RU  UA  EN

Вівторок, 22 жовтня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 44.35
НБУ:USD  40.95
Політика

"Вирішувати майбутнє Росії буде Київ". Хто рухає вдову Навального у президенти РФ і що від цього Україні

Юлія Навальна Фото: x.com/yulia_navalnaya

Вдова вбитого у в'язниці російського опозиціонера Олексія Навального має намір балотуватися на виборах президента Росії, після того як повернеться на батьківщину. Таку заяву вона зробила в інтерв'ю ВВС. Що стоїть за словами Навальної, якими є її шанси на висування і хто її може підтримувати, розбирався «Апостроф».

Заява на тлі жабогадюкінгу

Щоб зрозуміти, навіщо Юлія Навальна зробила резонансну заяву, варто звернутися до взаємин російської ліберальної опозиції. За життя Олексія Навального російські опозиціонери, які живуть за кордоном, хоч і конфліктували між собою, але сварка не переростала у відкрите протистояння. Смерть Навального все змінила. Конфлікт переріс у публічну гризню. Буквально одразу після похорону Навального у березні 2024 року у Вільнюсі було скоєно замах на соратника покійного політика Леоніда Волкова. 12 вересня Фонд боротьби з корупцією (ФБК) (організація, створена Навальним – «Апостроф» ), опублікував розслідування, в якому замовником замаху на Волкова було названо колишнього топ-менеджера компанії ЮКОС, соратника Михайла Ходорковського Леоніда Невзліна.

У відповідь на це 2 жовтня ще один опозиційний російський політик Максим Кац опублікував своє розслідування, в якому заявив, що ФБК Навального фінансували банкіри Сергій Леонтьєв та Олександр Железняк, які через офшори вивели гроші російських вкладників, збанкрутувавши «Пробізнесбанк». У Росії банкіри заочно заарештовані у рамках справи про розкрадання 2,5 мільярда рублів.

Конфлікт російських опозиціонерів вилився у західні засоби масової інформації. За словами російського журналіста і музичного критика Артемія Троїцького, який також живе за кордоном, «гризня всередині російської опозиції набула кримінально-психопатологічного характеру».

«Щастить Вовочці: і з народом-терпилою, і з інолідерами, і з безпонтовими опами», - написав Троїцький.

Ось на цьому тлі вдова Олексія Навального Юлія дає інтерв'ю каналу ВВС, в якому каже: "Моя мета - наблизити і уможливити зміни в країні. Якщо я повернуся до Росії, я піду на вибори кандидатом у президенти".

Однак, за її словами, повернення до Москви "на жаль, неможливе", поки при владі перебуває Володимир Путін.

І тут з'ясувався ще один нюанс. Інтерв'ю Юлії Навальної вийшло за два дні до публікації на Заході книги її чоловіка "Патріот". Це автобіографія Навального та його щоденники, написані ним в ув'язненні. 22 жовтня «твір» вийде одночасно 26 мовами.

Їй треба на щось жити

4-5 жовтня у Вільнюсі пройшов 13-й Форум вільної Росії, в якому взяли участь російські опозиціонери, які виступають за перемогу України у війні. Щоправда, ані Юлії Навальної, ані Максима Каца, ані представників ФБК там не було. Від України на форумі був присутній народний депутат України Олег Дунда (фракція «Слуга народу»).

«Мені довелося спілкуватися з російськими опозиціонерами, і вони не сприймають Навальну всерйоз, – каже парламентарій. - Російська опозиція нічого про неї не думає. Навальна зараз просто намагається капіталізувати смерть свого чоловіка».

За словами нардепа, час грає проти вдови. «Чим більше часу минає, тим більше Навальний забуватиметься, і їй треба якось цю тему тримати на порядку денному. Крім того, Навальна робить такі заяви на тлі скандалу із ФБК», - каже Дунда.

«Не бачу жодних факторів, щоб Навальна стала президентом, – зазначає у коментарі «Апострофу український політтехнолог Віталій Бала. - Хто її підтримує? Он Тихановська виграла вибори в Білорусі і то її не чути. А хто така Навальна? Роблячи такі заяви, вона думає передусім про себе, хто її фінансуватиме. Їй же треба жити за кордоном, грошей, як у Ходорковського, у неї немає».

«Поки 50% населення Росії підтримує війну, не варто взагалі говорити про якогось президента Росії», - наголосив експерт.

Такої ж думки дотримується російський історик і публіцист Павло Шехтман.

«Я взагалі не розумію, чому українські ЗМІ приділяють увагу Юлії Навальній. Навальна взагалі ніхто. Вона не має підтримки ні серед російської опозиції, ні тим більше всередині Росії. Так, власне, і російська опозиція – це фікція. Її також немає. За Навальною лише ФБК, створений її чоловіком», - говорить у розмові з «Апострофом» Шехтман.

"Навальна робить заяви, намагаючись капіталізувати популярність чоловіка", - вважає Шехтман.

Долю РФ вирішуватиме Україна

Нардеп Олег Дунда каже, що питання про те, хто буде наступним президентом Росії, треба ставити ширше.

«Нас взагалі не влаштовує існування Російської імперії. Вона має бути знищена, а після її розвалу нам по барабану, хто буде там президентом», - заявив парламентарій.

«Єдиний гравець на цьому полі – Київ, і ми вирішуватимемо долю нинішньої так званої РФ. Ми маємо підтримувати опозицію, яка реально допомагає у боротьбі з режимом Путіна, а Навальна жодним чином своєї позиції щодо України не заявляє», - сказав Дунда.

«Держдеп намагається «розкрутити» Навальну як альтернативу, вручаючи їй усілякі премії. Але, гадаю, Росію очолить той, хто поставить на збройну опозицію на кшталт РДК та «Свобода Росії». Такий сценарій підтримують українські спецслужби», - зазначає Павло Шехтман.

Цікаво, що жодної реакції від опозиціонерів, у тому числі і від ФБК на заяву Юлії Навальної не надійшло. Схоже, що вдову покійного політика підтримує лише ліберальна журналістка Юлія Латиніна.

"Юлія Навальна підняла прапор, що випав з рук убитого Олексія. Від нас залежить, чи стане вона президентом Прекрасної Росії Майбутнього. Раніше Зеленський їздив та зустрічався із західними лідерами. А тепер картинки із зустрічей з ними постить Юлія Навальна", Латиніна в мережі Х.

«Так, її приймає Байден, її дочка працює у Камали Гаріс у штабі. І що? Захід зараз ні на кого не може поставити. Вони грають свою гру. Байден зустрічається як з Навальною, так і з Кара-Мурзою. Але, повторюю, вирішуватиме майбутнє Росії Київ у співпраці з російською опозицією, яка виступає за розвал російської імперії», - резюмував нардеп Олег Дунда.

Читайте також

Новини партнерів