RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Путіна свербить і горить, він готує нові дії проти України - Рефат Чубаров

Кремль може зацікавити контроль над Каховським водосховищем

Кремль може зацікавити контроль над Каховським водосховищем Фото: Getty Images

Загрузнувши у внутрішніх проблемах, Кремль всерйоз подумує над тим, щоб знову розіграти "українську карту". Про те, як Росія може використати нехватку води в Криму для чергового етапу агресії проти України, а також про те, чи повернуться у Путіна до ідеї "Новоросії", розповів в інтерв’ю "Апострофу" екс-народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу РЕФАТ ЧУБАРОВ.

- На вашу думку, чи вдасться Росія до агресивних дій, аби примусити Україну дати воду в Крим, оскільки ситуація на півострові, скажемо чесно, критична?

- Я хочу почати дещо з іншого. В результаті різкого падіння ціни на нафту, падіння економіки Росії внаслідок коронавірусу Володимир Путін опинився за короткий проміжок часу у достатньо складній ситуації. У нього різко падає рейтинг, до нього щоденно накопичуються десятки актуальних питань, які є дуже важкими для вирішення. Це економічні, соціальні питання, але також і геополітичні проблеми, з якими Росія зіткнулася в минулі роки – це і Сирія, і Лівія. Зрозуміло, тут і міжнародні санкції, покладені на Росію у зв’язку з окупацією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. І Путіну прямо аж свербить і горить від потреби якимось чином продемонструвати росіянам, що він залишається таким же успішним, таким же "мачо", яким він себе показав в 2014 році. Для цього, виходячи з його попередніх дій і характеру, він буде шукати якусь ситуацію, створювати якусь подію.

Жодне завдання всередині Росії Путін не здатен вирішити, бо, як показали обставини останніх трьох місяців, у нього майже немає команди. Вертикаль, яку він вибудовував останні роки і якою дуже хвалився, чомусь не спрацювала у сфері охорони здоров'я населення, забезпеченні необхідним у складних умовах. Тож йому лишається якась зовнішня афера.

- Але як він буде пояснювати зовнішньому світові свою чергову діяльність, адже зрозуміло, що вона знову буде йти врозріз з позицією міжнародної спільноти?

- Так, Путін відверто нехтує міжнародним правом, але йому, як до речі, і Сталіну, приносить задоволення загортати свої злочини в красиві покривала і дивитися, як безпорадно світ дивиться на це. Ця така форма садизму, яку він демонструє світу. Отже, для нього є важливим оформлення злочинів, які він здійснює, нібито благими намірами і цілями. Як у 2014 році він говорив, що Росія "була вимушена приєднати Крим, аби врятувати кримчан від загрози, яка нависла над Кримом з боку фашистської хунти, яка перемогла у Києві. І Росія була вимушена взяти під захист людей". "А що зробили б ви у цій ситуації? Невже ви їх залишили б один на один із цими озвірілими бандитами, які всі прагнули потрапити в Крим і покарати кримчан?", - питав він. Зараз Путіну знову необхідно таке пояснення, яким він, немов локшиною, сподівається знову нагодувати як російського обивателя, так і нерішучих західних політиків.

Путіну, потрібний логічний і, що важливо, об'єктивно існуючий привід, який, на його думку, виправдовує нові військові дії проти України. В цьому разі він може підняти питання забезпечення Криму водою. Буде говорити, що Київ не змирився з "добровільним вибором людей в Криму, правом на самовизначення, що підтверджується Статутом ООН і всіма міжнародними актами". І ось Київ вирішив підкорити або знищити людей у Криму тим, що уже стільки років залишає без води, а тепер ситуація стала загрозливою для сотень тисяч людей, загрожує екологічною катастрофою не лише для півострову, але й для басейну Чорного моря. Путін може багато чого вигадати, щоб виправдати бажання розширити військові дії проти України на підтвердження свого іміджу. Він спробує виправдати їх вимушеністю захищати права людей.

Рефат ЧубаровФото: УНІАН

Тож під цим соусом росіяни можуть застосувати силу, щоб контролювати територію до того місця, звідки вода направляється до Криму – тобто, це дамба і Каховське водосховище у Херсонській області. Я таку ситуацію не виключаю.

- Чи може бути спроба вторгнення на територію України з окупованого Криму?

- Я не думаю, що це буде якийсь окремий наступ з боку тимчасово окупованого Криму, бо це не так легко здійснити. Поверхня суходолу, яка сполучає Україну із півостровом, достатньо вузька, аби війська могли на ній скупчуватися і просуватися.

Скоріше за все, будуть задіювати в основному авіацію і Чорноморський флот. Як пишуть аналітики, за останні місяці присутність військових кораблів НАТО в Чорному морі зменшилася більш ніж в 2 рази, у порівняні з таким же періодом минулого року. На це вплинув і коронавірус, й інші причини. Тобто НАТО як ніколи послабила контроль над акваторією Чорного та Азовського морів. Росіяни натомість не зупинили і не скасували жодних своїх навчань, які вони проводять на півдні за участі авіації, не зважаючи на коронавірус.

Все залежить від того, на скільки будуть амбітні плани у Путіна. Якщо він захоче "провчити" не лише Україну, забезпечивши Крим водою, а й американців, то під ударом може опинитися Очаків у Миколаївській області, де США будують базу ВМС Збройних сил України.

- Як вважаєте, чи може Кремль вдаватися до провокацій на материковій частині України?

- Якщо у Кремлі наважаться на силовий варіант, будуть використовуватися різноманітні способи застосування сили. Буде якийсь "гібрид", хоча це слово уже всім і набридло. На підтримку своїх військово-морських сил, росіяни будуть здійснювати терористичні акти – з одного боку для того, щоб кинути суспільство у відчай і страх, а з іншого – щоб посилити тиск деморалізованого суспільства на український уряд. Ми розуміємо, що в південних регіонах України кількість людей менш патріотичних більше, ніж в інших регіонах України.

- Чи можливе відновлення у певному переформатовану варіанті проекту "Новоросія"? Навіть ватажок терористів Ігор Стрєлков-Гіркін визнав, що він провалився, але ви відзначили тривожні настрої на півдні і сході України…

- Мені хотілось би сказати, що вони тепер не наважаться на те, що майже відкрито намагалися зреалізувати в 2014 році, виходячи з того, що і українська армія уже усталена, і світ отямився від шоку через такі агресивні дії Росії. Але поведінка Москви, особливо за останні тижні, щодо "ДНР – ЛНР", зокрема ультимативні заяви на випадок, якщо Україна не дасть особливий статус цим самопроголошеним утворенням і не забезпечить проведення виборів до передачі контролю над кордоном з Росією, наштовхує мене на думку, що Росія може спробувати фактично розширити територію, яку вони будуть контролювати в Україні заради посилення себе в Криму і закріплення своїх позицій через "ДНР – ЛНР". А це дійсно йде по лекалам Новоросії.

- Як Росія відреагує, якщо Україна вирішіть побудувати канал і відділити Крим від материка, щоб спростити прохід нашим судам до Азовського моря, про що останнім часом говорять деякі експерти?

- Я не є ні інженером, ні військовим фахівцем, але, переконаний, ідея абсурдна з будь-якої точки зору, особливо військової. ХХІ століття на подвір'ї: ракетні системи, військова авіація, десантні війська...

Я вже не кажу про непередбачувані екологічні наслідки, які настануть внаслідок реалізації такої ідеї... Крим є історичною батьківщиною кримських татар, на якій вони сформувалися як етнос, Крим більш 300 (!) років був центром державності кримських татар – Кримського ханства. Всі лиха і нещастя Криму і його корінного народу розпочалися з моменту першої анексії Криму Російською імперією – з 1783 року. Апогею політика Москви щодо знищення кримськотатарського народу досягла в 1944 році і тривала аж до розпаду СРСР.

Але кримські татари вижили у вигнанні, повернулися знову на свою землю, яка є в складі незалежної України... Отже, краще зосереджувати всі власні зусилля та підтримку міжнародної спільноти навколо реальних планів деокупації Криму.

Тобто, не Перекоп перекопувати, а окупантів гнати з кримської землі за Керченську протоку…

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі