RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий крок від Тимошенко: тисяча доларів на місяць та страхова медицина

Юлія Тимошенко озвучила головні тези стосовно соціального напряму

Юлія Тимошенко озвучила головні тези стосовно соціального напряму Фото: ba.org.ua

У Києві 23 листопада, в п’ятницю, відбувся черговий форум "Нова соціальна доктрина: Нові можливості для кожного", який провела Юлія Тимошенко. Під час свого виступу вона озвучила низку тез, які стосувалися життя українців: ціну на газ для населення, середню зарплату. "Апостроф" вирішив проаналізувати тези, озвучені майбутнім кандидатом в президенти.

Договірні відносини

Одним з нових меседжів, озвучених Юлією Тимошенко, стала ідея запропонувати громадянам України підписати з нею угоду про виконання зобов’язань, взятих на виборах. За її словами, таким чином вона хоче покінчити з ганебною практикою безвідповідальності президентів за невиконання обіцянок.

"Дуже конкретний, максимально простий документ, написаний зрозумілою мовою. Із термінами та конкретними результатами, які можна буде перевірити в повсякденному житті", - наголосила вона.

Тимошенко несподівано порівняла українських президентів із черепахами виду каретта-каретта, які живуть в Індійському та Тихому океанах, один раз за життя виходять на берег, щоб відкласти яйця та назавжди забути про своїх майбутніх дітей.

"Так само, як черепаха каретта-каретта, до цього часу діяли всі попередні президенти. Після виснажливих політичних перегонів та виборів вони перемагали, а потім забували про своїх дітей – українців. Я покінчу з цією ганебною традицією, з цією черепаховою практикою, яка з’їдає наші шанси", - розповіла Юлія Тимошенко.

Газ - не популізм

Знову повернулася Юлія Тимошенко до ціни на український газ для населення. За її словами, вона буде знижена вдвічі у разі її перемоги на президентських виборах. При цьому вона заявила, що переконана, що зниження ціни на газ - це не популізм, а відновлення справедливості в усіх її вимірах. "Я знаю кожну цифру всіх бухгалтерських звітів НАК "Нафтогазу" та "Укргазвидобування" і базую на них свої висновки. Собівартість українського газу з податками, транспортуванням, з 30% прибутку, які зможуть забезпечити розвиток газової галузі, за бухгалтерією "Укргазвидобування", становить сьогодні 2 094 грн 61 коп", - повідомила вона. За її словами, нинішня ціна, "це 400% рентабельності".

Фото: ba.org.ua
1 / 1
Фото: ba.org.ua
1 / 1
Фото: ba.org.ua
1 / 1
Фото: ba.org.ua
1 / 1
Фото: ba.org.ua
1 / 1

Без щастя

Торкнулася Тимошенко і питань забезпечення самореалізації українців. За її словами, "справа повернення людині щастя, спокою, впевненості, віри в завтрашньому дні стає питанням національної безпеки держави, гарантією права нашої нації на буття". "У 2018 році Україна посіла 138 місце (одне з найнижчих) у рейтингу оцінки щастя, опустившись за останні 5 років на 27 позицій", - констатувала Юлія Тимошенко.

За її словами, загрозу національній безпеці становить і катастрофічна зовнішня еміграція українців: щороку на заробітки виїжджає мільйон громадян. Лідер "Батьківщини" пообіцяла максимальну підтримку українцям, які вимушені були поїхати за кордон на заробітки. "Ми усунемо всі бар’єри. Ми дамо можливість повернутися додому нашим українцям та безперешкодно, чесно і ефективно вкладати гроші в бізнес в Україні. Так виглядатиме країна після президентських виборів", - підсумувала Юлія Тимошенко. Щоправда, особливої конкретики майбутній кандидат в президенти не озвучила.

Страхова медицина

Україні потрібна страхова медицина, яка здатна надавати якісні послуги нашим громадянам. "Це єдиний шлях, який дасть можливість взяти фінанси, необхідні для медичної галузі. Але обов’язкове медичне страхування мусить супроводжуватись новою податковою системою - із суттєвим зниженням ставки та кількості податків. Щоб наші підприємці, роботодавці не захлинулись в медичному обов’язковому страхуванні. Усе має бути збалансоване. Податки мусять бути значно меншими, ніж обов’язкове страхування, яке виникне додатково", зазначила Тимошенко.

"Cтрахова медицина для працездатних буде працювати через обов’язкові соціальні внески підприємців. А обов’язкове медстрахування для пенсіонерів, дітей, важкохворих, для людей з інвалідністю – усе це буде фінансуватися державою. Держава платитиме обов’язкове медстрахування. Так ми диверсифікуємо всю систему медичного страхування і дамо шанс нашій нації бути здоровими", - вважає лідер "Батьківщини".

Тисяча доларів

Тимошенко пообіцяла, що нова влада забезпечить поступове зростання заробітних плат громадян і вже за 5 років доведе їх до рівня середніх заробітків у Польщі, які більші за українські у 3,5 рази і перевищують 1000 доларів США.

"Я хочу зробити так, щоб за 5 наступних років з моменту виборів нового президента середня заробітна плата в Україні поступово, кожен рік, наздоганяла якусь країну, яка біля нас розташована, і яка має трохи вищі доходи. І щоб через 5 років ми мали хоча б таку ж заробітну плату, як у Польщі сьогодні. Це буде важке завдання, але іншого виходу в нас просто немає", - наголосила вона.

Новий порядок базуватиметься не на збільшенні пенсійного віку, а на заміні радянської солідарної системи сучасною персоніфікованою. "Ми повністю змінимо солідарну пенсійну систему на персоніфіковану для кожної людини, незалежно від того, чи на пенсії вона, чи в процесі трудового стажу, чи на його початку. Для кожного буде створено свій приватний банківський гарантований державою рахунок. Буде пораховано всі внески, частково індексовані та осучаснені, і буде пораховано депозитна ставка, яка мала бути сплачена за весь період зберігання грошей у банку", - заявила Тимошенко.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів