RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал з Онищенком: боротьба з корупцією чи перерозподіл власності

"Апостроф" розбирався, чому історія з газовими схемами Онищенка отримала резонанс саме зараз

"Апостроф" розбирався, чому історія з газовими схемами Онищенка отримала резонанс саме зараз Народний депутат України Олександр Онищенко Фото: УНІАН

15 червня Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала подання до Верховної Ради про позбавлення недоторканності народного депутата Олександра Онищенка. Його підозрюють у тому, що з січня 2013 року по січень 2016 року він за допомогою фіктивних фірм незаконно отримував доступ до дешевого вітчизняного природного газу, видобутого операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", і перепродував його в реальний сектор економіки за ринковими цінами, внаслідок чого державі завдано збитків у розмірі 2,9 млрд грн. Однак питання про шахрайські угоди з газом у системі УГД і про причетність до них Онищенка порушується ще з 2014 року. "Апостроф" з'ясовував, чому ця "справа" саме зараз набула настільки великого резонансу.

Подання про позбавлення недоторканності Олександра Онищенка надійшло до парламенту о 10:30 ранку 16 червня одразу після того, як його підписав генпрокурор Юрій Луценко. До парламенту також прибув антикорупційний прокурор Назар Холодницький. У коментарі журналістам він повідомив, що особисто привіз це подання до парламенту, щоб прискорити процес розгляду.

Напередодні детективи НАБУ спільно зі співробітниками САП та Національної поліції здійснили 37 обшуків у Києві, Дніпропетровську та Львові. Вилучено понад $500 тис. готівки, розпочата процедура арешту майна учасників "злочинного угруповання, організованого Онищенком".

Як зазначили в прес-службі ГПУ, Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування, а Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП ГПУ) - процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.

Досудовим слідством установлено, що до складу злочинного угруповання в різний час входило близько 20 представників різних суб'єктів господарювання, у тому числі посадові особи ПАТ "Укргазвидобування". 10 учасників вже затримано. Їхні прізвища поки не називають. До розслідування справи, за словами Холодницького, залучено дві третини особового складу САП і НАБУ.

Антикорупційні відомства оприлюднили і саму схему розкрадання державних коштів. Зокрема, газовидобувні компанії, пов'язані з Онищенком, на підставі договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування" добували природний газ, який через фіктивну біржу передавали за ціною собівартості - 2640 грн за 1000 куб. м - підконтрольним злочинному угрупованню фірмам. А ті вже вільно реалізовували цей газ підприємствам реального сектору економіки з ринковими цінами.

Йдеться про ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", одним зі співвласників яких, згідно з Державним реєстром юридичних та фізичних осіб, є Онищенко.

"Якщо, наприклад, у жовтні 2015 року середня ринкова ціна природного газу становила 7037 грн за 1000 куб. м, то підприємствам група Онищенка пропонувала його за ціною 6900 грн. Таким чином, всі учасники цих угод були задоволені, крім 99% населення України, які щодня від чиновників чули про економічну обґрунтованість вартості газу для населення в 7500 грн", - зазначив антикорупційний прокурор.

Він також повідомив, що гроші, зароблені на різниці цін, через конвертаційні центри переводилися в готівку. Збиток державі завдано в розмірі 1,6 млрд грн. Крім того, оператори спільної діяльності, залучені до схеми, не сплатили державі рентні платежі на загальну суму 1,3 млрд грн.

Гучна презентація цієї справи, очевидно, знайде позитивний відгук у суспільстві, яке ніяк не дочекається, коли правоохоронні органи відправлять за грати хоча б одного високопосадового корупціонера.

Втім, виникає питання, чому таку шалену енергію антикорупційні органи демонструють саме тепер. Адже рік тому всі подробиці ведення газового бізнесу структурами Онищенка оприлюднила через ЗМІ народний депутат Тетяна Чорновіл.

Тоді вона повідомила, що в 2007 році, коли Янукович був прем'єр-міністром, Василь Джарти - міністром екології, а Едуард Ставицький - керівником "Надра України", відбувалося відчуження державних свердловин у приватні підприємства за договорами спільної діяльності з "Укргазвидобуванням".

Цей процес проходив за вказівкою Януковича з метою створення надійного джерела особистого доходу.

Коли в 2008 році уряд очолила Юлія Тимошенко, за словами депутата, Джарти і Ставицький почали переоформляти підприємства на інших підставних власників, щоб державні свердловини не можна було повернути державі. Тоді і з'явився вперше на публічному небосхилі Онищенко як директор підприємства "Надра Геоцентр".

Чорновіл стверджувала, що коли Янукович втік з України, його менеджер Онищенко в газовій сфері отримав у фактичну власність всі його підприємства.

"Раніше йому треба було віддавати 80% наверх Януковичу, тепер Онищенко всі ці кошти акумулює в себе, і зараз він насправді дуже багата людина, оскільки йдеться про цілу низку підприємств", - зазначила народний депутат.

Навіть за відсутності рік тому НАБУ і САП, Генеральна прокуратура України могла б самостійно здійснити розслідування і вже довести справу до логічного завершення. Але слідство розпочалося лише в грудні 2015 року, після заснування антикорупційного бюро та спеціалізованої прокуратури.

У кулуарах парламенту також по-різному сприймають активізацію "справи" Онищенка та перспективи її розвитку.

Представник фракції Радикальної партії, який побажав не оприлюднювати своє прізвище, повідомив "Апострофу", що під антикорупційною вивіскою мається на увазі банальне бажання окремих депутатів з провладної коаліції прибрати до своїх рук прибуткову схему.

У парламентському антикорупційному комітеті також не вірять у щирість намірів влади і стверджують, що це черговий етап боротьби наближених до влади бізнес-структур за контроль над державним "Укргазвидобуванням".

"Ще сьомого квітня на засіданні комітету протидії корупції ми розглядали ситуацію в "Укргазвидобуванні", і вже тоді було видно, що йде атака на діючий менеджмент з тим, щоб його скинути. І атакували з двох сторін. Ми так розуміємо, що одна зі сторін перемогла, і менеджмент найближчим часом буде змінено. Операція із залучення до відповідальності депутата Онищенка - це акція прикриття, щоб відволікти від цього увагу, так чи інакше. Хоча, звичайно, Онищенко такий, що залучати його є за що, і щодо "Укргазвидобування" в тому числі", - висловив свою думку член комітету Ігор Попов.

Колишні соратники, зрозуміло, захищають свого колегу. "Ми вважаємо, що за два роки корупції, яка була при минулому уряді, знайти одну людину саме народного депутата, який дивним чином не входить до складу правлячої коаліції, - це викликає певні сумніви щодо цього процесу. Все це виглядає сьогодні як розборки всередині коаліції, в яких крайнім стає народний депутат Онищенко. Він великий бізнесмен і безперечно мав певну підтримку від фракцій, які входять до складу коаліції, і я бачу в цьому протидію та певне протистояння між фракціями колишньої коаліції", - зазначив представник "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін.

У будь-якому випадку більшість опитаних депутатів схиляються до думки, що після призначення "через коліно" нового генерального прокурора владі вкрай необхідно показати будь-який голосний практичний результат. З цієї точки зору "справа" Онищенка є дуже доречною.

Причому самому Онищенко, навіть за умови доведення справи до суду, надано шанс уникнути в'язниці. Адже для того, щоб Верховній Раді зняти депутатську недоторканність, це питання має бути розглянуто регламентним комітетом ВР. У Онищенка буде 5 днів для надання письмових пояснень. Відповідно, остаточне голосування з цього питання очікується не раніше 5 липня, коли відбудеться найближче пленарне засідання Ради.

Депутат від БПП Сергій Лещенко стверджує, що Олександр Онищенко вже вилетів до Монако. Цю інформацію з посиланням на Держприкордонслужбу підтвердило і НАБУ. "Згідно з інформацією, отриманою від Державної прикордонної служби, народний депутат України Олександр Онищенко вилетів на чартерному рейсі в напрямку французького міста Ніцца 14 червня 2016 року о 19:54. Станом на 15:00 16 червня назад до України він не повертався ", - повідомили у відомстві.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному