RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.15
НБУ:USD  40.90
Політика
Погляд

Андрій Миселюк: на саміті БРІКС Путін намагається вирішити декілька важливих для нього завдань

Володимир Путін Зображення ProsaClouds з сайту Pixabay

На помпезному саміті у столиці російського Татарстану Путін намагається вирішити декілька важливих для нього завдань. Одне із них - показати світу та російському піплу: спроби загнати Росію та її царя Владіміра в ізоляцію зазнали невдачі.

За задумом Путіна, саме тут, на саміті в Росії, БРІКС+ як глобальний клуб гравців проти домінування правил колективного Заходу отримує чіткі форми і почне проводити проактивну політику з розширення своєї зони впливу.

Однак на шляху реалізації цих гіпер-амбітних задумів кремлівського кормчого стоїть фундаментальна, системна проблема створення та існування союзу БРІКС+. Яку подолати не можливо у принципі. Ця проблема – відсутність у БРІКС позитивної альтернативи західному устрою світу, який заснований на правилах. Її не з’явилось за 18 років існування БРІКС. Який позиціонує себе саме як дієву альтернативу принципам побудови світового порядку від колективного Заходу.

Більш того, такої оформленої системи підходів перебудови світу по рецептах БРІКС з’явитися і не може – адже це ситуативне об’єднання країн на принципах «понятійки», а не єдиних підходів до ключових завдань. Й тому її члени не зацікавлені і не здатні запропонувати спільну дієву і працюючу нову систему світового порядку.

Таким чином, з одного боку, останнім часом дійсно є кількісне збільшення членів БРІКС. Підтвердженням цього є те, що на саміті в Казані представлені більше 30 країн.

Й навіть генсек ООН Антоніу Гутерреш тут. Який вчергове готовий підсилити авторитетом ООН тих, хто демонструє силу й успішно розширяє сферу свого впливу. Той факт, що цей сильний світу цього - міжнародний військовий злочинець й найбільш ефективний руйнівник правил та Статуту ООН для Антоніу Гутерреша не є перешкодою.

(Маленька гумористична перерва. Сюжет для геополітичного фантастичного трилера-казки: Генсек ООН як агент 007 спеціально приймає запрошення Путіна. Приїздить на саміт до Казані й прямо під час зустрічі з Путіним заарештовує злочинця прямо у його логові та ще й з використанням власного дипломатичного імунітету переправляє його із Казані прямо у Гаагу:-)).

На відміну від колективного Заходу вглиб піти інтеграція у БРІКС не може апріорі. Оскільки при спробі хоч якось конкретизувати принципи роботи цієї організації з просуванням інтересів одного із її ключових гравців відразу на перший план вийде системна fatal error завдання «Зробити БРІКС по-справжньому ефективним».

В основі цієї fatal error – спроба поєднати для роботи на одному майданчику системних антагоністів – в першу чергу, Китай та Індію, а також Індію та Пакистан, Єгипет та Ефіопію, Іран та Саудівську Аравію...

АЛЕ! нездатність БРІКС до глибокої інтеграції та створення дієвої альтернативи західним підходам до облаштування світового устрою для Заходу – не привід ігнорувати зростання чисельності та впливу БРІКС.

Це зростання підштовхує колективний Захід до того, щоб більш комплексно, глибоко і проактивно просувати свої підходи облаштування світу. Які довели свою ефективність та дієвість. Але у наш час для просування правильного змісту потрібні нові форми. Які будуть актуальними для сучасних викликів.

Динамічність дій осі руйнування правил існуючого світового порядку Китай – РФ – Іран – Північна Корея (три із чотирьох складових цієї осі координують свої зусилля з руйнування й як члени БРІКС) та приєднання все більшої кількості країн до БРІКС як «понятійно-альтернативного» полюсу сили, підштовхують колективний Захід діяти більш проактивно та креативно.

Джерело: facebook.com/AndriyMyseliuk

Читайте також