RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Санкційна політика США буде більш жорсткою, постраждає й Україна - Костянтин Грищенко

Костянтин Грищенко розповів, чого чекати від адміністрації Байдена у санкційних питаннях

Костянтин Грищенко розповів, чого чекати від адміністрації Байдена у санкційних питаннях Фото: nash.live

Санкційна політика США стає більш жорсткою, і є ймовірність, що Америку в цьому питанні підтримає і ЄС. Період, коли можновладці зможуть втекти до Європи від українського правосуддя чи заховати незаконні кошти у швейцарських банках, доволі скоро відійде в минуле. Таку думку в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV висловив дипломат, міністр закордонних справ України у 2003–2005 та 2010–2012 роках КОСТЯНТИН ГРИЩЕНКО, коментуючи запровадження американських санкцій проти низки українських політиків.

— Якої реакції, на вашу думку, очікують у США після того, як ми дізналися про запровадження санкцій проти Онищенка та Дубінського?

— Я думаю, що ніякої реакції ніхто не очікує. Якщо вона буде, то її будуть аналізувати. Якщо не буде, теж будуть аналізувати. Взагалі, мало країн на таке реагують. Хоча, виходячи з наших внутрішніх міркувань, природно було б визначити ставлення до того, яким чином США за цієї адміністрації реагують на те, що відбувалося останнім часом, у результаті чого деякі наші діячі потрапили до санкційного списку.

— Дубінський — член правлячої фракції. Ми ніяк не повинні реагувати, що члена правлячої фракції фактично додали до санкційного списку іншої країни?

— Всі розуміють, що пан Дубінський сам по собі, або з тим, з ким він, як вважається, працює. "Слуга народу" — немонолітна фракція, яка не здатна нікого засудити всередині своєї фракції.

Звичайно, фракція мала б зібратися й дати оцінку цій ситуації, яка може якщо не ускладнити, то створити негативне тло для того, щоби далі рухатися з якимось позитивом у відносинах зі США. Але оскільки цього ніхто не очікує, то, мабуть, питання буде не стільки в тому, як мають реагувати у "Слузі народу" чи в Офісі президента. Питання в іншому: хто ще може потрапити в цей список?

— А яка ваша думка з цього питання?

— Я думаю, що такого роду рішення все ж таки базуються на реальних фактах. Ті, хто потрапив до списку, намагалися допомогти, як частина з них вважала, діючому президенту Сполучених Штатів. Тим не менш, це його адміністрація. Оскільки вони вийшли за рамки прийнятного загалом для політичної та юридичної систем США, то вони потрапили до списку. Коли прийде нова адміністрація, яка, як мені здається, буде ще жорсткіше ставитися до тих, хто становить загрозу інтересам США або порушує їхні правові норми, то цей список може розширитися.

Це стосується не лише України, а й багатьох країн світу. Взагалі санкційна політика з роками стає більш жорсткою. У даному випадку мені здається, що тут США будуть концентруватися на тому, щоби долучити до цих зусиль ще Європейський Союз та конкретні європейські країни.

Ті, хто розраховує, що їм вдасться сховатися десь у Європі - а на сьогодні це ще можливо - ця практика відійде у минуле доволі швидко. Це буде так само, як і з таємними рахунками у швейцарських банках.

— Щодо переховування в Європі, це ви на пана Онищенка натякаєте?

— Чому? Є дуже багато людей, які мають проблеми з американським підходом та почуваються доволі вільно або з певними обмеженнями в Європі, але тим не менш не за ґратами. Вони користуються банками на європейському континенті в різних країнах. Знову ж таки, я не хочу це зводити до наших випадків. Це стосується широкого кола осіб із різних регіонів. Зокрема, і з сусідньої Росії. Утім не тільки Україна та Росія потрапляють до цього списку.

— На вашу думку, після зміни адміністрації в США може пришвидшитися процес екстрадиції Онищенка в Україну?

— Я думаю, що він буде використовувати всі правові можливості для того, щоб уповільнити цей процес, але це точно не додає аргументів для його захисту. Тому екстрадиція цілком можлива. При чому все залежить від того, яким чином діятиме українська влада. Якщо це буде вибірково й у дусі Печерського суду, то, мабуть, ці зусилля не будуть сильно ефективними. Якщо цілеспрямовано будуть вимагати екстрадиції, то це цілком реалістично і доволі швидко.

— Дубінського напряму пов’язують із паном Коломойським. Дніпропетровському олігарху є про що переживати після зміни адміністрації в США та запровадження санкцій проти Дубінського?

— Тут навіть питання не в Дубінському. У нього своя тема, своя проблема. Вона не стільки політична, скільки суто правова. Тобто санкції — це більше політико-правовий захід, а його ситуація знаходиться більше в юридичній площині. Коли висуваються конкретні звинувачення як цивільного, так і кримінального характеру, то тут механізм уже запущений. І зупинити його дуже-дуже важко.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників