"Українські диверсанти" у Криму: тактика кремлівського шантажу

Переговорний процес із Кремлем щодо обміну полоненими заздалегідь приречений на провал

Фото: Апостроф / Колаж

Москва активно використовує у власних інтересах намагання президента Володимира Зеленського якнайшвидше повернути наших співгромадян, котрих утримують на окупованих територіях і в самій Росії. Не встигли на Банковій повідомити про чергове звільнення наших полонених, як росіяни схопили в анексованому Криму нову групу "українських диверсантів". Зрозумівши, що тема звільнення полонених надзвичайно важлива для президента України, Кремль активно формує "обмінний фонд" на окупованих територіях, щоб маніпулювати ситуацією.

Чергові "українські терористи"

ФСБ Росії заявила про затримання в анексованому Криму нібито диверсійної групи Міністерства оборони України, в яку входила і "російська військовослужбовець". Згідно з офіційним повідомленням прес-служби ФСБ, діяльність групи нібито була "направлена на організацію і вчинення диверсійно-терористичних актів, викрадення відомостей, що містять державну таємницю і вербування російських громадян".

"Розкриті розвідувальні операції були організовані начальником підрозділу української військової розвідки, дислокованого в м. Херсон, полковником Ахмедовим Олегом Алішеровічем, 1975 року народження", - йдеться в повідомленні ФСБ.

За даними чекістів, у складі української диверсійної групи діяла російська військова перебіжчиця. Ім'я та прізвище не називаються. Жінку підозрюють у видачі в 2017-2018 роках представникам українських спецслужб "довірених їй по службі відомостей, що становлять державну таємницю", і громадянин України, якого підозрюють у "здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби".

Російські силовики відкрили кримінальні справи за фактами "державної зради і шпигунства". Жінку посадили під домашній арешт, а громадянина України - до слідчого ізолятора.

Нібито про діяльність групи російські силовики дізналися під час розслідування іншої кримінальної справи, заведеної на початку поточного року проти кримчанина, якого ФСБ звинуватила в тому, що він за завданням українських спецслужб організував схованки з боєприпасами.

У Міністерстві оборони України назвали заяву ФСБ провокацією, відмовившись детально коментувати інформацію з останнім затриманням в анексованомуКриму.

Поповнення "обмінного фонду"

На перший погляд може здатися, що росіяни діяли у відповідь на затримання в Україні генерала СБУ Валерія Шайтанова, запідозреного в роботі на Москву. Насправді картина дещо ширша. По-перше, росіяни, починаючи з 2016 року, стабільно раз на 3-6 місяців ловлять чергових "шпигунів" і "диверсантів", нібито направлених із України. Попередній епізод - затримання в лютому 2020 року в Чорноморському районі півострова нібито "бойовика" з батальйону імені Номана Челебіджихана.

По-друге, необхідно звернути увагу на той факт, що повідомлення про затримання "диверсійної групи" ФСБ опублікувала практично одночасно з початком чергового обміну між Києвом і бойовиками ОРДЛО. Як зазначають спостерігачі, російська влада, хапаючи громадян у Криму, демонстративно поповнює "обмінний фонд" для подальших торгів із Києвом.

Затримання "диверсантки" в КримуФото: youtube.com

"Уже встановилася практика, коли росіяни, реагуючи на дії Києва, хапають людей на окупованих територіях, формуючи "обмінний фонд". Хоча всі ці історії з обмінами ніякого відношення до "миру" не мають. Ситуація зараз заморожена. У всякому разі, до кінця карантину - у нас і, найголовніше - на Заході. Припускаю, що після завершення карантину до теми Донбасу повернуться в дещо іншому форматі. Є ймовірність, що цей "мир" шукатимуть за рахунок України більш жорстко, ніж це було до епідемії", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Крім кремлівських планів щодо Криму і Донбасу, є суто "корпоративні" інтереси самих російських спецслужб. "Терористи" та "диверсанти", схоплені в Криму, зручні чекістам тим, що через них можна показувати ніби результати роботи та отримувати чергові військові звання і премії, не боячись за життя і здоров'я. Для порівняння: у республіках Північного Кавказу сусідньої Росії чекісти і співробітники інших силових органів буквально кожен день ризикують схопити від бойовиків кулю або навіть цілий снаряд.

Кримський "конвеєр репресій"

Ще на початку анексії керівництво ФСБ і МВС Росії взяли на озброєння тактику фабрикації кримінальних справ проти українців і кримських татар за "тероризм" і "екстремізм", не знайшовши у підозрюваних жодного патрона чи вибухівки. Велика частина політичних справ на півострові були заведені на українських і кримськотатарських активістів. Першим інкримінували "сепаратизм", а другим - за участь в релігійно-політичній організації "Хізб ут-Тахрір", яку росіяни офіційно вважають "терористичною".

"ФСБшники не приховують, що фабрикують справи заради вислуги і премій. Самому доводилося чути, як оперативники та слідчі говорили затриманим, що, мовляв, рішення щодо вас вже прийнято, ви все одно будете гріти нари, а ми (тобто співробітники ФСБ), будемо свердлити дірку на погонах для чергової зірки. Вони так тиснуть затриманим на психіку, вимагають "змиритися" і підписати все, що тобі підсунуть", - розповів "Апострофу" представник організації "Правозахисний рух Криму" Дамір Мінадіров.

До анексії він проживав у Ялті. У 2016 році в межах "ялтинської справи "Хізб ут-Тахрір" у його будинку провели обшук, після якого Даміра Мінадірова відвезли "на підвал". Там співробітники ФСБ його катували (били і душили пакетом), щоб змусити лжесвідчити і всіляко "допомагати" так званому слідству. Під час катувань чекісти злякалися, що "перестаралися" і мало не вбили затриманого. Практично непритомного чоловіка викинули на вулицю. Після цього епізоду Даміру Мінадірову довелося спішно покинути Крим.

Ілюстративне фотоФото: Getty images

ФСБ, як правило, демонструє на "суді" речові докази, які зводяться до "забороненої літератури" (ніби знайденої під час обшуку), матеріалами прослушки, зовнішнього спостереження і сканування інтернет-трафіку жертви. Всі "схрони із зброєю" виявлені ФСБ у Криму, були знайдені де завгодно, але тільки не поблизу осель заарештованих. Причина тут банальна - підкинути "заборонену книгу" під час обшуку набагато простіше, ніж арсенал вогнепальної зброї та боєприпасів.

Помилка Офісу Зеленського

Російська влада, захоплюючи заручників на окупованих територіях, використовує проти Києва суто терористичні методи. Адже захоплені в Криму або на Донбасі "диверсанти" за фактом є заручниками, якими Кремль маніпулює.

"Щойно в Кремлі зрозуміли, що команда Зеленського в плані рейтингів залежить від обмінів, вони почали це активно використовувати. Для того, щоб упіймати російського агента і потім його використовувати як обмінний фонд, нам потрібно докласти багато зусиль: буквально схопити його за руку, розслідувати і після - відстояти справу в суді. А у ФСБ під рукою - невичерпний ресурс для фабрикації справ, так як у Криму, на Донбасі, та й у самій Росії перебуває багато наших співгромадян", - сказав у коментарі "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

У випадку з черговими "українськими терористами" в Криму простежується явна спроба виставити команду Володимира Зеленського хлопчиками для биття, яких спочатку з розмаху б'ють, а потім пропонують "домовитися", але на умовах більш сильного - тобто Кремля. У сухому залишку історії з "диверсантами" і обмінами між Києвом і бойовиками Л/ДНР грають на руку, перш за все, росіянам.

Подібні акції створюють вигідний для Кремля інформаційний фон, представляючи обміни між Київ і ОРДЛО як прояв "внутрішньоукраїнського конфлікту", і всіляко заважаючи українській стороні перехопити ініціативу. Офіс президента Зеленського намагається грати за деякими дипломатичними правилами, в той час як Москва кожного разу підлаштовує ці правила під власні потреби.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины