RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Як ліси України можуть віддати друзям прем'єра

Журналіст про пілотний проект влади "Ліс в смартфоні"

Журналіст про пілотний проект влади "Ліс в смартфоні" Фото: колаж

Україна посіла перше місце за поставками контрабандної деревини у країни ЄС, обігнавши навіть Африку і Латинську Америку. Ці дані ще минулоріч оприлюднила британська неурядова організація Earthsight. З тих пір сталося три, так би мовити, переломні події: Верховна Рада зменшила поріг кримінальної відповідальності за незаконні вирубки лісу, новий президент Володимир Зеленський засвідчив серйозність боротьби з "чорними" лісорубами під час поїздки до Харкова, запустили пілотний "Ліс у смартфоні". Проте говорити, що ситуація покращилася зарано. Дехто з команди нового президента намагається посадити на старі схеми своїх людей, вважає журналіст Роман Онишкевич.

Так сталося із конкурсом на посаду головного лісничого країни – голови Державного агентства лісових ресурсів. Його оголосили з 4 жовтня і він мав завершитися ще до 15 жовтня. Проте організатори всупереч низці законів і постанов ("Про державну службу" (статті 22, 23), Порядок проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, Розпорядження КМУ "Про оголошення конкурсу на зайняття посади Голови Державного агентства лісових ресурсів» від 29 вересня 2019 р. № 892-р.) вирішили його продовжити – до 17 жовтня.

Причиною начебто став збій в роботі урядового сайту пошуку вакансій cаreer.gov.ua – принаймні так запевнив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. При цьому не згадав, що продовжувати строки подання документів для участі в конкурсі протизаконно. Можливо, молодий прем’єр ще не встиг повністю ознайомитися з українським законодавством? Навряд чи можна зробити такий висновок, якщо поцікавитися тим, хто реально вирішив "наздогнати» участь у конкурсі.

Так, на 24 тис. грн готові працювати і експерт-грантоїд, і бізнесмен-лобіст. Об’єднує їх те, що обидва – друзі прем’єр-міністра. Як кажуть, рука руку миє.

Перший - Андрій Заблоцький. Безпосередньо до проблем лісу пан Заблоцький ніякого відношення не має. А до прем’єра – має. Юрист, експерт у сфері аграрного бізнесу, він очолює сільськогосподарський напрямок у BRDO – Офісі ефективного регулювання, який фінансується за кошти Євросоюзу. Найцікавіше - саме BRDO раніше очолював теперішній Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, а багатьох її колишніх співробітників можна зустріти в урядових кабінетах і в залі парламенту. Практично всі експерти з Офісу ефективного регулювання отримали чи то міністерські портфелі, чи то депутатські мандати. І тільки Андрій Заблоцький, з яким Олексія Гончарука об’єднує спільна робота залишився за бортом.

Очевидно, ставку прем’єр зробив не на одну людину. Пов’язаний з ним другий учасник конкурсу – однопартієць і його друг Остап Єднак. Щоправда, якщо у разі призначення Заблоцького Гончаруку можуть пред’явити хіба кумівство, то у випадку Єднака звинувачень може посипатися набагато більше, адже колишнього бізнесмена у лісовій сфері неодноразово звинувачували в участі у тіньових схемах.

На порушення під час проведення конкурсу на керівника Державного агентства лісових ресурсів мали б відреагувати правоохоронці та громадськість.

Тим більше, через порушення законодавства під час проведення конкурсу, його результати будь-який грамотний юрист зможе скасувати через суд. Нам же залишається лише спостерігати і сподіватися, що все ж здоровий глузд візьме гору над бажанням прилаштувати друзів на "тепленьке місце". Адже від нового керівника Держагентства залежатиме, чи вдасться зупинити знищення одного з найцінніших ресурсів України.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України