RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Суд по збитому МН 17: проблеми у Росії і ризики для України

Києву варто відмовитися від переговорів з Кремлем

Києву варто відмовитися від переговорів з Кремлем Пітер Лангстраат, адвокат родичів MH17 Фото: Getty images

Після майже шости років розслідувань та збору доказів у судовому комплексі Схіпхол, поруч з Амстердамом, нарешті розпочався один з найзнаковіших судів сьогодення - слухання справи про вбивство 298 людей на борту Boeing-777, що виконував рейс MH 17 Малайзійських авіаліній і був збитий над зоною бойових дій на Донбасі. "Апостроф" дізнався про те, чого очікувати від нідерландського суду та які можливості і ризики він несе для України.

Повільне правосуддя

На лаві підсудних розмістилися - щоправда, лише віртуально - четверо підозрюваних, серед яких троє громадян Росії: Сергій Дубинський, Ігор Гіркін та Олег Пулатов, а також громадянин України Леонід Харченко. Віртуально, тому що ніхто з них, попри цілу спецоперацію зі вручення судових повісток не поспішив покинути прихисток на території РФ та прибути на суд, аби захищати себе. Четверо підсудних підозрюються у організації транспортування на територію України ракетної установки "Бук", з якої і був збитий літак.

Цілком логічно постає питання: чому після стількох років розслідувань знайдено лише чотирьох, по суті, рядових виконавців? Де підозри та звинувачення на адресу всіх відповідальних за рішення, фінальним наслідком яких стало ураження пасажирського літака військовою ракетою?

Нідерландські слідчі органи дали доволі логічну відповідь на це запитання: для першого судового засідання були обрані персони, чию провину майже точно доведено, і звинувачувальний вирок для них відкриває дорогу для подальших судів над вищими командними чинами Росії. Ніхто не розраховує, що суди закінчаться швидко, і тому часу, аби засудити всіх причетних, достатньо. Але, вочевидь, доведеться запастися терпінням. "Юристи очікують, що це займе чотири - п'ять років... З понеділка і до того моменту, коли ми будемо мати рішення суду", - заявив ЗМІ на брифінгу Піт Плюг, глава фонду сімей загиблих рейсу MH17 Disaster Foundation.

"Далі вони можуть піти в апеляцію, далі до Верховного суду. А потім ще й до Європейського суду з прав людини. Щоб щоб дістатися до найвищого рішення, треба пройти цей процес. Можна розраховувати, що всі судові процеси займуть 10-15 років", - зазначив він.

Слова Піта Плюга не видаються надто песимістичними в світло того, що не встигши розпочатися судове засідання вже було вимушене взяти перерву до 23 березня. Адже Росія неочікувано заявилася на суд... через адвокатів нідерландської юридичної фірми, які відтепер будуть захищати інтереси Олега Пулатова, і вже забрали на ознайомлення документи справи. Тому хоча повністю саботувати процес у Росії немає можливості, але вони однозначно намагатимуться максимально його затягувати.

Чи опиниться Путін на лаві підсудних

Наразі головний предмет інтересу до суду по справ МН17 полягає у тому, наскільки високо по владних щаблях РФ добереться звинувачення. Хай навіть за 15-20 років після трагедії, але чи опиниться на лаві підсудних вище командування РФ, чи навіть сам Путін?

Зенітно-ракетний комплекс БукФото: Getty images

З одного боку, всім очевидно, що рішення про надсилання "Буків" в Україну приймалися у Білокам'яній на найвищому рівні. А тому дрібними "сошками" на кшталт Гіркіна обвинувачення не має обмежитися.

"Абсолютно точно, що коло звинувачених буде розширено. Думаю, що генерали Іванніков і Ткачов (командуюючі військових округів РФ, - "Апостроф") будуть навіть не найбільш високопоставленими людьми серед обвинувачених. Уже можна, я думаю, говорити з достатнім ступенем впевненості, що серед обвинувачених буде екс-радник президента Путіна Владислав Сурков, а також глава Міноборони РФ Сергій Шойгу і глава ФСБ РФ Олександр Бортніков. Є навіть ймовірність, хоча і невелика, що Верховний головнокомандувач Росії (Путін) теж буде названий обвинуваченим в цьому процесі. Оскільки всі ми розуміємо, що питання про постачання важких озброєнь на територію іншої держави не могло вирішуватися без санкції Верховного головнокомандувача. Це просто фізично і юридично неможливо", - заявив російський суспільний діяч Роман Доброхотов, головний редактор видання The Insider, яке займалося збором інформації для нідерландського слідства.

Втім, оптимізм Доброхотова поділяють далеко не всі.

"Я думаю, відсутність Цемаха в суді не буде проблемою, оскільки слухання проходять заочно. Це, звісно, ускладнює судовий процес, оскільки підозрювані знаходяться в Росії під захистом Путіна. Маю думку, що якщо винесуть обвинувальний вердикт, всі четверо підозрюваних не будуть у безпеці ніде. У якийсь момент з ними можуть статися "нещасні випадки", які змусять їх замовчати", - зазначив у розмові з "Апострофом" професор Борнмутського університету у Британії та польського Університету Леона Козмінського Крістофер Хартвелл.

Схожу думку висловив у розмові з "Апострофом" і директор Інституту світової політики Євген Магда.

"Потрібно розуміти, що ніякого автоматичного долучення Шойгу, Суркова чи Путіна до списку звинувачуваних не буде. До того ж, будь-який чинний президент користується імунітетом від подібних звинувачень, а Путін, судячи з подій в Росії, буде президентом ще дуже довго. Але навіть в разі, коли в суді в якості підозрюваного прозвучить прізвище хоча б якогось російського генерала, буде позитивним моментом для України", - пояснив експерт.

Чому Україні варто залишатися пильною

Цілком очевидно, що будь-які вироки проти Росії у нідерландському суді будуть на руку Україні. І навіть якщо звинувачення не добереться до Путіна чи Суркова, судовий вирок проти російської військової машини в особі вищих командирів матиме дуже серйозні міжнародні наслідки.

Володимир Путін

Проте не варто особливо тішити себе надіями, що визнання провини Росії за збиття малазійського літака буде мати за собою серйозні практичні наслідки на полі українсько-російської війни на Донбасі.

"Хотілося б застерегти від настроїв, подібних до липня 2014 року, коли вважали, що ЄС повністю стане на нашу сторону у війні з Росією. Адже навіть якщо буде рішення суду, в якому Росію визнають агресором, це буде рішення внутрішнього суду нідерландської юрисдикції. Втім, обвинувальні вироки проти російських громадян у справі безпрецедентного злочину будуть мати дуже значні наслідки для сприйняття Росії в світі", - зазначив Євген Магда.

Також не варто забувати, що поряд з позитивними моментами суду в справі МН 17 для України існує низка ризиків. Адже Україна володіє величезним ресурсом у вигляді доказів та свідків, які Росія намагатиметься не допустити до процесу. І історія з обміном Цемаха, яка ледь не обернулася серйозними проблемами для нас у Нідерландах, може стати дуже небезпечним прецедентом. Адже цілком можливо, що якісь нові свідки чи докази Росія спробує "виторгувати" у нас в обмін на якісь конкретні або ілюзорні поступки у справі "мирного врегулювання".

Для України становить небезпеку навіть не згода на обмін, а сам факт вступу у подібні перемовини.

"Подібний торг став би відвертою зрадою національних інтересів і зрадою пам’яті загиблих у трагедії МН 17. Більш того, Росія може спершу отримати що їй треба, а потім зробити інформацію про переговори публічною. Цим буде нанесено серйозного удару по міжнародним позиціям України. Тому навіть спроби подібних переговорів будуть дуже серйозним ризиком для України", - вважає Магда.

Загалом, очікувати якихось блискавичних і розгромних для Росії результатів від ретельного європейського правосуддя Україні не варто. Більш того, поряд з можливостями для нас відкривається і чергове вікно ризиків. Росія буде активно протидіяти процесу на всіх фронтах. І українській владі слід залишатися дуже пильною, щоб в разі спокусливих пропозиції з боку росіян вкотре не обміняти національні інтереси на "кота у мішку".

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки