

Любите картинки-загадки? Знайдіть помилки в бейсбольному матчі за 11 секунд

Знайдіть всі помилки на зображенні бейсбольного матчу - так головоломки допоможуть розвивати уважність і тренувати мозок

Як приготувати ідеальну картоплю по-селянськи - секрет хрумкої скоринки

Ектор Хіменес-Браво розповів, як приготувати картоплю по-селянськи - його секрет в додаванні кукурудзяного крохмалю