RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небезпечні ігри з Заходом: чому "вагнерівці" поховають дипломатію Зеленського

Сперечання з нашими партнерами можуть підіграти Кремлю

Сперечання з нашими партнерами можуть підіграти Кремлю Володимир Зеленський Фото: УНІАН

Президент Володимира Зеленського продовжує "бомбити" західних партнерів питаннями щодо євроатлантичних перспектив України. Офіс президента (ОП) вимагає від ЄС і США визначеності, паралельно відбиваючись від історії зі зривом операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера". В ОП намагаються виставити спецоперацію як ініціативу "третіх країн", спрямовану проти України. Чим в такому випадку ризикує Київ і чому позицію Заходу не можна назвати послідовною, читайте в матеріалі "Апострофа".

Питання від Зеленського

У суботу, 26 червня, Володимир Зеленський у панельній дискусії на тему: "Роль Німеччини в світі", організованої Мюнхенській конференції з безпеки (MSC), поцікавився у кандидатів на пост канцлера ФРН, чи підтримують вони вступ України в ЄС і НАТО.

"Чи згодні ви, що європейський проект не буде завершеним і повноцінним без України? Чи згодні ви, що шлях України до Європи має бути дорогою з двостороннім рухом? Від Революції Гідності, коли сотні українців віддали свої життя за європейський вибір, минуло сім років. Чи не втомилася Європа так довго ховатися від питання членства України в ЄС? І чи не час від дипломатичних уникань перейти до чітких відповідей, умов, кроків і термінів?", - запитав Володимир Зеленський.

Також були питання по "Північному потоку-2" і гарантії з боку НАТО в ситуації, коли поблизу українських кордонів зосереджено близько ста тисяч російських військових.

Відповідь надійшла відносно швидко. Представник Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Армін Лашет і кандидат від Соціал-демократичної партії (СДПН) Олаф Шольц в спілкуванні з німецькими журналістами дали зрозуміти, що говорити про членство України в ЄС і НАТО зараз передчасно.

Раніше Володимир Зеленський поставив питання про входження України в НАТО президенту США Джо Байдену. Той відповів ствердно, але зажадав реформ і боротьби з корупцією.

Глава держави також відкрито обурювався тим, що США відмовилися вводити санкції проти "Північного потоку-2", фактично дозволивши Москві завершити проект, загрозливий Києву істотними політичними і економічними втратами. Державний секретар Ентоні Блінкен у відповідь зазначив, що Білий дім проінформував українську сторону про зміну політики щодо "потоку", натякнувши, що керівництво ОП може захищати Володимира Зеленського від незручної інформації.

Варто нагадати, що шефу президентської канцелярії Андрію Єрмаку журналісти неодноразово дорікали в спробах фільтрувати інформацію, що надходить до Володимира Зеленського.

"В Офісі президента демонструють непрофесіоналізм в питаннях зовнішньої політики. Вони переконують себе і суспільство, що "традиційна" дипломатія нібито не працює, і слід використовувати методи, апробовані в шоу-бізнесі (Андрій Єрмак раніше був продюсером - "Апостроф"). Записи відео з гучними заявами, незручні питання, озвучені публічно - все це добре для передвиборної кампанії, але не для реальної політики", - зазначив в коментарі "Апострофу" глава Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Тінь "Вагнера"

Володимир Зеленський поки ще захищає Андрія Єрмака від політичних атак, хоча робити це стає важче. Важкою тінню над головою ОП висить так звана "справа вагнерівців". Згідно з основною версією, операція із затримання російських бойовиків, причетних до краху рейса МН-17 над Донбасом, провалилася з його вини.

"До пана Єрмаку у СБУ нуль питань. Ми з вами бачили, що сталося в Білорусі, як посадили літак, чим це закінчилося. Чим закінчуються такі випадки, до якої ізоляції країни призводять такі спецоперації. Це точно не була наша операція. Я точно розумію , що ідея такоі̆ операції - це була ідея інших країн. Слава богу, що ми проявили суб'єктність в цьому важливому питанні", - заявив Володимир Зеленський в інтерв'ю каналу "1+1".

Хоча раніше глава держави заперечив сам факт проведення операції.

"Персони, близькі до цих подій, розповідають, що операція дійсно планувалася. У ній були зацікавлені західні партнери. У разі успіху нам нічого не загрожувало, оскільки "вагнерівці" - абсолютно кримінальна історія. За ними військові злочини і тероризм. Операція зірвалася з вини нашої влади. Терміну давності це не має. Рано чи пізно доведеться нести політичну відповідальність. Завдано суттєвих збитків іміджу держави. Є ризик, що американці просто перестануть нам довіряти і не захочуть ділитися розвідувальними даними", - розповів "Апострофу" експерт по діяльності спецслужб Іван Ступак, який раніше служив в СБУ.

Російські бойовики опинилися в Мінську приблизно за пару тижнів до президентських виборів. Обстановка в країні на той момент вже загострилася. Ще до голосування було очевидно, що легкого "переобрання" у Олександра Лукашенка не буде. Білоруський КДБ взяв російських бойовиків в санаторії під Мінськом 29 липня 2020 року - за десять днів до виборів. Олександр Лукашенко скликав термінову нараду Ради безпеки, на якій шеф КДБ Валерій Вакульчик назвав затриманих "членами воєнізованої організації, приватної військової компанії Вагнера".

Спочатку Мінськ наполягав, що бойовики прибули для дестабілізації ситуації в Білорусі. Все змінилося після розмови Олександра Лукашенка з Володимиром Путіним. "Вагнерівців", незважаючи на протести Києва, видали Росії. Основною стала версія, що операцію планували США за сприяння України і Туреччини.

Поворот в сторону РФ?

Прихильники Петра Порошенка сприйняли слова Володимира Зеленського про зірвану спецоперації як явку з повинною. Мовляв, глава держави зрадів, що операція провалилася. Сюди ж підтягли публічні претензії Офісу Зеленського американцям, німцям і французам з приводу членства України в ЄС і НАТО, поставок зброї та будівництва "Північного потоку - 2".

Наближені до "Європейської солідарності" коментатори і блогери почали розганяти хвилю, заявляючи, що Банкова нібито спеціально грубить американцям, німцям і французам, щоб виправдати майбутні компроміси з Кремлем.

Ситуацію вдалося розкрутити до вуличної акції. У понеділок, 28 червня, в Києві біля будівлі ОП прихильники Петра Порошенка оголосили Володимиру Зеленському "народну підозру" в державній зраді.

"Ніякого повороту в бік РФ немає. Є активність фан-клубу (або секти) Петра Олексійовича, який хоче посилити свій вплив на патріотичному полі. Зараз вони намагаються використовувати зовнішньополітичну кон'юнктуру: справа "вагнерівців", складності у відносинах України із Заходом. Дійсно, США і ЄС ведуть свою гру. Банкова опинилася в непростій політичній і економічній ситуації. Володимир Зеленський маневрує, про "вагнерівціх" він говорив обтічно. У той час як клеврети з Банкової, придумуючи "альтернативні версії" подій, лише погіршують ситуацію. Операція, дійсно, планувалася. Її задумували американці, а потім ще підключили турків", - розповів "Апострофу" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Ігри Заходу

Ознак того, що Банкова розраховує на компроміси з РФ, немає. "Нормандський формат" і супутній "Мінський процес" заблоковані росіянами. У Кремлі відмовляються від зустрічі Володимира Зеленського з Володимиром Путіним, вимагаючи від Києва виконати політичну частину "Мінська-2", провести вибори в ОРДЛО, а також надати бойовикам "особливий статус". Володимир Путін прямо вказав, що обговорювати Донбас з Володимиром Зеленським не має наміру.

Зате в компромісах з росіянами зацікавлені в Брюсселі. Днями канцлер ФРН Ангела Меркель заявила про необхідність "діалогу" з Кремлем. Пізніше вона уточнила, що діалог не означає дружню бесіду. Приблизно те ж саме має на увазі і адміністрація Джо Байдена, плануючи переговори з росіянами.

Трохи раніше Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон оголосили про намір запросити президента Путіна на зустріч з лідерами країн ЄС. Близько десяти європейських країн виступили проти саміту за участю РФ.

"Європейці намагаються зараз робити те, що роблять США - перезапустити контакти з РФ. Для цього в інформаційний простір запускаються тези про необхідність "діалогу" з Кремлем. Нюанс в тому, що Париж і Берлін не хочуть віддавати ініціативу в цьому питанні Вашингтону. В обох випадках мова не йде про "перезавантаження" відносин і "прощення гріхів". Американці і європейці просто хочуть упорядкувати ситуацію, зробити політичний конфлікт з Москвою більш прогнозованим. Особливо зараз, коли США схиляють Європу до альянсу проти Китаю", - пояснив у розмові з "Апострофом" експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Що виходить в сухому залишку? Українська дипломатія багато в чому з вини функціонерів ОП, які вирішили самостійно рулити зовнішньою політикою, перетворилася в неконтрольоване шоу із записами відео і пред'явленням претензій. Основна мета подібних політичних технологій - приховати провали власної роботи, переклавши відповідальність на американців і європейців. Має місце вкрай небезпечна тактика. У фіналі Київ ризикує опинитися взагалі без підтримки Заходу, або стане отримувати її по "чайній ложці". У Москві чекають саме цього.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів