RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На травневі до нас прийдуть з обшуками та влаштують маски-шоу - волонтер Леся Литвинова

Гуманітарка — це чудовий спосіб заробітку і так було завжди

Гуманітарка — це чудовий спосіб заробітку і так було завжди Волонтер і глава благодійного фонду «ПОРУЧ» Леся Литвинова Фото: uacrisis.org

Волонтер і глава благодійного фонду "СВОЇ" Леся Литвинова в інтерв'ю "Апострофу" розповіла про схеми, які існують у Міністерстві соціальної політики України, через які до фонду допомоги переселенцям збираються з обшуками.

Днями відомий волонтер, координатор Волонтерського центру допомоги переселенцям Фролівська 9/11, глава благодійного фонду "СВОЇ" Леся Литвинова на своїй сторінці в Facebook повідомила про те, що на травневі свята в цих організаціях плануються обшуки. "Апостроф" розпитав волонтера, які структури займаються перевіркою фонду, з якої причини плануються обшуки, і яка в цій історії роль заступника міністра соціальної політики Олександра Привалова.

— Розкажіть, в чому суть конфлікту, чому у вас плануються обшуки? Ви згадували, що це якось пов'язано з розмитненням гуманітарних вантажів ...

— Гуманітарка — це чудовий спосіб заробітку, і так було завжди. Інша справа, що до початку військових дій це були абсолютно усталені схеми, постійні фонди, постійні "дахи" - такий собі маленький світ, куди не заглядали сторонні. Але з початком війни з'явилася величезна кількість дрібних благодійних фондів, які утворилися з волонтерських структур. Оскільки для того, щоб прийняти вантаж з-за кордону, звідки дуже активно допомагають і допомагають саме волонтерським організаціям, потрібно зареєструвати благодійний фонд, який офіційно може бути одержувачем гуманітарної допомоги.

Тому з'явилося дуже багато невеликих, молодих фондів, які почали на себе отримувати гуманітарні вантажі, а потім передавати їх і в госпіталі і в інші місця. Одержувачі гуманітарної допомоги, які офіційно зареєстровані Міністерством соціальної політики мають право відвідувати комісію, яка визнає вантажі гуманітарними. Як тільки люди почали туди ходити, вони очманіли від того, що відбувається. Як це все насправді працює, в яких обсягах, і чим все це пахне. Протилежна сторона, звичайно, теж вкрай здивувалася, що зайшли молоді фонди, не вбудовані в звичні схеми, а почала шуміти і говорити: ні, почекайте, так не робиться. Ми почали піднімати свої знайомства, почали смикати народних депутатів, вимагати вносити поправки до законопроектів, змінювати постанови Кабміну для того, щоб вивести це все в прозоре русло. Природно, це нікому не подобається, м'яко кажучи. Нас і раніше попереджали, щоб ми припинили проявляти активність. Так що конфлікт давній, тривалий.

Але загострився він саме зараз тому, що, при всьому моєму ставленні до Павла Розенка (екс-міністра соціальної політики, — "Апостроф"), з яким ми стоїмо на дуже різних позиціях, він поводив себе досить розумно: не чіпав волонтерів, не встромляв палки в колеса, волонтерські вантажі розмитнювали спокійно. Навіть коли були помилки з боку міністерства, наприклад, неправильно оформлені протоколи, то навіть о 10-й вечора можна було зателефонувати Розенку на його особистий телефон і сказати про проблему, і протоколи виправлялися.

— З появою нового міністра соціальної політики щось змінилося?

— З призначенням [Андрія] Реви, ситуація змінилася радикально: волонтерські вантажі почали активно гальмувати, вставляти палиці в колеса такі смішні, що навіть незручно про це розповідати. Правила розмитнення змінюються на ходу, і кількість і форма документів, які потрібно подати, щоразу інша. І конфлікт почався знову.

Всі ці люди продовжують вірити, що живуть в країні, яка була до 2014 року, а це велика помилка. Країна змінилася, і люди помінялися, нікому не страшно. Мені огидно, мене дратує те, що мене відволікають від роботи, але мені не страшно, залякати нас нереально. Причому методи тиску і залякування — стандартні, старі. Мовляв, а ось дивіться, що ми з вами зробимо.

По лікарнях, наприклад, куди ми відвантажували гуманітарку — це і медичне обладнання та витратні матеріали, на дуже великі суми, йдуть зараз перевірки. Були в інституті нейрохірургії в Києві (Інститут нейрохірургії ім. А. П. Ромоданова, — "Апостроф"), були у лікарні швидкої допомоги у Маріуполі, у Харкові, у Луцьку.

— А перевіряють що?

— Перевіряються виключно відносини лікарень з нашим фондом, тобто, скільки чого поставили, покажіть акти прийому-передачі, розкажіть, як ви домовлялися, як ви подаєте заявки, як вам відповідають. Причому, всюди приходять з формулюванням: фонд краде, на вас списують, тому давайте подивимося. Я допускаю, що перевірок було більше, просто з інших лікарень нам не подзвонили, не сказали про це.

Якби перевірки проводилися чесні, я б взагалі не хвилювалася, бо теоретично може зацікавити питання: молодий фонд має оберти у 34 мільйони — це багато. Це все не гроші, це матеріальні цінності — це обладнання, одяг, продукти гігієни тощо. Це те, чим з нами ділиться діаспора. Тут ще один момент, який напевно не враховують хлопці, які нас перевіряють, що за постановою Кабміну звіти йдуть у грошовому еквіваленті, тобто, ми прийняли обладнання на мільйон і ми його передали на мільйон. При цьому, по дорозі, звичайно, ми можемо переоцінити обладнання і віддати половину, а другу половину кудись подіти, так часто роблять. А у нас всі звіти в одиницях, не в грошах: прийшло десять ліжок, за актами прийому-передачі десять ліжок і передали. Тому звичайно, вони задовбаються перевіряти.

— Можете уточнити, які структури перевіряють?

— Державна фіскальна служба.

— Яка роль в цьому всьому заступника міністра соціальної політики Олександра Привалова, про якого ви також згадали в своєму пості?

— Це прекрасна людина, яка гідна окремої пісні. У 2016 році кілька фондів запросила у Кабмін для бесіди Віра Сігріянська (тимчасово виконуюча обов'язки урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, - "Апостроф"), на зустрічі був ще якийсь Вадим Петров — особистість темна, і нами до кінця так і не вивчена. Скільки б ми не посилали запитів з питанням: хто такий цей товариш — нам ніхто не відповів. Якимось листом йому щось намалювали, причому, листом для службового користування, тобто фількіна грамота. Загалом, було "прекрасна" пропозиція — створити асоціацію благодійників під крилом Кабміну. Пообіцяли всіляке сприяння з боку силових структур, пообіцяли вивести на нас всіх світових донорів, і взагалі, давайте, хлопці, співпрацювати, у вас репутація, а у нас можливості.

Всі повеселилися, а потім було ще кілька неформальних зустрічей, на яких остаточно розставили крапки над "i", сказали, що зі своїми схемами їм точно не до нас, і взагалі ідея, м'яко кажучи, неприємна, і в ці іграшки ми не граємо. А потім цей загадковий Вадим Петров, якого Сігріянська представила як свого представника, з'явився на комісії по визнанню вантажів гуманітарними, при Мінсоцполітики. Знову-таки, на якій підставі та навіщо, не зрозумів ніхто, попри те, що запити надсилали і просили пояснити, що взагалі ця людина тут робить. Ми цю ситуацію довели до конфлікту. Закінчилася вона тим, що коли я була на ефірі "Радіо "Свобода" саме з цього приводу і його спробували вивести в прямий ефір, то він сказав, що захворів, ні з ким розмовляти не буде, з цього моменту з горизонту пропав взагалі.

Ось на його місце і прийшов пан Привалов, який довгий час займався тільки тим, що контролював роботу групи по гуманітарці, як антикорупціонер. Потім якимось чином його взяли на роботу у міністерство, після чого він швидко став заступником Реви, попри те, що конкурс не проводився, просто взяли і призначили. Біографія у юнака різноманітна, хлопець прокурорський, був прокурором в Єнакієвому. Про нього, я думаю, добре можуть розповісти в "Енергоатомі", де він проводив замовні обшуки. Всі говорять, що спеціалізується Привалов на тому, щоб кого-небудь покошмарити. Ясна річ, що він середня ланка і фігура несамостійна, хто попросив влаштувати цей цирк — я не знаю. Припущення є, але я не готова поки ними ділитися.

— У вас була по цій ситуації якась комунікація з Ревою?

— Він в принципі не дуже контактний товариш. Ми подавали на нього позов з іншого питання, по обмеженню прав переселенців. Рева на нас образився і сказав, що спілкується з нами тільки в суді.

— Вам не повідомили, з обшуками збираються прийти в офіс або до вас додому теж?

— Ось цього не знає ніхто. Знову-таки, це попередили по дружбі. Офіційно, як не смішно, до нас ніхто не звернувся. Теоретично перевірки можна проводити тільки у рамках відкритої кримінальної справи, а значить, нам повинні були якось про це повідомити. Так ось з нами на зв'язок не виходив ніхто. Але друзі, які знають де питати, сказали, що перевірка однозначно замовна, і на травневі або відразу після травневих свят, чекайте маски-шоу, з виїмкою та іншими атрибутами.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати