RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін і "червона кнопка": куди світ засуне кремлівському диктатору його ядерну палицю

Загрози використання ядерної зброї лише демонструють слабкість позицій Путіна

Загрози використання ядерної зброї лише демонструють слабкість позицій Путіна Фото:

Президент країни-агресора Володимир Путін фактично пригрозив Україні та країнам Заходу ядерною зброєю. Кремлівський лідер наказав російському Міноборони та Генштабу перевести стратегічні сили стримування, у складі яких є ядерні арсенали, у особливий режим бойового чергування. Причини такого кроку очевидні – провал "українського бліцкригу" та втрата росіянами стратегічної ініціативи. Москва, розмахуючи ядерним кийком, намагається схилити Київ до капітуляції і змусити Захід відмовитися від підтримки України. Але шантаж не спрацював. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Злочинна загроза

Володимир Путін обґрунтував своє рішення перевести стратегічні сили на підвищену боєздатність тим, що керівники держав НАТО нібито допускають "агресивні висловлювання" на адресу Москви.

"Західні країни роблять не лише недружні дії щодо нашої країни в економічній сфері, я маю на увазі нелегітимні санкції, але вищі посадові особи провідних країн НАТО озвучують і агресивні висловлювання на адресу нашої країни", - заявив кремлівський ватажок.

Чи варто говорити, що у світі таке пояснення оцінили як абсолютно неадекватне.

Проте наступного дня московські пропагандисти відзвітували, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу виконав наказ, перевівши пункти управління Ракетними військами РФ у посилений режим служби.

"Шойгу доповів Путіну, що відповідно до його наказу чергові зміни пунктів управління Ракетних військ стратегічного призначення, Північного та Тихоокеанського флотів, командування дальньої авіації розпочали несення бойового чергування посиленим складом", - сказано в повідомленні кремлівських пропагандистів з РІА "Новости".

Згідно з офіційною інформацією Міноборони РФ, стратегічні сили стримування містять наступальний та оборонний компоненти. Перший компонент включає Ракетні війська стратегічного призначення, озброєні ядерними боєголовками.

Агресивна "спецоперація" Кремля проти України триває лише кілька днів, а російське керівництво вже хапається за ядерну палицю. Нібито "агресивні висловлювання" представників країн НАТО - не більше, ніж привід для таких наказів.

Уявна російська "боєздатність"

На відео з "ядерною" заявою Володимира Путіна, опублікованою кремлівськими пропагандистами, Сергій Шойгу та начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов виглядали втомленими та пригніченими. Причини такого настрою є очевидними.

Судячи з втрат окупаційного контингенту РФ та хаотичних дій російського командування на місцях, агресивна "спецоперація" Україною пішла зовсім не так, як спочатку планували в Кремлі. Володимир Путін недооцінив можливості ЗСУ та українського народу, а також переоцінив бойовий потенціал російської армії.

Як наполягає у розмові з "Апострофом" військово-політичний експерт Микола Бєлєсков, на тлі агресивних заяв Володимира Путіна щодо ядерних сил стримування Україна та країни НАТО спостерігають крах міфу про "боєздатну російську армію".

"Зараз від Кремля можна чекати будь-чого, але хотілося б вірити, що це просто шантаж з метою схилити Київ до переговорів на кремлівських умовах. Адже конвенційні способи придушення України не спрацьовують і не спрацюють. Основні напрямки наступу росіян під контролем. Хоча Шойгу з Герасимовим могли обіцяти Путіну взяти Київ "за пару днів". Тепер дії ЗСУ показали, що всі ці роки "реформ" у російській армії нічого не дали. І для НАТО це хороша демонстрація того, що їм протистоїть (за винятком ядерної зброї) не така вже й сильна російська армія", - каже Микола Бєлєсков.

Путін нікого не злякав

Все говорить про те, що колективний Захід не здригнувся перед російським ядерним шантажем.

Влада США сприйняла наказ Володимира Путіна привести ядерні сили в посилений режим служби як реальну загрозу, а не черговий політичний блеф. Як заявили у Пентагоні, американське командування вважає зазначені повідомлення достовірними.

Як стверджують представники Пентагону, рішення Володимира Путіна є непотрібним кроком, оскільки НАТО і тим більше Україна не загрожували РФ. Незважаючи на це, Кремль пішов на ескалацію, задіявши сили, які в разі помилки або тактичного прорахунку можуть зробити нинішню ситуацію набагато небезпечнішою.

"Ми, як і раніше, впевнені у своїй здатності захистити себе, наших союзників і партнерів, у тому числі у сфері стратегічного стримування", - сказано у заяві Пентагону.

Як наполягають експерти, командування НАТО не просто почуло агресивну заяву Путіна, але вже зробило конкретні кроки.

"Джо Байден після слів Путіна заявив про початок чергових консультацій із західними союзниками. Конкретні дії Вашингтона, нехай і непублічні, у плані ядерного стримування РФ будуть. Путіну вже ніхто не вірить, і просто на дипломатичні інструменти у відносинах із Москвою Захід уже не розраховує" , – каже у коментарі "Апострофу" політичний експерт, керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Поки що всі факти вказують на те, що Захід озброюватиметься сам, а також продовжуватиме озброювати Київ.

Глава європейської дипломатії Жозеп Борель заявив, що, незважаючи на слова Володимира Путіна про приведення стратегічних сил у повну готовність, ЄС має намір поставити Україні летальну зброю.

"Знищене ще одне табу. Табу, що ми не постачатимемо зброю під час війни. Тепер ми робимо це, тому що війна (РФ проти України – "Апостроф") вимагає нашої участі для підтримки української армії", - заявив Жозеп Борель на брифінгу. 27 лютого. Він запевнив, що Київ отримає від Євросоюзу бойові літаки, винищувачі та зброю.

Вже з'явилася перша інформація про те, що йдеться, зокрема, про 70 бойових літаків МіГ і Су.

Проте, крім Заходу, бажання Путіна помахати ядерною палицею явно не поділяють у Піднебесній. Спікер МЗС Китаю Ван Веньбінь, відповідаючи на запитання журналістів у Пекіні щодо заяви Путіна, заявив, що Китай підтримує всі зусилля щодо розрядки військового протистояння та мирного політичного рішення. Відповідаючи на додаткові питання, прес-секретар наголосив, що Китай та Росія є "стратегічними партнерами", але не "союзниками". Україна, до речі, також була колись стратегічним партнером Росії. Проте ми пам'ятаємо, чим це закінчилося. Тож Путіну варто серйозно замислитися над своїми перспективами. Вони, м'яко кажучи, не райдужні.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів