RU  UA  EN

Четвер, 17 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.85
Політика

"Північні корейці будуть вмирати швидше, ніж зеки Пригожина". Чи підуть воїни КНДР у бій проти України

КНДР Зображення Jeremy Zhu з сайту Pixabay

Видання Washington Post днями розповсюдило інформацію про те, що начебто кілька тисяч солдатів із КНДР зараз проходять підготовку в Росії. А до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україну. Видання посилається на анонімного представника української розвідки. Не виключають участь північнокорейських вояків у війні в Україні і в Міноборони Південної Кореї. За даними видання The Guardian, військові Північної Кореї можуть допомагати Росії запускати свої балістичні ракети KN-23 по Україні. Чи присутні вояки Кім Чен Ина в Україні, чим вони можуть займатись та як відреагують на це наші західні партнери, а також наскільки ефективними можуть бути північні корейці на фронті та чи становлять вони загрозу Силам оборони України, розбирався «Апостроф».

Піддані Ина вже в Україні?

Про наявність на тимчасово окупованих територіях України солдатів північнокорейської армії повідомили декілька джерел, в тому числі і президент України Володимир Зеленський. Інформація з’явилась у виданні Washington Post де з посиланням на неназваного співробітника ГУР вказувалось, що кілька тисяч вояків із Північної Кореї зараз проходять підготовку в Росії і до кінця року їх перекинуть на фронт. Де саме їх будуть використовувати, видання не повідомило.

Південнокорейське інформаційне агентство Yonhap також повідомило про ймовірність перекидання в Україну північнокорейських військ. Агентство послалось на заяву міністра оборони Республіки Корея Кім Йонг Хена під час парламентських слухань.

Джерела в українській розвідці заявили, що через ракетний удар 3 жовтня на окупованій Росією території поблизу Донецька загинуло понад 20 військових, серед них було і шість офіцерів з Північної Кореї.

13 жовтня про присутність в Україні корейців з КНДР у вечірньому зверненні заявив президент України Володимир Зеленський. Цю ж інформацію він підтвердив і наступного дня, провівши ставку верховного головнокомандувача.

Потім вал інформації став зростати. 18 військовослужбовців з Північної Кореї, які воюють на боці Росії, вже втекли з своїх позицій на кордоні Брянської та Курської областей РФ. Це сталося за сім кілометрів від державного кордону з Україною, повідомили джерела Суспільного в розвідці. Водночас цю інформацію російські окупанти намагаються приховати від свого вищого командування.

Також 15 жовтня українські видання повідомили з посиланням на анонімні джерела військової розвідки, що російська 11-та повітрянодесантна бригада (ВДВ) формує "батальйон" чисельністю 3 тис. осіб, укомплектований громадянами Північної Кореї (чисельний склад значно перевищує чисельність батальйону). За оцінками українських розвідувальних джерел, "батальйон", імовірно, буде задіяний в оборонних операціях Росії в Курській області. Цікаво, що цей північнокорейський "батальйон" росіяни видають за бурятський.

В пресслужбі української розвідки цю всю інформацію «Апострофу» не підтвердили але й не спростували.

Що будуть робити північні корейці на фронті

Варто нагадати, що 14 жовтня в держдума РФ ратифікувала договір між РФ та КНДР про всеосяжне стратегічне партнерство між РФ та КНДР. Він передбачає військову та іншу допомогу однієї з країн у разі нападу на іншу.

«Цей договір дає Путіну підставу використовувати армію КНДР на території РФ, - каже в коментарі «Апострофу» військовий експерт Олег Жданов. - Вони повинні виконувати союзницькі обов'язки в тому числі і військами. Наші війська зараз знаходяться на території РФ і тому Путін має підставу для запрошення Північної Кореї для участі в бойових діях. Вони вже засвітились на кордоні Курської і Брянської областей. Герасімов вже видав наказ по військах, щоб забезпечити неможливість втікачів, не дати змоги здатися у полон і обов’язковій евакуації тіл загиблих корейців з поля бою».

«При цьому поки що неясно, в яких обсягах Пхеньян готовий надати військову допомогу РФ згідно з цим договором, - зазначає в розмові з «Апострофом» військовий експерт Олександр Коваленко. - Тут варіантів багато. Якщо це будуть інженерні підрозділи, то це одна справа. Зараз КНДР має 22 такі бригади, проте Кім готовий надати Путіну від трьох до чотирьох бригад бо з 2022 року ворожа армія втратила багато військових інженерів. Якщо це будуть артилеристи – інша справа. Якщо це будуть піхотні або механізовані корпуси, то тут виникає питання більш розширене. Що вони будуть робити? Приїдуть зі своєю технікою чи їм нададуть техніку в Росії, але в Росії в самої вже існує її дефіцит».

Коваленко допускає, що, цілком можливо, північними корейцями замінять російських строковиків на прикордонній смузі або російські підрозділи на тимчасово окупованій території, які відправлять на фронт.

Але Олександр Коваленко не виключає, що північних корейців можуть відправити "на м'ясо" на лінію зіткнення.

«Якщо уявити найгірший варіант, що їх буде багато і вони будуть виконувати штурмові дії, то, на жаль, вони зможуть кількістю тиснути на якісь ділянки. Наприклад, один взвод просунеться на декілька метрів, загине, залишить боєкомплект, йому на зміну підтягнеться інший взвод і так буде до тих пір поки вони не займуть якусь лісопосадку. Така система в російській армії працювала завжди», - каже експерт.

«Не можна сказати, що північні корейці — це якісь термінатори. Вони будуть вмирати швидше, ніж зеки Пригожина. Але для нас від того не легше», - підкреслив Коваленко.

«Проблема для нас в тому, що чисельність північнокорейської армії десь 3,5 мільйони. З них півмільйона вже в строю і 3,1 млн – резерв, - зазначає Олег Жданов. - Путін корейців буде приховувати, маскуючи під бурятів. Але вони поки не беруть участі в бойових діях. Я думаю, що Кім Чен Ин якраз наполягає на участі своїх солдат, бо йому потрібні інструктори з бойовим досвідом сучасної війни в сучасних умовах».

Між тим, Олександр Коваленко вважає, що Кім все ж таки не буде сильно ризикувати своєю армією. «Кім більш поміркований, ніж Путін, і він знає, де є межа, де можна зупинитися. Він не хоче, щоб було зруйновано його «імперію», яку він буде передавати у спадок своїй доньці», - каже експерт.

Як відреагує Захід?

Олег Жданов звертає увагу на те, що війна стає регіональною, оскільки в ній беруть участь більше двох країн. «І ми можемо просити наших партнерів надати нам можливість застосувати іноземні сили для участі у війні на нашому боці», - каже Жданов.

«Я впевнений якщо північні корейці реально з'являться в Україні, будуть безпосередньо брати участь у бойових діях, то Захід відреагує», - резюмував експерт.

Олександр Коваленко притримується іншої точки зору.

«Вже існує коаліція між країнами вигнанцями – Росією та КНДР. Адекватна реакція Заходу – це утворення аналогічної коаліції с залучанням фізичної сили для протидії цій агресії, - пояснює експерт. - Якщо казати про можливості, то це використання далекобійної зброї, наприклад, ракет «Томагавк» по тимчасово окупованій території де розміщуються російські війська, їхні штаби та склади з боєприпасами. Або, як варіант, безпосередньо по самій РФ. І навіть по самій Північній Кореї».

Але Олександр Коваленко впевнений, що цього не станеться, і Захід буде тільки висловлювати занепокоєння: «Захід зараз ще більш аморфний та імпотентний ніж це було під час Другої світової війни».

Але, на думку експерта, це може вплинути на Південну Корею: «Вона буде більш активно нам допомагати, тим більше, що їм є чим допомагати. Якщо в Сеулі буде прийнято рішення поставляти Україні зброю, то Ин нічого з цим не зможе зробити».

«Знищити корейське сміття»

Між тим, Кім Чен Ин почав роздмухувати серед свого народу істерію. Напередодні КНДР підірвала частини доріг, які з’єднували її з Південною Кореєю. Минулого тижня північнокорейські військові оголосили про план "повного відокремлення" території Північної Кореї від Південної Кореї. А 6 жовтня в Північній Кореї відзвітували про мобілізацію 1,4 млн громадян, які палко бажають воювати у "священній війні" і знищити ворогів, які посягають на "суверенітет" країни.

"Уся країна переповнена бажанням знищити "корейське сміття" (Південну Корею), яке порушує суверенітет і безпеку нашої священної республіки, - зазначає агентство ЦТАК. - Молоді люди різних місць підписали заяву про вступ і повернення до війська з рішучістю знайти і знищити всіх без винятку найлютіших маніяків протиборства, злочинців".

«Кім таким способом просто провокує Південну Корею, як це робили його дід та батько. Вони до себе так привертають увагу і в Сеулі про це знають. Далі нічого з цього не буде і ніяким чином на допомогу Південної Кореї Україні не відзначиться», - впевнений Олександр Коваленко.

Читайте також

Новини партнерів