RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В України є шанс сильно зачепити РФ: чому цього не буде

В Україні запропонували скласти свій "список Магнітського"

В Україні запропонували скласти свій "список Магнітського" Фото: EPA/UPG

Глава Мін'юсту України Павло Петренко заявив про намір скласти окремий санкційний список російських чиновників, відповідальних за порушення прав українців в Росії.

Український політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що "список Магнітського" може дуже боляче вдарити по Росії. Таку думку він висловив "Апострофу".

Для Кремля існує два типи санкцій: ті, які пов'язані з якимись матеріальними втратами, і ті, що в Кремлі вважають образою російській величі. Ініціатива Мін'юсту належить саме до другого типу. Самі собою такі санкції не небезпечні для РФ, але вони сильно б'ють по іміджу країни. І, звичайно ж, якщо з'явиться український аналог "списку Магнітського", то це буде нести не стільки юридичні наслідки, скільки приниження для Кремля, який вважає Україну "напівдержавою".

З іншого боку, я вважаю, що ідея міністра юстиції нічим не закінчиться. В Україні йде президентська кампанія, і керівництво країни більше зацікавлене в нормальних відносинах з Кремлем. Тому ніхто не піде на формування такого списку. Крім якихось ініціативних груп та громадських організацій. Це всього лише пусті заяви Мін'юсту. Для чого це робиться? Тут все просто: міністр юстиції представляє "Народний фронт", і таким чином створюються нові проблеми для чинного президента Порошенка, з якого завтра Кремль запитає за санкційний список. Ось і весь політичний підтекст цієї затії.

Парламент також на це не піде, Міністерство юстиції може дозволити висловлювання, тільки щоб подражнити Порошенка, якому вкрай важливий нейтралітет перед виборами.

Якщо за чотири роки війни на рівні АП та Кабміну не було створено державних санкцій України проти Росії, то що може дати поява "списку Магнітського"? Це всього лише форма тиску на Порошенка. Не забувайте, що "Народний фронт" підняв свої відсотки на мілітаризованій риториці, на боротьбі з ворогом. І зараз їм потрібно якось себе підтримувати. Я тільки з цим пов'язую ініціативу Петренка.

Навіть якщо український аналог "списку Магнітського" буде створено, то не варто чекати якихось реальних рішень. Наприклад, такі проблеми, як товарообіг між Україною і Росією, подібний список не допоможе вирішити. Тому що це пов'язано з олігархічними і мафіозними інтересами. У нас чотири роки йде війна, товарообіг все зростає.

Звичайно ж, створення санкційного списку – це дуже добре. Такий крок консолідує українців і сильно зачепить росіян. Як ідея – це правильно. Однак як людина, що розбирається в політиці, я розумію, звідки ростуть ноги. Такий список був би важливий, але влада України не зважиться на цей крок. Адміністрація президента зробить все, щоб список не з'явився.

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки