RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Операція "однофамілець": навіщо депутат-доброволець йде в президенти

У бюлетені очікується поява відразу двох кандидатів з прізвищем Тимошенко

У бюлетені очікується поява відразу двох кандидатів з прізвищем Тимошенко Фото: GettyImages

В українському політикумі трапляються різні збіги. Але історія з висуненням на посаду президента нардепа Юрія Тимошенко - класичний приклад виборчої технології. Про те, чи подіє поява однофамільця лідера "Батьківщини" в бюлетенях на результати президентських виборів, дізнавався "Апостроф".

У четвер, 17 січня, стало відомо про несподівану пертурбацію всередині "Народного фронту". Фракція "Народний фронт" виключила зі свого складу народного депутата Юрія Тимошенка. "Фракція ухвалила виключити зі свого складу народного депутата Тимошенка Юрія Володимировича за втрату зв'язку з депутатською фракцією, неодноразове порушення дисципліни, ігнорування рішень депутатської фракції, що стосуються важливих політико-економічних питань", - пояснив причину виключення керівник фракції НФ Максим Бурбак.

Втім, як стало відомо "Апострофу", подібне рішення пов'язане з тим, що колишній доброволець Нацгвардії Юрій Тимошенко вирішив висунути свою кандидатуру на пост президента. Дану версію, зокрема, на своїй сторінці в Facebook озвучив нардеп-"фронтовик" Леонід Ємець. "Формальна причина: за порушення фракційної дисципліни. Неформальна: він отримав гроші на заставу і планує балотуватися на пост президента", - написав він у Facebook.

Непублічно в "Народному фронті" нашому виданню розповіли наступне: "Про рішення Тимошенка йти на вибори ми дізналися кілька днів тому. Запитали у нього, він підтвердив. І тоді вирішили виключити його з фракції".

За словами "фронтовиків", сам Тимошенко озвучував претензії до своїх однопартійців. "На засіданні фракції перед голосуванням Тимошенко виступив з довгим монологом, як він трудився, але ніхто це не оцінив. Натякнув, що йому навіть не вдалося заробити. Усі, звичайно, очманіли від такого виступу", - розповів "Апостроф" один з нардепів, присутніх на даному засіданні.

Навіщо ж Юрій Тимошенко вирішив йти в президенти? У кулуарах не під запис рішення депутата пояснюють наступним чином: справа в тому, що прізвище та ініціали екс-"фронтовика" повністю збігаються з прізвищем та ініціалами Юлії Тимошенко.

"Він нам підтвердив, що йде на президентські вибори, щоб відбирати голоси у Юлії Володимирівни. Сказав, що це рішення було прийнято серйозними людьми. Імена він не назвав, але ясно, що це хід Банкової", - сказав один з нардепів. Цю інформацію також підтвердили і в команді президента, повідомивши про те, що переговори з Юрієм Тимошенком ведуться ще з літа.

Сам же Юрій Тимошенко в розмові з "Апострофом" був небагатослівний. Відповідаючи на питання про можливе балотування, він сказав наступне: "Якщо я захочу сказати, я скажу про це". При цьому він підкреслив, що вже 10 місяців як практично не перебуває у лавах фракції.

Деякі з нардепів в коментарях offrecords припускають можливість того, що в бюлетені замість написання імені та по батькові біля прізвищ кандидатів будуть значитися тільки ініціали. Таким чином, у списку кандидатів можуть опинитися одразу два "Тимошенко Ю.В."

Як розповів "Апострофу" колишній секретар Центрвиборчкому Андрій Магера, для цього необхідно вносити зміни в законодавство.

"Закон про вибори президента чітко говорить, що має бути зазначено прізвище, ім'я та по батькові кандидатів повністю. Гіпотетично вказівка тільки ініціалів можлива у тому випадку, якщо парламент внесе зміни до законодавства", - сказав він.

У свою чергу нардеп від Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко запевняє, що в парламенті не підуть на те, щоб вносити зміни в закон.

"Ніякі зміни не готуються. Є вимоги до бюлетенів, їх поки ніхто не планує змінювати", - сказав він "Апострофу". Однак слово "поки" викликає деякі сумніви в тому, що закон не мінятимуть.

Якщо закон залишиться без змін, ефективність подібних рухів однофамільця лідера "Батьківщини" сягатиме до нуля. Справа в тому, що виборці перед тим як голосувати, все ж читають бюлетені. У разі свого висунення Юрій Тимошенко може розраховувати хіба що на десяті частки відсотків, які він відкусить у Юлії Тимошенко. Однак їй, якщо вірити соціологічним викладкам, від цього - ні холодно - ні жарко...

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів