Гра в кластери: чому імітація переговорів по Донбасу вилізе боком Єрмаку

Європейцям потрібно демонструвати результати переговорів по Донбасу. І там готові йти на маніпуляції

Андрій Єрмак Фото: president.gov.ua

Кремль за допомогою загострення на Донбасі мстить Києву за бажання, з одного боку, вимагати від Москви виконання Мінська, а з іншого - не робити в цьому відношенні нічого. Водночас, залежністю Офісу президента від "переговорного процесу" можуть скористатися європейські партнери, тактичні інтереси яких можуть не збігатися з інтересами української влади. Про "кластери" і дивні "миротворчі" ідеї в Берліні і Парижі, читайте в матеріалі "Апострофа".

Бій під Шумами

Обстановка на Донбасі в останні дні різко загострилася. 26 березня на Горлівському напрямку в районі селища Шуми загинули четверо українських військових . Президент Володимир Зеленський, реагуючи на загибель військових, закликав держави-учасників "Нормандського формату" зробити все можливе для збереження режиму припинення вогню.

"Ціна війни - життя наших людей. Мужніх і нескорених. Сьогодні ми знову втратили чотирьох захисників України. Щирі співчуття. Закликаю всіх лідерів і партнерів зробити все можливе для збереження режиму повного і всеосяжного припинення вогню", - заявив глава держави.

Радник глави Офісу президента (ОП) України Олексій Арестович припустив, що Володимир Зеленський може провести переговори з президентом РФ Володимиром Путіним з цього питання. У Кремлі відповіли, що поки не планують таку розмову.

Як наполягає Олексій Арестович, мова поки не йде про вихід України з режиму перемир'я.

"Зараз головним завданням є повернення до повного і всеосяжного припинення вогню. У нас неблагополучно, у нас є проблеми, але режим припинення вогню - це домовленість, досягнута в "Нормандському форматі". Щоб декларувати вихід з нього, повинен бути проведений повний спектр консультацій, і сторони мають визнати, що він фактично не діє. Зараз вектор протилежний - принаймні, три сторони роблять все для того, щоб повернутися до повного і всеосяжного перемир'я", - сказав Олексій Арестович в ефірі каналу "Україна 24".

Він також повідомив, що Володимир Зеленський і керівник ОП Андрій Єрмак провели консультації з лідерами держав "Нормандського формату".

Позиція Олексія Арестович і його шефа Андрія Єрмака грунтується на тому, що "погані" переговори завжди краще "хорошої" війни. Формально все правильно, але у такого підходу є істотний недолік: залежністю Офісу президента від "переговорного процесу" можуть маніпулювати. У тому числі і європейські партнери, тактичні інтереси яких можуть не збігатися з інтересами української влади.

"Кластери" для Єрмака

Минулого тижня російський "Комерсант" опублікував проект "кластерів" - тобто кроків від представників Франції та Німеччини, націлених на прогрес в реалізації Мінських угод. За версією видання, європейські партнери України запропонували легалізувати "народну міліцію" бойовиків, організувати "спільне патрулювання" території ОРДЛО бойовиками і українськими військовими, а також провести вибори на окупованому Донбасі до передачі Києву контролю над кордоном.

Фото: Getty images

"Така послідовність кроків (спочатку вибори, а потім передача кордону) не суперечить Мінським угодами. Проблема саме в тому, що ми їх підписали, але вони нам не вигідні. У них мова йде про вибори до передачі контролю над кордоном. Проблема саме в цій пастці. Україна підписала угоду. Відмовитися від них ми не можемо, щоб нас не звинуватили в зриві мирного процесу, а й виконувати угоди побуквенно не хочемо, оскільки це загрожує серйозними проблемами", - говорить "Апострофу" політичний експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

З точки зору інтересів України, подібні "кластери" - капітуляція в чистому вигляді. Частково рятує ситуацію те, що пропозиції німців і французів були лише основою для розробки окремого українського і російського планів, які, за версією видання, були запропоновані в лютому. Російський і український плани деталізували франко-німецький "кластери". Причому, Київ змінив послідовність кроків реалізації, а також відмовився використовувати вираз "особливий статус" при описі політичних перспектив реінтеграції ОРДЛО.

Коли "Комерсант" опублікував матеріал, частина українських спостерігачів припустила, що це - чергова російська "качка", мета яких підірвати довіру Німеччини, Франції та України. Андрій Єрмак своєю заявою підтвердив, що франко-німецькі "кластери" мали місце.

"Позитивний момент полягає в тому, що опублікований матеріал підтверджує мою попередню заяву, яка чомусь була поставлена під сумнів представниками Росії. Я нагадаю, що говорив про те, що план мирного врегулювання, створений на базі німецько-французького проекту і доопрацьований українською стороною, лежить на столі у російської делегації", - заявив глава ОП в одному з інтерв'ю.

"Київ і Москва брешуть один одному"

З огляду на, що франко-німецькі ініціативи передбачають активізацію "Мінського процесу" за рахунок інтересів України, то інших "позитивних моментів" в них не спостерігається. Як наполягає Андрій Єрмак, російська влада, "зливши" в ЗМІ пропозиції європейців, "порушили існуючу етику внутрішніх домовленостей". Росіяни відповіли Києву атакою під Шумами, видавши керівнику ОП дзвінкий ляпас.

"Мета плану ("кластерів", запропонованих німцями і французами, - "Апостроф") - суто технологічна. Париж і Берлін намагаються уникнути війни і показати всередині своїх країн результат у зовнішній політиці. Київ подав свої зауваження до цих "кластерів". Андрій Єрмак сказав, що саме в цьому полягає спільний україно-німецько-французький план, який подали на розгляд росіянам. Тепер він робить вигляд, що РФ цей план відкидає, хоча сама Україна в реальності його не підтримує. РФ і ОРДЛО подали свої зауваження, що не розглядаються Києвом. Всі сторони намагаються один одного переграти, постійно одна одній брешуть, публічно займаючи одну позицію, а не публічно - іншу", - пояснив у розмові з "Апострофом" керівник Українського інституту політики Руслан Бортник.

Путін, Макрон, Меркель і Зеленський Фото: Getty images

Дипломатичний тупик

Київ і Москва опинилися в глухому куті саме тому, що кожна сторона по-своєму трактує політичну частину "Мінська" і також переговорний формат. Україна зацікавлена обговорювати політичні питання в рамках Нормандського формату, де можна досягти угод на рівні глав держав. РФ, постійно називаючи себе "лише посередником", навмисно намагається затягнути всіма політичними питаннями в ТКГ, посадивши Київ на "прямі переговори" зі своїми маріонетками.

Так звана "консультаційна рада", яку обговорювали Андрій Єрмак і Дмитро Козак, планувалася як додатковий майданчик по "діалогу" з бойовиками. Вкрай ризикована для України "рада" не виникла; але Кремль і далі буде нав'язувати Києву "прямі переговори", продовжуючи обстріли і вбивства українських громадян. Недавні атаки бойовиків під Шумами - типовий приклад такої тактики.

Як повідомив 30 березня представник України в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш після засідання робочої групи ТКГ, представники ОБСЄ абсолютно навмисно садили за стіл переговорів представників так званих "ДНР-ЛНР".

"Сьогодні було унікальне засідання робочої групи з політичних питань ТКГ. Перші чотири години переговори йшли у вигляді двосторонніх консультацій модератора від ОБСЄ з представниками сторін в двосторонньому форматі. Потім, приблизно півгодини, була "неофіційна інформаційна зустріч" офіційних представників делегацій. І тільки останні півгодини - проходило офіційне засідання робочої групи. Головний підсумок - переговорний процес не зірвано. Хоча на сьогоднішній день у мене є вже чітка впевненість, що всі зусилля російської сторони спрямовані не на мирне врегулювання конфлікту, а на створення умов, коли у нас здали б нерви і ми перші вийшли з переговорів. Ніколи! Ніколи ми не дамо можливості Росії звинуватити нас у зриві процесу до якого прив'язані санкції проти РФ! І важливий момент: і в двосторонніх консультаціях з модератором, і на неофіційній нараді представників делегацій брали участь так звані "представники ОРДЛО" з російськими паспортами. Тобто, ОБСЄ самовільно, в порушення Мінських угод, порушило тристоронній формат переговорів, наділивши статусом делегацій/сторін переговорів запрошених (до речі, до сьогоднішнього дня не зрозуміло - ким) з ОРДЛО російських громадян", - зазначив Гармаш.

"Києву спочатку слід було жорстко встановити, що в ТКГ обговорюються питання безпеки та гуманітарні теми. Поки припинення вогню повноцінно не працює, говорити про реалізацію політичної частини "Мінська" немає сенсу. Всю політику слід було винести в "Нормандський формат". Замість цього ми маневрували, і лише в цьому році почали натякати на такий сценарій, розраховуючи на участь США в "нормандської форматі", - говорить Ілія Куса.

"Нормандський прорахунок" Єрмака

Участь американців в "нормандському форматі" в нинішніх умовах є малоймовірною, незважаючи на те, що нова адміністрація Джо Байдена проголосила курс на "повернення" Вашингтона в глобальну політику після "ізоляціоністів" Дональда Трампа. До того ж проти участі американців в цьому форматі висловлюється Росія.

"Під час перебування Курта Волкера спецпредставником Держдепу по Україні, США за допомогою човникової дипломатії впливали на переговорний процес в "Нормандії". Джо Байден, скоріше за все, повернеться до про-активної позиції США по створенню додаткових переговорних майданчиків, але говорити про їх прямому залученні в "нормандський формат" немає сенсу. В тому числі, тому що у Києва немає політичної волі для модифікації цього майданчика, а у європейців - немає особливого бажання", - сказав "Апострофу" керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Якщо в ОП розраховували розморозити переговорний процес по Донбасу за допомогою залучення США в "Нормандський формат", то на Банковій прорахувалися. Історія з "кластерами" і загибель українських військових під Шумами - проміжний підсумок діяльності Андрія Єрмака, який перетягнувши на себе "напівпрезидентські" повноваження, намагався самостійно "рулити" зовнішньою політикою, але, схоже, ризикує провалити весь цей напрямок.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины