RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Британський прем'єр із внутрішніх питань: кому Сунак доручить "український кейс"

Підтримка України Британією збережеться, але нехай і без гучних публічних проявів

Підтримка України Британією збережеться, але нехай і без гучних публічних проявів Фото:

Колишній міністр фінансів Великобританії Ріші Сунак офіційно очолив Консервативну партію і став новим прем'єр-міністром. Нинішній глава уряду в політичному плані відрізняється від своїх попередників – жорсткої Ліз Трасс, а також "войовничого" скандаліста та великого друга України Бориса Джонсона. Київ не залишиться без військово-політичної підтримки Лондона, хоча у відносинах між нашими країнами буде менше публічних проявів партнерства, як це було за Бориса "Джонсонюка". Чому так відбувається, читайте у матеріалі "Апострофа".

Єдиний претендент

Ліз Трасс провела останнє засідання свого Кабінету міністрів, після чого виступила з промовою на Даунінг-стріт і вирушила на аудієнцію до короля Чарльза III. Після неї монарх прийняв її наступника Ріші Сунака, офіційно попросивши його сформувати новий кабінет.

"Великобританія — велика країна, але ми, безсумнівно, стикаємося із серйозною економічною проблемою... Зараз нам потрібні стабільність та єдність, і я зроблю своїм головним пріоритетом об'єднання нашої партії та нашої країни", - сказав Сунак у короткій промові після перемоги.

Ріші Сунак суттєво відрізняється від своїх попередників. Він у свої 42 роки став наймолодшим прем'єром Великобританії, а також першим главою уряду азіатського (індійського) походження.

"Консервативна партія зробила ставку на Сунака, тому що особливо охочих не було. У партії багато хто розуміє всю складність моменту, падіння рейтингів партії на тлі економічних проблем, інфляції та зростання цін. Іти в такій ситуації на прем'єрську посаду, значить ризикувати майбутньою політичною кар'єрою", - пояснив "Апострофу" експерт із зовнішньої політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Читайте: Кадиров - зрадник і має бути покараний за чеченськими звичаями - син Аслана Масхадова

Ріші Сунак став єдиним претендентом на посаду прем'єра після того, як його суперниця, голова Палати громад Пенні Мордонт, оголосила про вихід із передвиборчих перегонів. Для висування прем'єрам претенденту необхідно отримати 100 голосів депутатів-консерваторів. За повідомленнями британських ЗМІ, у Сунака виявилося понад 200 голосів, а у Мордонт трохи менше 100.

Чинник України

Багато хто в Україні обґрунтовано очікував, що Борис Джонсон повернеться до кабінету на Даунінг-стріт, але в останній момент він відмовився від боротьби за прем'єрське крісло, давши зрозуміти, що партія його не підтримала. Як відзначають спостерігачі, після прем'єра-скандаліста, Консервативна партія віддала перевагу саме прем'єру-фінансисту.

"У партії торі є кілька груп впливу, які конфліктують одна з одною і навіть взагалі не спілкуються. Сунак на фоні Джонсона багатьма сприймається саме як компромісна фігура, навколо якої можливий внутрішньопартійний консенсус. Особливо на тлі падіння рейтингів та економічних проблем", - каже "Апострофу". глава Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

У політичному плані Сунак набагато стриманіший за Джонсона, хоча ще до вступу на посаду нинішній прем'єр давав зрозуміти, що курс на підтримку України збережеться. Хоча раптових візитів до Києва, як це було з Борисом "Джонсонюком", швидше за все, не буде.

"Позиція Консервативної партії щодо російської агресії залишиться такою, як є. На те вони і консерватори. Багато залежатиме від того, хто саме увійде в уряд і чи збереже Бен Уоллес пост міністра оборони", - каже "Апострофу" голова Інституту світової політики Євген Магда.

Поки що експерти сходяться на думці, що Ріші Сунаку більше доведеться займатися внутрішніми проблемами, віддавши зовнішній курс у ведення міністрів оборони та закордонних справ.

Важкий період

Основне завдання, яке постало перед новим британським прем'єром – забезпечення політичної та макроекономічної стабільності.

"Над Сунаком тяжить і "шотландський фактор". Влада Шотландії вже відзначилася заявою щодо того, що їхнє населення не голосувало на виборах за цього прем'єра. І, відповідно, потрібні дострокові вибори, що консерваторів зовсім не влаштовує", - каже "Апострофу" голова Агенції з моделювання ситуацій Віталій Бала.

Кабінет Трасс критикували найжорсткіше саме за провали в економіці. Її міністр фінансів Квасі Квартенг на початку осені оголосив про новий бюджет, який передбачає наймасштабніше за останні десятиліття зниження податків. Така ініціатива призвела до серйозних коливань фунта та критики з боку міжнародних інституцій. Особливо МВФ. У середині жовтня Трас звільнила Квартенга і частину економічних рішень скасували, але уряду це не допомогло.

Тепер Ріші Сунак стає прем'єром, якому доведеться розгрібати економічні завали, залишені від колег-консерваторів.

"Сунак, будучи главою Мінфіну відзначився саме рішенням давати "ковидні" виплати представникам середнього класу, а також малому та середньому бізнесу, що постраждав від локдауну. Швидше за все, економічні проблеми вирішуватимуться саме в такому ключі, а не просто за рахунок зниження податків", – зазначив Віталій Кулик.

Якщо уряд Сунака не зможе протриматись до 2024 року, над консерваторами нависає загроза дострокових виборів. Враховуючи падіння рейтингу торі, у разі дострокових виборів вони однозначно йдуть в опозицію, що ще більше посилить розкол усередині партії.

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Новини партнерів