RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Саакашвілі не чекає нинішня влада, але й в опозиції багато хто буде йому не раді – в Грузії прокоментували повернення експрезидента

Михеїл Саакашвілі Фото: facebook.com/SaakashviliMikheil

Екс-грузинський президент і глава Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїл Саакашвілі напередодні записав ролик на грузинській мові, в якому оголосив про своє повернення в Грузію, де в жовтні мають відбутися чергові парламентські вибори. У цих виборах також бере участь партія політика «Національний рух». «Апостроф» звернувся з питаннями до директора International Press Institute Georgia Натіі Коберідзе з проханням прокоментувати, як в Грузії поставилися до такої заяви політика. У підсумку, ми поговорили про повернення Саакашвілі, заяві міністра юстиції, який пригрозив Міхо в'язницею, прийдешніх парламентських виборах і проросійському курсі країни.

- Міхеїл Саакашвілі заявив, що хоче повернутися в Грузію, як вважаєте, чи чекають його в рідній країні? Які настрої зараз у Грузії після цієї заяви?

- Всі ці роки, які він змушений жити поза Грузії, він натякав в різних формах, що він повернеться, що він хоче повернутися. Важко судити, про що конкретно зараз йде мова, але якщо сприймати це, як повернення, то нічого несподіваного в цьому немає. Тому що всі, хто підтримує партію «Національний рух», звичайно, чекають повернення Саакашвілі в Грузію. Це партія, яка була при владі за президентства Саакашвілі і це його партія.

Ця партія - найбільша опозиція в Грузії. Найбільша прозападана партія, і, за попередніми даними, у неї зараз близько 15% підтримки. Це, для порівняння, наступна найбільша партія, інші опозиційні політсили з тих же опитуваннь, набирають менше 5%. В цілому у опозиції трохи більше голосів, ніж у правлячої партії, але серед них найбільша - це «Національний рух».

Звичайно, не чекають Саакашвілі ті люди, які підтримують владу. Але і серед опозиції, не можна сказати, що всі будуть раді його поверненню. Незважаючи на те, що люди знаходяться зараз в опозиції, є серед них і ті, хто вважає, що ті люди, які були при владі, і в тому числі і Саакашвілі, не повинні повернутися знову до влади.

- А в якій ролі він міг би повернутися? Як майбутній прем'єр?

- Це поки питання обговорення. Логічно, що його партія може представити його як кандидата. Але це не означає, що решта опозиції буде підтримувати його кандидатуру в разі їх перемоги. Але поки це рано обговорювати, тому що для початку потрібно виграти вибори. Поки немає результатів 50/50.

- А в Грузії можлива революція після виборів?

- Саакашвілі може хотіти відсторонення нинішньої влади, що, на мою думку, дійсно необхідно.

По-перше, це влада проросійського Бідзіна Іванішвілі. Притому, що сам він офіційно не у владі. На жаль, в Грузії, після Революції троянд, після дев'яти років реформ і суворого прозахідного курсу, тому що навіть при Шеварнадзе в Грузії був прозахідний курс, офіційний курс влади став пророссійкім.

По-друге, відчувається, що в Грузію повернулася корупція. Особливо, так звана елітна корупція. Кримінал повернувся в Грузію, і найголовніше, повернулися кримінальні угруповання, які контролює влада. І по-третє, в країні катастрофічне падіння економіки, і це не тільки пов'язано з обмеженнями через коронавірус, в країні не відбувається ніяких реформ, країна в застої. І наслідки будуть відчутні вже восени. І в таких умовах країна зустрічає чергові парламентські вибори, які мають колосальне історичне значення. Тому що, якщо трапиться так, що влада залишиться на третій термін, то це перетворить Грузію в Білорусь Лукашенко. Тому що почнеться не тільки політичне, але й правове переслідування опозиції. Іванішвілі просто знищить опозиційний клас, опозиційні ЗМІ, неурядовий сектор і відбудеться повна узурпація влади.

У такій обстановці активне включення такого політика, як Саакашвілі, дуже важливо. Тому що, як би він багатьом не подобався і у мене є критичні зауваження до його правління, але я вважаю, що він найвпливовіший грузинський політик в сучасній Грузії. Якби це не відповідало дійсності, то Іванішвілі його б не переслідував.

- Тобто його повернення перед виборами зіграло б ключове значення?

- Його прихильники, незважаючи на гоніння, залишаються вірними йому, підтримують і можна сказати, що на прикладі його партії, в Грузії вперше створений прецедент, коли політична партія продовжує функціонувати після того, як вона була при владі і була успішною, і навіть після відходу в опозицію і переслідування, вона зберігається і продовжує боротися.

Якщо російська влада та Іванішвілі доб'ються знищення «Національного руху», то в Грузії прозахідні процеси помруть. Хоча грузини можуть голосувати і за інші опозиційні партії - зараз у нас є вибір. Але повернення Саакашвілі матиме колосальне і внутрішнє і міжнародне значення.

- Дивіться, міністерка юстиції заявила, що у разі повернення Саакашвілі, його чекає в'язниця. Може він зважитися на такий крок і стати політичним в'язнем, але це в підсумку, припустимо, мобілізує електорат?

- Міністерка оголошує те, що їй велено російським олігархом Іванішвілі. Але, не факт, що їм потрібна сьогоднішня Білорусь в Грузії. Півмільйона людей просто так не піде з вуличних протестів ніколи. Виникне глибокий дипломатичний скандал з Україною, і Захід буде в день по десять разів закликати припинити політичне переслідування. Репутація у влади Іванішвілі і без того сильно підмочена. Можна припустити, що збожеволілий олігарх піде на все, крім польотів з автоматом на власному вертольоті. Але в такому випадку, ризик великий.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України