RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому в Україні під загрозою податкова реформа - ЗМІ

З якої причини Сергію Верланову довелося покинути Україну

З якої причини Сергію Верланову довелося покинути Україну Сергій Варланов Фото: wikipedia.org

Податкова реформа в Україні на грані провалу. Людей, які її проводили, банально витискають за допомогою звинувачень з ознаками сфабрикованості. Про це йде мова у англомовній статті видання Ukrainian Journal "Топ-реформатор покидає Україну після того, як СБУ розпочинає розслідування податкового "тероризму". Пропонуємо увазі читачів текст цього матеріалу.

Один із провідних українських реформаторів був змушений покинути країну внаслідок посилення тиску зі сторони Служби безпеки України, яку західні політичні експерти розцінюють як спробу відмінити лібералізацію та дерегуляцію.

Сергія Верланова, колишнього голову Державної податкової служби і архітектора української податкової реформи, звинувачують у "тероризмі" через те, що він нібито намагався послабити податковий тягар великого іноземного інвестора.

Дана справа – це тривожний сигнал тим інвесторам, які планували працювати в Україні. Їх надихнув заклик президента Володимира Зеленського інвестувати та створювати робочі місця у країні.

Вона також знеохочує інших реформаторів долучатися, працювати на держслужбу та втілювати реформи, необхідні Україні для подолання фінансової кризи, що насувається.

"Все це було зорганізовано для того, щоб висунути фейкові звинування", - говорить Верланов. "Система вакцинується проти реформ. Якщо ти хочеш щось змінити, тебе буде покарано".

Верланов, успішний адвокат з корпоративних спорів, приєднався до уряду в травні 2019 року (як голова ДПС – ред), щоб допомогти Зеленському провести амбіційні реформи та стимулювати економічне зростання країни.

Після переконливої перемоги у квітні 2019 року над тодішнім президентом Петром Порошенком, Зеленський сформував уряд, який почав швидко втілювати його передвиборні обіцянки щодо модернізації України. Високий темп дерегуляції та реформ вразив західних експертів та допоміг розблокувати кредитування з боку Міжнародного валютного фонду та інших донорів.

Але після півроку швидких змін Зеленський несподівано вирішив провести кадрові перестановки в Уряді, замінивши молодих прозахідних реформаторів маловідомими бюрократами, пов’язаними із багатими та могутніми бізнесменами.

"Багато з них - це бюрократи старої школи, які не рухають країну вперед шляхом реформ", - сказав звільнений у травні Верланов.

Що сталося потім, вразило навіть тих західних оглядачів, що спостерігають за Україною роками.

"Ми спостерігаємо тривожну тенденцію переслідування реформаторів з боку Офіса генпрокурора та інших правоохоронних органів України", - каже Посол Джон Гербст, директор Центру Євразії при Atlantic Council, аналітичному центрі у галузі міжнародних відносин, що базується у Вашингтоні.

В основі розслідування СБУ лежить рішення Верланова, прийняте у грудні 2019 року, про проведення повторної перевірки ArcelorMittal Кривий Ріг, найбільшої металургійної компанії в Україні, якій попередня адміністрація донарахувала близько 4 мільярдів гривень ($150 млн) податкових зобов’язань.

Зі свого адвокатського досвіду Верланов не з чуток знав, що податкові оцінки часто бувають необґрунтованими, що створювало невиправдане податкове навантаження. Добре знайомі з місцевими реаліями вітчизняні бізнесмени зазвичай відбиваються від них за допомогою доброзичливих місцевих судів, але іноземні інвестори часто стикаються з проблемами, і не здатні конкурувати з своїми українськими візаві.

"Якщо ви хочете залучити прямі іноземні інвестиції та підтримати діловий клімат, вам потрібно змінитися", - каже Верланов. "Нам потрібно позбутися цих безглуздих і незаконних практик".

Щоби на законних підставах втрутитися у корпоративний податковий спір, СБУ класифікувала розслідування як "фінансування тероризму" після того, як незалежні антикорупційні органи виявили нульовий інтерес до справи.

Однак переслідування реформаторів за допомогою кримінальних справ – це палиця на два кінці, що знеохочує інших реформаторів долучатися до уряду у майбутньому.

"Якби я була в адміністрації Зеленського, можливо, я б добре подумала, перш ніж висувати більше кримінальних звинувачень проти людей, які насправді зробили багато добрих справ", - сказала Мелінда Гаррінг, заступник директора Центру Євразії.

"Ви не зможете залучити найкращі таланти", - сказала вона. "Хто при здоровому глузді захоче мати таку роботу?".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі