RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Абирвалг від партії Зеленського: найприкріші ляпи "слуг народу"

Як недосвідчені депутати "ховають" свого президента

Як недосвідчені депутати "ховають" свого президента Депутат СН Євген Брагар Фото: facebook.com/yvbragar

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в одному з інтерв'ю зізнався, що депутатів президентської партії лають за всякого роду ляпи і скандальні заяви, а йому, мовляв, доводиться шукати їм виправдання. Депутати президентської фракції і справді часто потрапляють у неприємні ситуації через невміння нормально висловлюватися. І якщо раніше об'єктами жартів в українській політиці були певні фігури - екс-президент Віктор Янукович, екс-прем'єр Микола Азаров чи мер Києва Віталій Кличко - то тепер підставитися може хто завгодно з величезної фракції, яка представляє в парламенті монобільшість. "Апостроф" згадав найгучніші ляпи "зелених" і дізнався, чи можна з цим явищем якось боротися.

Продай собаку і інші прямі ефіри

Через банальну відсутність досвіду виступу персонажів, які ще вчора не мали жодного відношення до "паблісіті", створюється враження їх повної відірваності від реальних суспільних проблем. Яскравим прикладом хронічного невміння стежити за своєю мовою стало пріснопам'ятна заява депутата від "Слуги народу" Євгенія Брагаря, який в прямому ефірі примудрився нарадити пенсіонерці продати собаку, щоб вона могла оплатити рахунки за газ.

"Якщо вона (собака - "Апостроф") елітної породи, то можна її продати... в будь-який момент і спокійно оплатити рахунки", - сказав Брагар.

Після того, як дане відео стало "хітом" соцмереж заступник глави фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук вибачилася за висловлювання свого колеги. Вона висловила надію, що ця ситуація стане уроком для тих, хто шукає швидкої популярності, а також порадила депутатам, неготовим до прямих ефірів, відмовитися від участі в ток-шоу і займатися законодавчою роботою.

Утім, як раз професіоналізм і вміння вправно аргументувати свою позицію - це чесноти, яких "слугам" явно не вистачає. Як-не-як, з 250 представників даної політсили у Верховній Раді лише лічені депутати здатні адекватно дискутувати на телебаченні.

Вкрай низький рівень депутатів у президентській фракції розкрився досить швидко - буквально відразу після того, як журналісти вирішили познайомитися зі "слугами". І тут почалося. Наприклад, Володимир Тимофійчук навіть не зміг зрозуміло пояснити, за які заслуги він став депутатом.

"Я вирощував зернові культури. У себе вдома в Снятинському районі, Коломойському (тут депутат обмовився, але швидко виправився)... Коломийському районі", - розповів Тимофійчук. А після запитання про те, як же нардеп опинився в політиці, той почав тікати від журналістки в напрямку зали засідань, пославшись на брак часу. "Допомагав президенту. Нашому", - все ж видавив з себе пояснення нардеп.

Крім того, він заявив, що виборцям нічого не обіцяв і законопроектів не пропонував. На питання, за які ж навички - особистісні або професійні - його включили в команду, Тимофійчука почало помітно трусити. "Професійні... Аграрні... Фермер я", - приблизно так прозвучала відповідь народного депутата.

А деякі обранці, які, за логікою речей, повинні були бути готовими до публічних виступів, "проколюються" на рівному місці. Наприклад, колишня журналістка і чинний депутат Ольга Василевська-Смаглюк заявила, що в Україні "час приглушити свободу слова".

"Мені здається, що у нас в країні наскільки сильна свобода слова, що її варто б уже приглушити - з поваги до інституту президентства фільтрувати свою промову", - сказала вона. Такі слова "слуга" сказала, коментуючи справу стосовно своєї колеги Софії Федини та волонтера Марусі Звіробій, підозрюваних в погрозах президенту Володимиру Зеленському. Тим самим Василевська-Смаглюк посилила конфлікт, що стосується тиску на свободу слова в Україні з боку влади.

Найчастіше депутати припускаються різних скандальних висловлювань за абсолютно прозаїчної причини: вони - повні профани в публічній політиці. Дана ситуація з появою величезної кількості депутатів-невігласів виникла не на рівному місці і була безпосередньо пов'язана із запитом суспільства на тотальне оновлення влади. Нове скликання Верховної Ради у переважній більшості не займалося політикою зовсім, а депутати опікувалися іншими справами. Тому не дивно, що вихід "на світло" виявився досить болючим для новоспечених слуг народу, які пройшли один-єдиний тренінг у Трускавці з публічної комунікації перед початком роботи в Раді.

Базіка - знахідка для шпигуна

Нинішнє скликання Верховної Ради відзначилося не лише в публічних висловлюваннях, але і в таємних листуваннях. Неготові до того, що їх особисте життя стане надбанням громадськості, перший час депутати мало не щодня "палились" на кадрах фотокореспондентів, які працюють під куполом. Найбільш резонансними стали листування інтимного характеру, зафіксовані в кадрах фотооб'єктивів. Здебільшого депутати переписуються на роботі під час пленарних засідань.

Першою спіймали на інтимному листуванні заступника голови комітету з питань екологічної політики та природокористування, депутата від партії "Слуга народу" Олену Кріворучкіну. В об'єктиви камер потрапило її листування з абонентом "Коханий", де той називав нардепа ніжно - "зеленою кнопочкою". Після ухвалення закону про скасування депутатської недоторканності Кріворучкіна прислала повідомлення: "Недоторканність зняли. Тепер хочу кохатися з тобою день і ніч. Я на засіданні Верховної Ради".

Фото: strana.ua

Ще одна "слуга народу", голова комітету з питань соціальної політики та захисту ветеранів Галина Третьякова вирішувала долю народу, листуючись на засіданні комітету з чоловіком про секс на новому матраці. "Урааааааааа. Люблю тебе сильніше матраца. Секс на новому матраці. Урааааа".

Фото: informator.press / Роман Пєтушков

Але всі ці пікантні листування переплюнув голова комітету з питань зовнішньої політики Богдан Яременко, який протягом двох днів під час засідання Верховної Ради намагався замовити ескорт-послуги через сайти знайомств. Листувався "слуга" з молодими дівчатами, цікавлячись, скільки грошей їм потрібно в місяць. Очевидно, таким чином "слуга народу" переживав, чи вистачить його зарплати на гонорар дівчині.

Фото: bykvu.com

У скандальну історію з бізнесменом з Дніпра потрапив ще один депутат від "Слуги народу" - В'ячеслав Медяник. Він у сесійній залі вирішував технічні питання з бізнесменом з Дніпра Олександром Яровим і радив, як залагодити справи з прокуратурою. Спеціальна антикорупційна прокуратура відкрила справу. Але з фракції "слуг" Медяника не виключили. Давід Арахамія повідомив, що порушник вже пройшов поліграф і підозри про його договірняки не підтвердилися.

Фото: strana.ua

Все пробачили і голові комітету з питань охорони здоров'я Михайлу Радуцькому, чиє листування про те, що Скалецька є його кандидатурою на посаду міністра охорони здоров'я, було зняте журналістами буквально на першому ж засіданні Верховної Ради. Виходить, депутату можна мати власного міністра...

Фото: censor.net.ua

Як навчити "слуг народу" говорити

Раніше депутат від "Слуги народу" Ірина Верещук вибачилася за скандали, в які фракція регулярно потрапляє останнім часом.

"Ми вибачаємося за те, що у нас відбувається у фракції. Нам дійсно за це соромно, ми працюємо над цими помилками... Це негідно, і ми розуміємо, наскільки це важливо, щоб ми відчували відповідальність, і ми її відчуваємо. Але склалося так, нічого не зробиш", - сказала Верещук.

Депутат додала, що в Європі "на нас дивляться і нам треба працювати, і ми будемо над цим працювати".

На думку політолога, експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ігоря Петренка, керівництво фракції і партії має поставити чіткі і жорсткі рамки висловлювань для однопартійців.

"З огляду на специфіку формування фракції, туди потрапляли люди, які чимось комусь зобов'язані. Відповідно, ці люди користуються певним впливом і можуть вимагати від них відвідувати різноманітні тренінги та узгоджувати певні позиції і тези", - сказав Петренко "Апострофу".

Експерт зазначив, що багато членів партії і фракції потребують поліпшення навичок комунікації шляхом проведення освітніх заходів, залучення експертного середовища, розуміння розмаїтості думок. На його думку, все залежить від політичної волі Офісу президента.

Основна проблема полягає навіть не в превентивній роботі, а в пост-комунікації. На даний момент реакція Офісу президента і керівництва фракції на "ляпи" депутатів є запізнілою і не завжди адекватною. На думку експертів, для поліпшення роботи необхідно залучити антикризових менеджерів, які розроблять єдиний стандарт реакції, загальний сценарій поведінки.

Приклад невдалої реакцї на журналістів

Про покарання депутатів не йдеться. Оскільки депутат зберігає свій індемнітет - має привілеї на вільне голосування і висловлювання в парламенті - фракція може врегулювати питання виключно в рамках авторитету і особистого тиску. А виключення з фракції, як крайня міра покарання, робить депутата вільною від впливу фракції фігурою, що також невигідно для керівництва "Слуги народу".

І нарешті, головна проблема - навіть якби СН змогло влаштувати "зачистку" своїх депутатів у Верховній Раді, це б нічим не закінчилося. Проблема все та ж - через жахливий кадровий дефіцит депутатів банально нікому замінити. А отже, команді Зеленського варто чекати на нові ляпи від своїх представників у парламенті. Причому, невідомо, де може "рвонути" - утнути в цій фракції можуть практично всі...

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати