RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський призначив відомого експерта новим директором НІСД: що про нього відомо

"Апостроф" розповідає про призначення нового директора НІСД

"Апостроф" розповідає про призначення нового директора НІСД Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У середу, 14 серпня, президент України Володимир Зеленський видав указ про призначення Олександра Литвиненка директором Національного інституту стратегічних досліджень. Незважаючи на те, що фігура Литвиненка викликає беззаперечний авторитет та повагу серед експертного середовища, сам факт фінансування інституту видає суть української політичної системи, яка своїм корінням глибоко сидить в традиціях СРСР.

"Апостроф" розповідає про призначення нового директора Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) та пояснює, що з цим указом не так.

Що за указ видав Зеленський

Президент України видав указ №599 "Про деякі питання Національного інституту стратегічних досліджень".

Указ, зокрема, передбачає, що новим директором НІСД призначений Олександр Литвиненко. Згідно з указом, йому дається два місяці, щоб внести свої пропозиції щодо реформування та стратегії розвитку інституту. Крім того, Литвиненко повинен передбачити реорганізацію і скорочення штабу інституту.

Чим займається НІСД

Інститут розробляє стратегію розвитку України. Займається дослідженнями суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку України.

Основні завдання НІСД:

  • надання президенту, органам держвлади наукових рекомендацій щодо прийняття конкретних рішень;
  • експертиза законопроектів, правових актів і державних заходів соціально-політичного спрямування;
  • розробка моделей суспільного розвитку України;
  • оптимізація методології прийняття соціально-політичних рішень.

Результати наукових досліджень Інститут подає на розгляд Президентові України у вигляді проектів програмних документів, експертиз нормативно-правових актів, аналітичних довідок та пропозицій щодо основних засад внутрішньої та зовнішньої політики, шляхів вирішення загальнодержавних та регіональних проблем суспільного розвитку.

Однак у політичній тусовці вважається, що основне завдання інституту - підготовка річної звітності для президента.

Хто такий Литвиненко

Литвиненко народився у Києві 27 квітня 1972 року, та на сьогоднішній день в Україні вважається одним з найвпливовіших та найбільш шанованих аналітиків.

З 1989 по 1994 рік навчався в московському інституті криптографії, зв'язку та інформатики, що перебував у структурі спецслужб СРСР і РФ (чинна Академія ФСБ РФ).

У 2011 році отримав звання професора за фахом основи національної безпеки держави.

З 5 квітня 2014 року по 14 серпня 2019 року був заступником секретаря РНБО. Генерал-майор запасу СБУ.

Проходив курси підвищення кваліфікації в Канаді, Німеччині та Великій Британії. Крім цього, був заступником директора НІСД.

Що не так з указом Зеленського

Указ Зеленського на перший погляд не порушує жодних норм. Однак в експертному співтоваристві не раз піднімалося питання: наскільки доцільно утримувати таку інституцію як НІСД з держбюджету? Навіть, незважаючи на авторитетність фігури Олександра Литвиненка або попереднього глави інституту - Володимира Горбуліна.

На думку дипломата Василя Філіпчука, Литвиненко має беззаперечний авторитет серед експертів та дуже професіональній підхід до роботи. "Однак, питання реформування цієї сфери залишається нагальним. Але впевнений, що саме професіоналізм Литвиненка допоможе реформувати дещо пострадянську структуру інституту", - зазначив Філіпчук.

Зокрема, можна було б звернутися до досвіду Заходу, де до послуг аналітичних центрів звертаються за допомогою проведення відкритих конкурсів або тендерів. Найімовірніше, така процедура обійшлася б держбюджету в рази дешевше утримання всього штату інституту. А поки в Україні, судячи з усього, продовжує домінувати логіка Радянського Союзу.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі